Tο Αθηνόραμα και o Alpha Guide τονίζουν την αξία της ελληνικής κουζίνα μ’ έναν νέο θεσμό που θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Δίπλα στους καταξιωμένους Χρυσούς Σκούφους, το Αθηνόραμα δημιουργεί ένα νέο γαστρονομικό θεσμό τιμώντας και βραβεύοντας τα καλύτερα εστιατόρια Ελληνικής Κουζίνας της χώρας. Για πρώτη φορά τα βραβεία Ελληνικής Κουζίνας ανεξαρτητοποιούνται πλήρως από τους Χρυσούς Σκούφους – οι οποίοι βραβεύουν τα καλύτερα  εστιατόρια της χώρας ανεξαρτήτως είδους κουζίνας – και ανεβαίνουν στο δικό τους podium τιμώντας τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας που δημιουργούν αυστηρά ελληνική κουζίνα είτε σύγχρονη είτε παραδοσιακή με μία ξεχωριστή λαμπερή τελετή που θα έχει κάθε χρόνο έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Με αυτή την νέα πρωτοβουλία το Αθηνόραμα στηρίζει δυναμικά την Ελληνική Κουζίνα δίνοντας έμφαση στη μεγάλη σημασία που έχει η ανάπτυξη της για την χώρα, για τον γαστρονομικό τουρισμό, για την εθνική μας οικονομία.

Ελληνική κουζίνα, εξέλιξη, ανάπτυξη: Το μεγάλο στοίχημα της Ελλάδας

Η εθνική μας κουζίνα αποτελεί σημαντική δύναμη ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας και εντάσσεται στο γενικότερο marketing του χαρτοφυλακίου του ελληνικού Τουρισμού. Είναι πολλοί και σημαντικοί οι λόγοι για τους οποίους οφείλουμε όλοι μας να εργαστούμε ακόμα περισσότερο συμβάλλοντας στην εξέλιξη και την ανάπτυξή της: Η ανάδειξη του γαστρονομικού μας πολιτισμού και της μακράς ιστορίας του εδώ και 2.500 χρόνια, η ανάγκη δημιουργίας μιας ξεκάθαρης εθνικής γαστρονομικής ταυτότητας για την οποία θα είμαστε υπερήφανοι, η συμβολή της εθνικής μας κουζίνας στην ανάδειξη τοπικών προϊόντων διατροφής από τα οποία μόνο ένα μικρό μέρος ακόμα και σήμερα είναι ευρέως γνωστό, η συμβολή της στις τοπικές οικονομίες αλλά και το μεγαλύτερο στοίχημα της χώρας σε σχέση με τον γαστρονομικό τουρισμό ο οποίος κερδίζει όλο και μεγαλύτερο έδαφος κάνοντας πλουσιότερες τις χώρες που στοχεύουν στην ανάπτυξή του.

Η βραδιά της απονομής στην Θεσσαλονίκη

Η βράβευση των καλύτερων εστιατορίων της Ελλάδας που δημιουργούν σύγχρονη ή παραδοσιακή ελληνική κουζίνα θα γίνει την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018, στην Θεσσαλονίκη στο Grand Ballroom του ξενοδοχείου Hyatt Regency Thessaloniki. Με την επιλογή μας αυτή θέλουμε ταυτόχρονα να τιμήσουμε αυτή την ιδιαίτερη γαστρονομικά πόλη στην οποία λόγω της ιστορίας της, διαφορετικοί άνθρωποι με διαφορετικές γευστικές κουλτούρες άφησαν έντονα τα αποτυπώματα τους μέσω ανταλλαγών των γευστικών τους πολιτισμών, δημιουργώντας μια άκρως ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή τοπική κουζίνα, σημείο αναφοράς για όλη την Ελλάδα. Η βραδιά της απονομής είναι ένα μεγάλο πολιτιστικό και κοσμικό γεγονός στο οποίο θα παρευρεθούν σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο των τεχνών και των γραμμάτων, των θεσμών, των επιχειρήσεων και των μέσων ενημέρωσης. Τα βραβεία θα παραδώσουν προσωπικότητες της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Το dinner de gala της βραδιάς, θα δημιουργήσουν έξι βραβευμένοι σεφ με Χρυσό Σκούφο εκπροσωπώντας τις ελλαδικές περιοχές και τις γεύσεις τους μέσα από τη νέα ελληνική κουζίνα. Οι Απόστολος Αλτάνης και Σωτήρης Ευαγγέλου την Μακεδονία, ο Έκτορας Μποτρίνι το Ιόνιο, ο Γιάννης Μπαξεβάνης την Κρήτη, ο Αθηναγόρας Κωστάκος το Αιγαίο και ο Γιάννης Παρίκος την Αθήνα. Οι 6 καταξιωμένοι και βραβευμένοι σεφ θα παρουσιάσουν ειδικά και αποκλειστικά για την βραδιά της απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2018, ένα μενού υψηλής ελληνικής γαστρονομίας.

Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας 12/3 έως 18/3/2018

Μία ακόμα θετική δράση για την στήριξη και την ανάδειξη της εθνικής μας γαστρονομίας αποτελεί η «εβδομάδα σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας». Πρόκειται για ένα γαστρονομικό event στην πόλη της Θεσσαλονίκης το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 12 έως  18 Μαρτίου 2018, σε δεκαπέντε από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης. Στόχος της διοργάνωσης είναι αφενός η διάσωση της Μακεδονικής γευστικής παράδοσης και αφετέρου η ανάδειξή της μέσα από την σύγχρονη εκδοχή της σε πρωταγωνιστή στα γευστικά πράγματα της Βόρειας Ελλάδας. Τέσσερις βραβευμένοι σεφ της Θεσσαλονίκης, (Σωτήρης Ευαγγέλου – Makedonia Palace, Απόστολος Αλτάνης – Hyatt Regency, Δημήτρης Παμπόρης – Ekies all senses Resort και Γιώργος Παπαδόπουλος – Pomegranate), ερεύνησαν αρχειακό υλικό της Μακεδονικής κουζίνας, μελέτησαν με προσοχή παλιά παραδοσιακά πιάτα, τα αποδόμησαν, πειραματίστηκαν με την αναδόμησή τους και θα μας παρουσιάσουν τις προτάσεις τους μέσα από μία απόλυτα σύγχρονη γαστρονομική οπτική. Τα πιάτα των τεσσάρων βραβευμένων σεφ, θα αποτελούν την βάση ενός ειδικού set menu, το οποίο θα  μπορούν να απολαύσουν οι Θεσσαλονικείς (12 – 18/03), σε μία ιδιαίτερα ελκυστική τιμή, σε δώδεκα εστιατόρια της πόλης.

Τα εστιατόρια που  θα συμμετάσχουν στην Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας για το 2018 είναι τα ακόλουθα:

 • Salonica – Makedonia Palace
 • Daios
 • Alfredos – Regency Casino Thessaloniki
 • Ambrosia – Hyatt Regency Thessaloniki
 • Bήτα (Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού)
 • Μαύρη Χήνα
 • Οινοτόπι Καπνοτόπι
 • Μανιτάρι
 • Marea Sea Spirit
 • Γλυκάνισος
 • Clochard
 • Aficionados

Το Αθηνόραμα και η σχέση του με την γαστρονομία

Το Αθηνόραμα υπήρξε το πρώτο μέσο ενημέρωσης που καθιέρωσε δημοσιογραφική στήλη με κριτική εστιατορίων από τα πρώτα του τεύχη το 1976. Είναι σαφές λοιπόν ότι όχι μόνο ο πολιτισμός αλλά και η γαστρονομία έχει σημαδέψει καθοριστικά το DNA του. Το 1994 το Αθηνόραμα δημιουργεί ένα θεσμό πρωτόγνωρο για την εποχή του το θεσμό των Χρυσών Σκούφων, ο οποίος αγκαλιάστηκε αμέσως τόσο από το κοινό όσο και από τους Επιχειρηματίες εστίασης και φιλοξενίας και πολύ γρήγορα οι Χρυσοί Σκούφοι έγιναν σημείο αναφοράς της υψηλής γαστρονομίας στην Ελλάδα. Το 2014 μάλιστα το Dinner de Gala των Χρυσών Σκούφων ήταν το επίσημο δείπνο των υπουργών Τουρισμού της Ευρώπης στο πλαίσιο της Ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2000 το Αθηνόραμα εκδίδει τον Alpha Guide, τον μοναδικό ελληνικό οδηγό βαθμολόγησης και αξιολόγησης των εστιατορίων και των ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επέκταση της αξιολόγησης και των διακρίσεων των εστιατορίων με ελληνική κουζίνα σε πανελλήνιο επίπεδο το 2003. Από εκεί και πέρα μέχρι και το 2017, τα βραβεία στα καλύτερα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας απλώς ανακοινώνονταν την βραδιά της απονομής των Χρυσών Σκούφων.

Ο θεσμός των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Χορηγοί του θεσμού:

Metro Cash & Carry, Acqua Panna – S.Pellegrino, Unilever Food Solutions, Nespresso Professional, Μπάρμπα Στάθης

Υποστηρικτές  του θεσμού:

Κτήμα Σκούρας, Άδολο Ούζο Πλωμαρίου, Ισιδώρου Αρβανίτου, Αλάτι Δαδακαρίδη Α.Ε.