Η ενασχόληση ενός ατόμου που έχει πρόβλημα όρασης με τον αθλητισμό είναι μια μεγάλη υπόθεση. Χρειάζεται πείσμα και υπομονή. Και είναι ευχάριστο να βλέπουμε πως πολλά άτομα χαρακτηρίζονται από αυτά τα δύο στοιχεία προσωπικότητας.

Στην περίπτωσή μας, άτομα με μερική ή ολική τύφλωση ασχολούνται με τον αθλητισμό κι έχουν τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού που τους διευκολύνει. Στο ποδόσφαιρο αυτός ο εξοπλισμός περιλαμβάνεται στο εσωτερικό της ποδοσφαιρικής μπάλας. Κι ενώ οι μπάλες ενηλίκων ποδοσφαίρου τυφλών εξυπηρετούν τους χρήστες της, δεν συμβαίνει το ίδιο για τα παιδιά με μειωμένη ή καθόλου όραση.

Πώς ήρθε η ιδέα

Εμπνευστής ο Ηλίας Μάστορας. Εργαζόμενος για χρόνια στη Σχολή Τυφλών, διαιτητής στο ποδόσφαιρο τυφλών και προπονητής σκάκι σε αθλητικά σωματεία, έγραψε το πρώτο σκακιστικό παραμύθι σε ειδική έκδοση braille και το αφηγήθηκε θεατρικά ώστε να το ακούσουν τυφλά παιδιά προσχολικής ηλικίας. «Προσκλήθηκε ένα τρίχρονο αγοράκι με ολική τύφλωση και υπέροχη βελούδινη φωνή. Για να τον ευχαριστήσω, του πρόσφερα μία μπάλα ενηλίκων ποδοσφαίρου τυφλών, που δυστυχώς ζυγίζει πάνω από μισό κιλό. Εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησα ότι μου πήρε είκοσι χρόνια εθελοντικής ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο τυφλών ως διαιτητής για να καταλάβω ότι δεν υπάρχει σε όλο τον κόσμο μία μπάλα και για τυφλά παιδιά».

Μπάλα για όλους

Με αφορμή αυτήν την κατάσταση ο Ηλίας Μάστορας ξεκίνησε το παγκόσμιο project με τίτλο τίτλο «μια μπάλα για όλους».

Μέσα από το Σωματείο «Όραμα νέων – Youthorama», με έδρα στο Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, ο εμπνευστής της πρωτοπόρας ιδέας έχει καταφέρει να σκορπίσει χαμόγελα όχι μόνο σε παιδιά στην Ελλάδα, αλλά και εκτός συνόρων. Εκατοντάδες μπάλες έχουν ήδη μοιραστεί σε περισσότερες από 20 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η συγκεκριμένη μπάλα είναι ελαφριά και κάνει έναν βοηθητικό «θόρυβο», δύο βασικά χαρακτηριστικά που διευκολύνουν τη χρήση της. Ζυγίζει μόλις 250 γραμμάρια και περιέχει 4 εσωτερικούς μηχανισμούς ώστε να ακούγεται όταν κυλάει. Με αυτό τον τρόπο, συμπεριφέρεται ως ένα αντικείμενο με το οποίο μπορούν να παίξουν μαζί βλέποντα και τυφλά παιδιά. «Τι καλύτερο από το να βλέπουμε στα σχολεία μας, στους χώρους άθλησης, τα παιδιά να παίζουν όλα μαζί δημιουργώντας τα κατάλληλα εκπαιδευτικά εργαλεία ένταξης. Τώρα πλέον, κάθε παιδί μπορεί να συμμετάσχει στο μάθημα της Γυμναστικής αλλά και στα διαλείμματα ισάξια σε κάθε παιχνίδι», λέει ο Ηλίας Μάστορας.

πληροφορίες: Parallaximag