Στη διασταύρωση των οδών Διδότου και Δελφών στο Κολωνάκι κυριαρχεί μια επιβλητική νεοκλασική κατοικία, η οποία κεντρίζει το βλέμμα των περαστικών. Δίπλα στην είσοδο, μια ορειχάλκινη προτομή του γλύπτη Αναστάσιου Γκιόκα μάς υπενθυμίζει ότι εκεί έζησε για πολλά χρόνια μία από τις σημαντικότερες ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου.

Η Έλλη Λαμπέτη έζησε μια θυελλώδη ζωή και καθιερώθηκε ως μία από τις σπουδαιότερες εκπροσώπους της υποκριτικής τέχνης. Μολονότι γνώρισε τη δόξα και μάγεψε τα πλήθη, στην προσωπική της ζωή ήρθε αντιμέτωπη με αξεπέραστες απώλειες και πολλά δεινά. Έτσι, έμεινε στην ιστορία ως η ηθοποιός με το μελαγχολικό πρόσωπο.

Στις 3 Σεπτεμβρίου του 1983 άφησε την τελευταία της πνοή σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο. Ήταν μόλις 57 ετών.

Το πανέμορφο σπίτι της οδού Δελφών συνδέθηκε με ευτυχισμένες στιγμές αλλά και μέρες δυστυχίας. Σε αυτό ήταν που τον Μάιο του 1970 ένιωσε ότι η ζωή της αποκτά νόημα και περιεχόμενο με την υιοθεσία της μικρής Λίζας.

Τα περιοδικά της εποχής αναφέρονται στο πανέμορφο αρχοντικό ως ένα «κράμα γαλλικής φινέτσας και εγγλέζικης αρχοντιάς», με «ψηλοτάβανα δωμάτια, άνετα επιπλωμένα με ωραία παλιά πράγματα αλλά και με μοντέρνους, αναπαυτικούς καναπέδες».

Στην καρδιά της πόλης, η συγκεκριμένη κατοικία αποτελεί ένα τυπικό δείγμα της αστικής αρχιτεκτονικής του νεοκλασικισμού και έχει σχεδιαστεί από τον αρχιτέκτονα Κρίστιαν Χάνσεν. Παρόλο που χτίστηκε το 1906, έμελλε να ταυτιστεί με αυτή την τεράστια προσωπικότητα των ελληνικών τεχνών. Μάλιστα, από το 1985 έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Πολιτισμού ως «έργο τέχνης».

Πλέον, για το συγκεκριμένο ακίνητο προβλέπεται αλλαγή χρήσης του από κατοικία σε μονάδα βραχυχρόνιων μισθώσεων. Έχοντας εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, το επόμενο διάστημα αναμένεται να μετατραπεί σε boutique hotel από την εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχείων Hotelising.

Όπως επισημαίνει στη LiFO η ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας «Hotelising», Κατερίνα Πετροπούλου: «Αυτήν τη στιγμή δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η ανακατασκευή, αλλά μέσα στο επόμενο, σύντομο διάστημα θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Το ακίνητο θα παραδοθεί στη εταιρεία μας αρχές του 2022. Από την πλευρά μας το έχουμε υπενοικιάσει μακροχρόνια και θα προχωρήσουμε στη λειτουργία του ως boutique hotel με τον τίτλο “Villa Lambeti”. Να προσθέσω, επίσης, ότι η εταιρεία μας υπενοικιάζει το ακίνητο από την εταιρεία “Just For Fund” (investment company), η οποία έχει αναλάβει και την ανακατασκευή».

Σύμφωνα με την κ. Πετροπούλου, το επιβλητικό ακίνητο, από τα πιο εμβληματικά κτίρια της περιοχής, θα προστεθεί στo portfolio τους, αφού στην Αθήνα έχει ξεκινήσει και η εκμετάλλευση του νεοκλασικού Sir Athens, το οποίο αποτελούσε μέρος του σπιτιού του Κουντουριώτη επί της οδού Καπλανών.

Ειδικότερα, «το ξενοδοχείο θα είναι υψηλής αισθητικής, στη λογική του boutique, και προβλέπεται να μεταμορφωθεί σε πολυτελές ξενοδοχείο με έξι σουίτες και rooftop με θέα».

Η Hotelising δραστηριοποιείται στον ξενοδοχειακό κλάδο από το 2012, με ξενοδοχεία-συνεργάτες σε αρκετούς προορισμούς όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ίος, η Ρόδος και η Πάρος, ενώ στα μελλοντικά της σχέδια εντάσσονται επιπλέον προορισμοί και ξενοδοχεία που αναμένεται να ανοίξουν από το 2022 και μετά.

Μια νέα εποχή ξεκινά για την αριστοκρατική κατοικία, στην οποία η θρυλική ηθοποιός Έλλη Λαμπέτη άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα της.

 

Πηγή: lifo.gr