Όπως έχουμε πει με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκυο, εξερευνούμε την Ιαπωνική Κουζίνα μέσα από το FOODKG.gr, το νέο μας γαστρονομικό project, μαζί με τα Highlights και το πρόγραμμα των Αγώνων και σου προτείνουμε τι μπορείς να δοκιμάσεις στη Θεσσαλονίκη. Ναι, καλά διάβασες, στη Θεσσαλονίκη.

Γράφει ο Κώστας Γιάντσιος
Ακολουθήστε το FOODKG.gr στα social media: facebook / instagram 

Τι είναι το “Okonomiyaki”;

Το Street Food είναι σημαντικό μέρος της Ιαπωνικής Γαστρονομικής Κουλτούρας και μάλιστα ξεφεύγει, όπως συμβαίνει συνολικά στην Ασιατική Κουζίνα, και από το κλασσικό “στο χέρι”, όπως το εννοούμε στη Δύση καθώς περιλαμβάνει και άλλου είδους ταχυφαγικά γεύματα.

Το Okonomiyaki (προφ. Ο-κονομι-γιάκι) είναι μία από τις δημοφιλέστερες Street Food επιλογές και αξίζει να γνωρίζεις ότι:

  • Πρόκειται για μία ζύμη με βάση το αλεύρι από σιτάρι που μοιάζει με το pancake ή τη βάφλα στην οποία προστίθεται σάλτσα okonomi, ασιατική μαγιονέζα επιλογή από κρέας (μοσχάρι, χοιρινό ή κοτόπουλο)
  • Konamon σημαίνει κουζίνα βασισμένη στο αλεύρι
  • Okonomi σημαίνει «όπως σου αρέσει» αλλά μπορεί να έχει και το νόημα του «με ό,τι έχουμε»
  • Yaki είναι η απόδοση για το “μαγειρεμένο” και συνήθως τηγανιτό

Για το Okonomiyaki υπάρχουν διάφορες τοπικές παραλλαγές και σε ό,τι αφορά τη ζύμη και σε στα υλικά που προστίθενται. Οι τρεις βασικές εκδοχές είναι από το Kansai, τη Hirosima και την Osaka ενώ υπάρχει και μία παραλλαγή του Tokyo, με πιο υδαρή ζύμη που ονομάζεται “monjayaki”.

Που θα το δοκιμάσεις και πως θα το παραγγείλεις στη Θεσσαλονίκη; Δες  ΕΔΩ