Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι μπροστά στην πύλη εμπορίου της ΔΕΘ, όπου θα πραγματοποιείται η Αgrotica, απηύθυναν σήμερα, Τρίτη 28 Ιανουαρίου, από τη Θεσσαλονίκη εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών χαιρέτισαν τους συναδέλφους τους που βγήκαν ή βγαίνουν στον δρόμο στήνοντας μπλόκα σε διάφορα σημεία της χώρας, ενώ κατήγγειλαν τον «κυβερνητικό αυταρχισμό», όπως είπαν «που εκφράστηκε για ακόμη μια φορά με ΜΑΤ» σε συναδέλφους τους στην Καρδίτσα. Ο κ. Μαρούδας, που είναι πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, υποστήριξε επίσης ότι ασκούνται αφόρητες πιέσεις στο να μη βγουν οι αγρότες στους δρόμους.

Συλλαλητήριο Θεσσαλονίκης

Σε σχέση με το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε ότι θα υπάρχει συμμετοχή όχι μόνο από την Κεντρική Μακεδονία αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας. Από τη Θεσσαλία για παράδειγμα αναμένεται να έρθουν 15-20 πούλμαν. Στην κινητοποίηση επιδιώκεται να συμμετέχει και συμβολικός αριθμός τρακτέρ, ενώ θα γίνει συμβολικός αποκλεισμός της οδού Εγνατίας για κάποιο χρονικό διάστημα.

Όπως αναφέρθηκε, μπλόκα έχουν στηθεί αυτή την στιγμή σε Θεσσαλία, Κρήτη, Πελοπόννησο, Φθιώτιδα, ενώ σήμερα θα στηθεί μπλόκο στο Γυψοχώρι Πέλλας και θα υπάρξουν και άλλα στην πορεία, ενώ γίνονται και πολύμορφες εκδηλώσεις σε μια σειρά από περιοχές. Πάντως δεν σκοπεύουν να κλείσουν την Εθνικό Οδό, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει κανένα μπλόκο επί της Εθνικής Οδού.

Τα αιτήματα των αγροτών

Στην προμετωπίδα των αιτημάτων των αγροτών βρίσκονται οι κατώτερες εγγυημένες τιμές. Ζητούν επίσης αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο «όπως πληρώνουν και οι εφοπλιστές», ενώ κάλεσαν τον κ. Μητσοτάκη να τηρήσει την προεκλογική του δέσμευση, όπως είπαν, για επιστροφή φόρου πετρελαίου. Για τον ΕΛΓΑ, ο κ. Μαρούδας υποστήριξε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να τον ιδιωτικοποιήσει, ενώ τόνισαν ότι μέχρι σήμερα ο ΕΛΓΑ δεν έχει βγάλει ούτε τις εκτιμήσεις για τις ζημιές που έγιναν 6 και 8 μήνες πριν, «όχι να δώσει αποζημιώσεις».

Σε σχέση με τη σύνταξη, είπαν ότι η πλειοψηφία των αγροτών λαμβάνει 340 ευρώ σύνταξη, μετά από 30 και 40 χρόνια δουλειάς στο χωράφι, όταν η προνοιακή σύνταξη του ΟΓΑ ήταν 360 ευρώ.

Από την πλευρά της η κ. Διαμάντω Κρητικού, πρόεδρος τους αγροτικού συλλόγου της περιοχής του Αμυνταίου, αναφέρθηκε στο εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία. «Φτάσαμε φέτος τα επιτραπέζια ροδάκινα να ξεκινούν από 1, 2 και 3 λεπτά. Αυτές ήταν οι τιμές που πουλήσαμε», τόνισε, υποστηρίζοντας ότι λόγω της κατάστασης δεν έχουν μείνει νέοι άνθρωποι στον τόπο μας. «Δεν βγαίνουμε στον δρόμο ούτε από συνήθεια, ούτε από αντίδραση. Δεν έχουμε τίποτα με καμία κυβέρνηση, έχουμε όμως με όλους αυτούς που δεν κάνουν αυτό που πρέπει», τόνισε η ίδια.

Πηγή: typosthes.gr