Η μέρα που όλοι οι λάτρεις της καλής Ελληνικής Κουζίνας περιμέναν έφτασε. Την Τρίτη 20/3/2018  τελέστηκε η απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2018 στο Grand Ballroom του «Hyatt Regency» στη Θεσσαλονίκη. Μια σημαδιακή βραδιά καθώς γεννήθηκε ένας νέος γαστρονομικός θεσμός, ο οποίος θα φιλοξενείται εφεξής στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι τώρα τα συγκεκριμένα βραβεία αποτελούσαν παρακλάδι των Χρυσών Σκούφων. Πλέον η Ελληνική κουζίνα παίρνει τη θέση που της αξίζει!

55 κορυφαία εστιατόρια ελληνικής κουζίνας από κάθε γωνιά της Ελλάδας, ανέβηκαν στη σκηνή του Grand Ballroom στο «Hyatt Regency» της Θεσσαλονίκης για να παραλάβουν το βραβείο τους στην πρώτη τελετή απονομής του νέου θεσμού. Κορυφαία στιγμή της βραδιάς ήταν βράβευση των Λευτέρη Λαζάρου και Γιάννη Παρίκου ως σεφ του καλύτερου εστιατορίου με ελληνική κουζίνα στη χώρα, του «Varoulko Seaside», το οποίο συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία (16/20)

Παρουσίαση με λάμψη και χιούμορ

Στην παρουσίαση της βραδιάς, ο Άκης Σακελλαρίου και ο Φώτης Σεργουλόπουλος μαζί με τον δημοσιογράφο και μέλος της γευσιγνωστικής επιτροπής του «αθηνοράματος» Δημήτρη Αντωνόπουλο επιδόθηκαν σε ένα διασκεαστικό debate, με τον Φώτη Σεργουλόπουλο να υπερασίζεται την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και τον Άκη Σακελλαρίου την μοντέρνα.

Το συγκλονιστικό δείπνο

Για το δείπνο της τελετής, που εστίαζε στην υψηλή ελληνική γαστρονομία, έξι βραβευμένοι σεφ κλήθηκαν να δημιουργήσουν το μενού του dîner de gala με αναφορά σε περιοχές της χώρας που αγάπησαν. Τη Βόρεια Ελλάδα εκπροσώπησαν ο Απόστολος Αλτάνης («Hyatt Regency Thessaloniki») και o Σωτήρης Ευαγγέλου («Salonica» στο «Makedonia Palace»). Η Δυτική Ελλάδα και τα Επτάνησα εκπροσωπήθηκαν από τον Έκτορα Μποτρίνι­ («Etrusco», Κέρκυρα), ο Αθηναγόρας Κωστάκος («Meraki», Λονδίνο­) τίμησε τις Κυκλάδες, ο Γιάννης Μπαξεβάνης («Ferryman», Ελούντα) την Κρήτη και ο Γιάννης Παρίκος («Varoulko Seaside», Αθήνα) εξέφρασε το μητροπολιτικό πνεύμα της πρωτεύουσας.

Οι βραβευθέντες στη Θεσσαλονίκη

1. Salonica Restaurant & Bar (Μοντέρνα ελληνική κουζίνα), ανατολική Θεσσαλονίκη, Φάληρο (Ξενοδοχείο Makedonia Palace) – 14,5/20
2. Alfredo’s Garden (Μοντέρνα ελληνική κουζίνα), περίχωρα Θεσσαλονίκης, Αεροδρόμιο (Regency Casino Thessaloniki) – 14/20
3. Γλυκάνισος (Κλασσική ελληνική κουζίνα), περίχωρα Θεσσαλονίκης, Πυλαία (Μεγ. Αλεξάνδρου 46) – 14/20
4. Το Μανιτάρι (Κλασσική ελληνική κουζίνα), ανατολική Θεσσαλονίκη, Καλαμαριά, Νέα Κρήνη, Αρετσού (Θ. Σοφούλη 57 – Sofouli Center) – 14/20
5. Μαύρη Θάλασσα (Εστιατόριο για ψάρι), ανατολική Θεσσαλονίκη, Καλαμαριά, Νέα Κρήνη, Αρετσού (Νικολάου Πλαστήρα 3 & Χιλής) – 14/20
6. Μούργα (Κλασσική ελληνική κουζίνα), κέντρο Θεσσαλονίκης, Αγία Σοφία (Χριστοπούλου 12 – Πίσω από την Αχειροποίητο) – 14/20
7. Τάσος (Εστιατόριο για ψάρι), ανατολική Θεσσαλονίκη, Καλαμαριά, Νέα Κρήνη, Αρετσού (Φαέθωνος 6) – 14/20

Οι βραβευθέντες στη Χαλκιδική

1. Ντομάτα (Μοντέρνα ελληνική κουζίνα), Σάνη – 15/20
2. Bubo Fine Dining Restaurant (Μοντέρνα ελληνική κουζίνα), Βουρβουρού – 14,5/20
3. Μαρίνα (Εστιατόριο για ψάρι), Ποτίδαια – 14,5/20
4. Καλαματιανός (Εστιατόριο για ψάρι), περίχωρα Θεσσαλονίκης, Σταυρός – 14/20
5. Μπουκαδούρα (Κλασσική ελληνική κουζίνα), Νικήτη – 14/20

Δείτε όλους τους νικητές στα 55 κορυφαία εστιατόρια ελληνικής κουζίνας