Ετοιμάζεστε για διακοπές στο χωριό ή σε κάποιο νησί το Δεκαπενταύγουστο; Τo Wine Law
έχει ετοιμάσει για εσάς μερικές προτάσεις με κρασιά που θα συνοδεύσουν αρμονικά κάθε γεύμα σας.

Προτείνει ο Κωνσταντίνος Γιάννης
(Sommelier Wine Law)

Τα κόκκινα που πίνονται και δροσερά

Μετά την νηστεία των ημερών του Δεκαπενταύγουστου καταναλώνουμε συνήθως κρέατα σχάρας, μπιφτέκια, μπριζόλες, σουβλάκια, αρνί, κατσίκι. Από τις ελληνικές ποικιλίες σίγουρα ένα Ξινόμαυρο όπως η Alta Θυμιόπουλου (Π.Ο.Π. Νάουσα) θα αποτελούσε ιδανική περίπτωση καθώς πρόκειται για ένα ελαφρύ ερυθρό κρασί που διακρίνεται για τα αρώματα λουλουδιών και κερασιού σε συνδυασμό με αρώματα τομάτας, τρούφας και υψηλής οξύτητας.

Άκρως ενδιαφέρουσα για ένα καλοκαιρινό τραπέζι μια διεθνής ανερχόμενη ποικιλία όπως η Mencia από την περιοχή Bierzo της Ισπανίας που μας προσφέρει κρασιά με φυσική υψηλή οξύτητα. To    Vinademoya (D.O. Bierzo) είναι μια καταπληκτική “Joven” Mencia με βαθύ ρουμπινί χρώμα, αρώματα ροδιού, βατόμουρων και κερασιού σε συνδυασμό με αρώματα βανίλιας και γαρίφαλου που προκύπτουν από τους δύο μήνες ωρίμανσης στο βαρέλι. Με κρέατα αλλά και με πιο ελαφριά γεύματα, πλατό αλλαντικών και πλατό τυριών μπορούμε να προτείνουμε το Dolcetto με εντυπωσιακό βαθύ πορφυρό χρώμα με μωβ ανταύγειες και αρώματα μαύρου δαμάσκηνου, κόκκινου κερασιού, αποξηραμένων βοτάνων, βιολέτας και κακάου, όπως το Dogliani Beni di Batasiolo (D.O.C.G. Dogliani). Μια ακόμα ποικιλία που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε το καλοκαίρι είναι το Αγιωργίτικο. Μια καλή επιλογή η Σπηλιά Πυργάκη (Π.Ο.Π. Νεμέα) από το υψηλότερο υψόμετρο της Νεμέας, με αρώματα βατόμουρων, βύσσινου, μαρμελάδας δαμάσκηνου, γλυκών μπαχαρικών και νότες βανίλιας και μαύρης σοκολάτας.

Τα λευκά για τα θαλασσινά

Πέρα όμως από τα κρέατα σίγουρα αυτές τις ημέρες θα καταναλώσετε σε κάποια παραλία μεζεδάκια, ψάρια, θαλασσινά και οστρακοειδή. Σ’ αυτή την περίπτωση θα προτείναμε κάποιο λευκό κρασί. Έχουμε αναφέρει τη δυναμική που έχει στο ελληνικό κοινό το καλοκαίρι το Sauvignon Blanc. Αυτή τη φορά προτείνουμε κάποια ενδιαφέροντα blends με Sauvignon Blanc  όπως το Sera Δασκαλάκη (Sauvignon Blanc – Plyto, Π.Γ.Ε. Κρήτη) που διακρίνεται για το χρυσαφί χρώμα με πρασινωπές ανταύγειες και αρώματα εσπεριδοειδών και το Φεγγίτες (Sauvignon Blanc –Ασύρτικο, Π.Γ.Ε. Μακεδονία) με λεμονί χρώμα και χρυσοκίτρινες ανταύγειες που θυμίζει αρώματα εξωτικών φρούτων και εσπεριδοειδών. Ιδανικό για ένα πλούσιο γεύμα είτε με θαλασσινά είτε με λευκά κρέατα είναι το Δέκα Οινογένεσις  (55% Sauvignon Blanc, 15% Ugni Blanc, 30% Semillon, Π.Γ.Ε. Δράμα) με 12 μήνες ωρίμανσης σε βαρέλι και αρώματα ώριμων κίτρινων φρούτων, βανίλιας, μπαχαρικών και καβουρδισμένων ξηρών καρπών. Μια Σαντορίνη είναι πάντα ευπρόσδεκτη στο τραπέζι με κάποιο λιπαρό ψάρι, ειδικά όταν πρόκειται για ένα Νυχτέρι. Το Νυχτέρι Καραμολέγκου (Π.Ο.Π. Σαντορίνη) με 16 μήνες συνολικής ωρίμανσης σε βαρέλι έχει έντονη οξύτητα και αλμυρή επίγευση σε συνδυασμό με αρώματα κίτρινων φρούτων, μελιού, κυδωνιού και ξηρών καρπών.

Ροζέ και αφρώδη για ανέμελες βραδιές του Αυγούστου

Καλό θα ήταν για κάποια ζεστή νύχτα του Αυγούστου να έχετε στο ψυγείο σας κάποιο ροζέ κρασί. Ιδανικό να το συνδυάζεται με κάποιο γεύμα το Sangiovese Καριπίδη βιολογικής καλλιέργειας με αρώματα κυδωνιού, λίτσι και φλούδας πορτοκαλιού. Για όσους θέλουν να συνδυάσουν το κρασί με φρούτα, τυριά και ζυμαρικά με ελαφριές σάλτσες  μπορούν να δοκιμάσουν το Tango Αργυρίου (Μαυρούδι Αραχώβης – Cabernet Sauvignon, Π.Γ.Ε. Παρνασσός) με κοραλλί χρώμα και αρώματα τριαντάφυλλου, φράουλας, κερασιού και ροδάκινου αλλά και το Μοσχάτο Τυρνάβου Μίγα (Π.Γ.Ε. Τύρναβος)  με αρώματα φράουλας και τριαντάφυλλου.

Οπωσδήποτε δεν πρέπει να λείψει από το ψυγείο σας ένας αφρώδης οίνος. Ένα Prosecco είναι ιδανικό καθώς μπορείτε να το απολαύσετε είτε το πρωί στην παραλία είτε το βράδυ με φρούτα, ορεκτικά, finger food ή ως απεριτίφ. Ιδανικό το Prosecco Superiore Conegliano Valdobbiadene D.O.C.G. με αρώματα εσπεριδοειδών, μήλου και μελιού. Η ομάδα του Wine Law σας εύχεται να περάσετε ευχάριστα το Δεκαπενταύγουστο με προσφιλή πρόσωπα, αγαπημένα γεύματα και ιδανικά κρασιά που θα τα συνοδεύουν.

Όλες τις παραπάνω προτάσεις θα τις βρείτε στο Wine Law
(Ίωνος Δραγούμη 19, 2310567236)

Sera Δασκαλάκη, Sauvignon Blanc- Plyto, Π.Γ.Ε. Κρήτη, 10,00 €.

Φεγγίτες Οινογένεσις, Ασύρτικο-Sauvignon Blanc, Π.Γ.Ε. Μακεδονία, 2018. 9,50€.

Δέκα Οινογένεσις, 55% Sauvignon Blanc-15% Ugni Blanc-30% Semillon, Π.Γ.Ε.Δράμα, 2012, 16,50€.

Νυχτέρι Καραμολέγκος, Ασύρτικο, Π.Ο.Π. Σαντορίνη, 2017, 23,50€.

Tango Αργυρίου Ροζέ, Μαυρούδι Αραχώβης-Cabernet Sauvignon, Π.Γ.Ε. Παρνασσός, 2018, 9,30 €.

Μοσχάτο Τυρνάβου Migas Ροζέ, Π.Γ.Ε. Τύρναβος, 7,50€.

Sangiovese Καριπίδη Ροζέ, Βούναινα, 2018, 10,00€.

Σπηλιά, Πυργάκης, Αγιωργίτικο, Π.Ο.Π. Νεμέα, 2015, 10,00€.

Αlta Θυμιόπουλος, Ξινόμαυρο, Π.Ο.Π. Νάουσα, 2015, 11,00€.

Vinademoya, Mencia, D.O. Bierzo, 2015, 14,50 €.

Dogliani Beni di Batasiolo, Dolcetto, D.O.C.G. Dogliani, 2017, 13,00€.

Beni di Batasiolo 7 Cascine, Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore D.O.C.G. 10,00€.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ