Τον Νοέμβριο του 1997 έγινε στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, η πρώτη προβολή μιας ταινίας που άφησε δυνατά την σφραγίδα της στο ελληνικό σινεμά αλλά και σε μια ολόκληρη εποχή, της δεκαετίας του ‘90. Το ασπρόμαυρο NO BUDGET STORY, ενός είκοσιεξάχρονου τότε σκηνοθέτη – ίσως του νεώτερου που γνώρισε η Ελλάδα τον προηγούμενο αιώνα – εξυμνήθηκε από το VARIETY, ουσιαστικά εγκαινιάζοντας το «Ελληνικό Ανεξάρτητο Σινεμά».

Κι όμως σύμφωνα με τον δημιουργό η ταινία «δεν είχε ολοκληρωθεί…». Έπρεπε να περάσουν πάνω από 20 χρόνια για να βρει την μουσική της. Όπως χαρακτηριστικά λέει ο σκηνοθέτης : «Η ταινία όλα αυτά τα χρόνια ήταν για εμένα μια εκκρεμότητα. Έπρεπε να αποκτήσει δική της μουσική, μιας και όταν είχε βγει στις αίθουσες είχα ανασφάλεια και κατέφυγα στην μουσική επιμέλεια από γνωστές μελωδίες που άκουγα όταν έγραφα το σενάριο και προσπέρασα το ενδεχόμενο να γραφτεί πρωτότυπο soundtrack. Είχα αρχίσει να συνθέτω από τότε τα βασικά μουσικά θέματα αλλά οι ελλείψεις μου σαν μουσικός δεν μου επέτρεψαν να κάνω αυτό που μου ζητούσε το φιλμ. Το πλήρωμα του χρόνου όμως ήρθε και έφερε την ωριμότητα μου σαν συνθέτη και την δημιουργία  του soundtrack.»

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η μοναδική περίπτωση, τουλάχιστον στην Ελλάδα, που κινηματογραφική ταινία ξαναπαρουσιάζεται με διαφορετική μουσική.

Η Υπόθεση

Το φιλμ διαπραγματεύεται τον ουτοπικό πόθο ενός νέου που φαντασιώνεται πως είναι σκηνοθέτης, να κάνει μια ποιητική-διαστημική ταινία αυστηρά προσωπικής έκφρασης. Που δηλαδή δεν ενδιαφέρει κανέναν, ούτε καν τον ίδιο, αλλά θρέφει την προσωπική του ματαιοδοξία. Για να βρει χρηματοδότηση,το περιβόητο «μπάτζετ», θα μπλέξει με τον καλλιτεχνικό υπόκοσμο. Θα βγει τελικά κερδισμένος αφού θα μάθει καλύτερα τον εαυτό του ξεχνώντας ή καλύτερα αδιαφορώντας για το σινεμά που δεν έχει μέσα του πραγματική ζωή. Πρόκειται για μια ταινία  αυτογνωσίας, όπως κατά βάθος είναι όλες οι ταινίες του Χαραλαμπίδη. Ρομαντικός κινηματογράφος κατευθείαν από την φωτιά της νιότης.

Με την προβολή στο Σινέ Απόλλων στην Θεσσαλονίκη από τις 12 Σεπτεμβρίου είναι σαν ξεκινά ένα νέο ταξίδι συνάντησης του φιλμ με το κοινό. Η ταινία επιτέλους είναι έτοιμη. Με την μουσική γραμμένη από τον σκηνοθέτη.

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ