Η ετήσια κατανάλωση σάντουιτς στη Βρετανία έχει τις ίδιες επιπτώσεις στο περιβάλλον με τη χρήση περισσότερων από οκτώ εκατομμυρίων αυτοκινήτων ετησίως, επισημαίνουν ερευνητές του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ σε έκθεσή τους που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Σύμφωνα με τη βρετανική ένωση σάντουιτς (BSA), κάθε χρόνο στη Βρετανία καταναλώνονται 11,5 εκ. σάντουιτς, τα μισά εκ των οποίων προετοιμάζονται στο σπίτι και τα υπόλοιπα αγοράζονται.
Οι ερευνητές εξέτασαν το αποτύπωμα σε άνθρακα 40 ειδών σάντουιτς. Τα χειρότερα για το περιβάλλον είναι αυτά που περιέχουν κρέας από χοιρινό (μπέικον, ζαμπόν ή λουκάνικο) και αυτά που περιέχουν τυρί ή γαρίδες.
Το πιο «καθαρό» σάντουιτς είναι αυτό που περιέχει ζαμπόν και τυρί και έχει ετοιμαστεί στο σπίτι.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το αποτύπωμα άνθρακα των σάντουιτς μπορεί να μειωθεί κατά 50% αν αλλάξει η συνταγή παρασκευής τους, το περιτύλιγμά τους και ανακυκλώνονται τα απορρίμματα που παράγονται από αυτά.