Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης και ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης σε μια παρτίδα δεξιοτεχνίας σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη παρουσιάζουν ΤΟ ΤΑΒΛΙ του Δημήτρη Κεχαΐδη. Μια κωμωδία χαρακτήρων, που αποδίδεται γλαφυρά η νεοελληνική πραγματικότητα και το ενδόμυχο όνειρο του νεοέλληνα «να πιάσει την καλή».

Ο Φώντας (Γεράσιμος Σκιαδαρέσης) και ο Κόλιας (Ιεροκλής Μιχαηλίδης) δυο φίλοι και κουνιάδοι, κάθονται ένα ζεστό αυγουστιάτικο απόγευμα μετά από ένα μεσημεριανό ύπνο, την ώρα του ιερού απογευματινού καφέ στη βεράντα τους και συζητούν πως θα πιάσουν την καλή και θα γλυτώσουν από τη φτώχεια τους. Το σχέδιο «όπως πάντα» καλά οργανωμένο και σίγουρο, μας δείχνει όλο το νεοελληνικό όνειρο που πλάθεται από ευτελή υλικά. Οι δυο ήρωες μας, ο Φώντας, άνθρωπος της πιάτσας και ο  Κόλιας πρώην αντιστασιακός και νυν λαχειοπώλης, ονειρεύονται να στήσουν μαζί μια κομπίνα, με στόχο τα μεγάλα κέρδη και την είσοδο στην υψηλή κοινωνία. Δύο χαρακτήρες αυθεντικοί, λαϊκοί, οικείοι, αναγνωρίσιμοι, τραγικοί και κωμικοί συνάμα, συνοψίζουν την ουσία της νεοελληνικής φιλοσοφίας.

Το «Τάβλι», είναι έργο προφητικό και γι’ αυτό πάντα επίκαιρο ανέβηκε για πρώτη φορά, στο Θέατρο Τέχνης τον Φεβρουάριο του 1972, μεσούσης της δικτατορίας, σε σκηνοθεσία του Κάρολου Κουν, με πρωταγωνιστές τον Νικήτα Τσακίρογλου ως Φώντα και τον Γιάννη Μόρτζο ως Κόλια. Από τότε, ανεβαίνει συχνά στις θεατρικές σκηνές, γεγονός που καταδεικνύει την οξυδερκή ματιά του συγγραφέα στη νεοελληνική νοοτροπία.

Κείμενο: Δημήτρης Κεχαΐδης
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Γιοβανίδης
Σκηνικά: Πουλχερία Τζόβα
Κοστούμια: Μαρία Παπαδοπούλου
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Bοηθός Σκηνοθέτη: Νίκη Σκιαδαρέση
Με τους: Ιεροκλή Μιχαηλίδη και Γεράσιμο Σκιαδαρέση

info

Πρόγραμμα περιοδείας
Τετάρτη 29 Ιουλίου, Αίγινα, Αυλή του 2ου Δημοτικού σχολείου
Πέμπτη 30 Ιουλίου, Σαρωνίδα, CINEMAX ΤΡΙΑΝΟΝ
Σάββατο 1 Αυγούστου, Ρόδος, Μεσαιωνική τάφρος
Τρίτη 25 Αυγούστου, Ρέθυμνο, ΘΕΑΤΡΟ ΕΡΩΦΙΛΗ (ΦΡΟΥΡΙΟ ΦΟΡΤΕΤΖΑΣ)
Τετάρτη 26 Αύγουστος, Χανιά, ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΤΑΦΡΟΥ
Δευτέρα 31 Αυγούστου και Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου, Θεσσαλονίκη, Θέατρο Κήπου
Πέμπτη 27 και 28 Αύγουστος, Ηράκλειο, Τεχνόπολις park
Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου, Βέροια, ΘΕΡΙΝΟ Κινηματοθέατρο Σταρ
Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου, Βόλος, CINEΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΗ
Κυριακή 6/9, Πειραιάς, ΘΕΑΤΡΟ ΒΕΑΚΕΙΟ

Τιμές εισιτηρίων: 12 € και 10 € (φοιτητικό-άνεργοι – ΑΜΕΑ)
Ώρα έναρξης: 9.15 μμ

 

από έως
Uncategorized