Οι Usual Suspects είναι μία παρέα που αγαπάει τα μυστήρια, τις θεατρικές παραστάσεις και τις αστυνομικές έρευνες. Ο συνδυασμός όλων αυτών δημιούργησε το Murder Mystery, ένα διαδραστικό παιχνίδι ρόλων, όπου οι παίκτες, εμείς δηλάδη, είμαστε ντετέκτιβς, χωρισμένοι σε ομάδες, που προσπαθούν ανακρίνοντας τους υπόπτους να βρουν τον δολοφόνο και να λύσουν το μυστήριο. Ήδη στο biscotto coffee+ (Mediterranean Cosmos) έχουμε διοργανώσει μαζί τους 4 πολύ επιτυχημένες βραδιές μυστηρίου.

Συνέντευξη στον Ευθύμη Κάλφα

Usual Suspects καλησπέρα! Αλήθεια, πόσοι άλυτοι γρίφοι χωράνε στη Θεσσαλονική;
Καλησπέρα, Γρίφοι, μυστήρια, φόνοι. Τι καλύτερο από το να υπάρχουν νέες προτάσεις και κυρίως καινοτόμες ιδέες για διασκέδαση. Ο κόσμος ανταποκρίνεται σε ο,τι είναι ωραία στημένο, καλά οργανωμένο και φυσικά άρτια εκτελεσμένο
 
Μπορείτε να μας εξηγήσετε συνοπτικά όλην αυτήν τη διαδικασία του παιχνιδιού; 
Τα Murder Mystery που οργανώνουμε έχουν σκοπό οι παίχτες να ανακαλύψουν το μυστήριο και την αλήθεια πίσω από μια δολοφονία. Το παιχνίδι μας είναι κάτι το ομαδικό, κάτι το μοναδικό που στην Ελλάδα δεν έχει ξαναγίνει. Οι καλεσμένοι, οι παίχτες μας χωρίζονται σε ομάδες και αρχίζουν να μελετάν τα στοιχεία που έχουν για να έχουν μια ιδέα για τους υπόπτους και το θύμα. Στην πρώτη φάση οι παίχτες αλληλεπιδράν με τον “αστυνομικό” της βραδιάς και ανακαλύπτουν νέα στοιχεία τα οποία θα  χρησιμοποιήσουν στο επόμενο στάδιο. Στην δεύτερη φάση, που είναι και η πιο ενδιαφέρουσα, οι ύποπτοι ανακρίνονται από τους υπόπτους (ένας από αυτούς είναι ο δολοφόνος) και προσπαθούν να ξεσκεπάσουν την αλήθεια πίσω από το έγκλημα. Οι ανακρίσεις είναι άκρως πραγματικές και οι ύποπτοι αντιδρούν ανάλογα με το πώς τους φέρονται οι παίχτες. Στο τρίτο στάδιο οι ομάδες, αφού έχουν ανακρίνει τους πάντες τότε καλούν 2 υπόπτους για επανεξέταση, τώρα που υπάρχει πιο σφαιρική εικόνα. Στο τέλος η κάθε ομάδα συλλαμβάνει τον υπόπτου που θεωρεί ένοχο.

Μιλάμε άρα για ένα ζωντανό επιτραπέζιο ή για ένα διαδραστικό παιχνίδι γρίφων; 
Ούτε το ένα. Ούτε το άλλο. Δεν είναι παράσταση, ούτε επιτραπέζιο. Η πραγματική περιγραφή είναι για ένα διαδραστικό παιχνίδι μυστήριου, στα αγγλικά θα το λέγαμε Murder Mystery Game. Οι περισσότεροι που δεν έχουν πάρει μέρος είναι αλήθεια δυσκολεύονται να καταλάβουν ακριβώς για το τι πρόκειται. Εμείς σαν παρέα ξεκινήσαμε από το “Μια Νύχτα στο Παλέρμο” και το “Cluedo”. Πιστεύω με το παιχνίδι μας παντρέψαμε τα 2 παραπάνω παιχνίδια και το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό. 
 

Η προετοιμασία η δική σας ποια είναι; Ποιος σκέφτεται το “μυστήριο”; Πώς διανέμονται οι ρόλοι; Κάνετε πρόβες; 
Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι για τους περισσοτέρους Usual Suspects, αγαπάμε αυτό που κάνουμε και χαιρόμαστε όταν ο κόσμος αγκαλιάζει τα σενάρια μας. Το κάθε σενάριο είναι ιδέα ενός μέλους. Αφού έχει στηθεί ο σκελετός τότε το σενάριο παρουσιάζεται σε 1-2 άλλα μέλη ώστε να γίνει ένας καλός έλεγχος. Αφού το σενάριο ετοιμαστεί τότε μπαίνουμε στο στάδιο beta. Όπου όσοι θα παίξουν στην πρεμιέρα βρίσκονται μαζί, μελετάν το σενάριο και ετοιμάζονται. Το σενάριο μια φορά δοκιμάζεται στα υπόλοιπα μέλη της ομάδος και αφού όλα κριθούν εντάξει το νέο σενάριο παρουσιάζεται σε μια μεγάλη πρεμιέρα. Έχουμε επίσης υλικό το οποίο μας βοηθάει να φέρνουμε τους ρόλους μας στην ζωή.
 
Υπήρξε ποτέ φορά που καμιά ομάδα δεν κατάφερε να λύσει το μυστήριο; 
 Χαχα! Κρατάμε στατιστικά και έχουμε μια ιδέα. Στις 7 ομάδες τον σωστό ένοχο συλλαμβάνουν 2/7 ομάδες. Φυσικά εμείς σαν ομάδα βλέπουμε το πώς πάει η βραδιά και αλλάζουμε τον βαθμό δυσκολίας όπως το κρίνουμε εφικτό.
 
Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της ομάδας σας; 
Να περνάμε μεταξύ μας, σαν ομάδα καλά πρώτα από όλα. Αυτό το κάνουμε για εμάς και σαν διασκέδαση. Σκοπός μας είναι το όνομα των Usual Suspects να γίνει συνώνυμο με το μυστήριο. Θέλουμε να γνωρίσουμε τους επίδοξους ντετέκτιβ στην πόλη και να τους πιέσουμε με τα σενάρια μας και αυτοί να μας πιέσουν να δημιουργήσουμε ακόμα καλύτερα εγκλήματα.

Για περισσότερες πληροφορίες στο www.usualsuspects.gr ή στο [email protected]