Αγαπάμε την παραδοσιακή κουζίνα και κρατάμε την συνταγή 100 χρόνων

Με προγιαγιά Μικρασιάτισσα και γιαγιά που η κουζίνα της μόνιμα μοσχοβολάει, θα ήταν έγκλημα να μην κρατήσω τα μυστικά της κουζίνας καλά φυλαγμένα τόσα χρόνια και πλέον να μην τα μοιράζομαι με όλους εσάς, που αγαπάτε την μαγειρική.
Καλοκαιρινό φαγητό τα γεμιστά. Άλλες νοικοκυρές τα φτιλαχνουν ορφανά, δηλαδή μόνο με ρύζι και άλλες με ρύζι και κιμά. Τότε, το κρέας ήταν πανάκριβο και το αγόραζαν σπάνια. Οπότε, σήμερα θα δούμε τα ορφανά.

Σημαντικό είναι, τα λαχανικά να είναι ολόφρεσκα και στην εποχή τους. Τώρα λοιπόν, που οι τομάτες και οι πιπεριές είναι στην εποχή τους, έχουν αυθεντική γεύση! Προτιμήστε να αγοράσετε λαχανικά από μικρούς παραγωγούς της περιοχής μας. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύετε την τοπική οικονομία, όπως επίσης μπορείτε να είστε σίγουροι για το τί είδους λαχανικά αγοράζετε.
Οι τομάτες πρέπει να είναι ζουμερές, ροδοκόκκινες και να μοσχοβολούν μπαξέ.
Φροντίστε κατά το «άδειασμα» να μην πληγώσετε τα λαχανικά, γιατί θα σας σχιστούν κατά το ψήσιμο. Κόψτε με ένα μαχαίρι το «καπέλο» της τομάτας και συνεχίστε με κουτάλι την αφαίρεση του περιεχομένου της.
Καλά θα είναι την βάση της τομάτας (κοτσάνι) να την κρατήσετε ως βάση και για το ψήσιμο της.
Το περιεχόμενο που θα αφαιρέσετε με προσοχή, μην το πετάξετε. Κρατήστε το σε ένα μπολ και χρησιμοποιήστε το για την σάλτσα του φαγητού σας.
Τα μυρωδικά που δένουν και απογειώνουν το φαγητό μας, είναι ο μαιντανός και ο δυόσμος. Ψιλοκόψτε ίση ποσότητα και από τα δύο.
Σκόρδο και κρεμμύδι ξερώ, είναι απαραίτητα για το φαγητό μας. Για 6 γεμιστά, 1 μεγάλο κρεμμύδι και 1 σκελίδα σκόρδου είναι όσο χρειάζεται. Πολτοποιήστε τα με την βοήθεια ελαιολάδου.
Στα γεμιστά χρησιμοποιώ 2 είδη ρυζιού, μπονέτ και καρολίνα. Για 6 γεμιστά οπότε, θέλω 12 κουταλιές της σούπας ρύζι. (6 καρολίνα και 6 μπονέτ)
Από μπαχαρικά, μένω σταθερή στα βασικά: αλάτι και πιπέρι.

Η γέμιση λοιπόν, αποτελείται από (για 6 γεμιστά):
12 κ.σ. ρύζι
1 κρεμμύδι και 1 σκελίδα σκόρδου
¼ ματσάκι μαιντανού και 20 φύλλα δυόσμου
αλάτι και πιπέρι
ελαιόλαδο
2 πολτοποιημένες τομάτες (περιεχόμενο)

Τοποθετώ τα γεμιστά μου στο ταψί και ανάμεσα ρίχνω πατατούλες έτσι ώστε να παραμείνουν σταθερά τα γεμιστά μου και να μην γυρίσουν.
Το περιεχόμενο από τις τομάτες που έχω κρατήσει, το πολτοποιώ. Προσθέτω μαιντανό, δυόσμο, κρεμμύδι και σκόρδο, αλάτι και πιπέρι, ελαιόλαδο και 1 φλυτζανάκι νερό. Ανακατεύω καλά και περιχύνω τα γεμιστά μου. Δεν θέλουμε να γεμίσουν τα γεμιστά μας με πολλά υγρά, οπότε τα έχουμε ήδη κλείσει με τα καπελάκια τους.
Προθερμασμένος φούρνος στους 200, ψήσιμο για 50 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Πάντα κλείνω με αλουμινόχαρτο για να δουλέψει ο υδρατμός και να φουσκώσει καλά το ρυζάκι μου.

Αυτά είναι τα βασικά βήματα που πρέπει να κάνουμε για να βγούν πετυχημένα τα γεμιστά μας. Πολλές νοικοκυρές κάνουν ακριβώς τα ίδια. Άλλες πάλι, επιλέγουν να προσθέσουν και άνηθο και βασιλικό, πράγμα που θεωρώ πλεονασμό, αφού το πάντρεμα των μυρωδικών πρέπει να γίνεται με μέτρο με σκοπό το ωραίο αποτέλεσμα και όχι το μπέρδεμα.
Άλλωστε όταν μιλάμε για παραδοσιακές συνταγές, είναι καλό να κρατάμε τα τότε βήματα και υλικά.