Βρισκόμαστε στην Άνω Πόλη, σε μια από τις πιο ιστορικές γειτονιές του Τσιναρίου. Λίγα μέτρα πιο κάτω από την κρήνη του Μουράτ Β’ – σήμα κατατεθέν της περιοχής- βρίσκεται ένα εστιατόριο το οποίο παρουσιάστηκε στο κοινό της Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο του 2015 και από τότε έμελλε να αλλάξει την γευστική εμπειρία όσων το εμπιστεύονται.

Έχει concept

Το Rediviva Cucina Povera είναι το αποτέλεσμα μιας ιδέας πέντε φίλων (2 γυναίκες-3 άντρες) που δημιούργησαν ένα συνεργατικό – συμμετοχικό σχήμα (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Agrodiaetus nephohiptamenos) και φυσικά το συγκεκριμένο εστιατόριο. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι η προμήθεια πολλών λαχανικών από το κτήμα τους (φυσικής καλλιέργειας) στον Χορτιάτη, η χρήση πολλών βιολογικών προϊόντων (όπως το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από την Λέσβο που χρησιμοποιούν αποκλειστικά) και οι μουσικές βραδιές που οργανώνουν με γνωστά μουσικά σχήματα της πόλης. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Η ελληνική φύση στο πιάτο σας

Το όνομά του Rediviva cucina povera εκφράζει ακριβώς τη φιλοσοφία της ομάδας που το λειτουργεί. Αναγεννημένη ταπεινή κουζίνα. Μεσογειακή κουζίνα με απλά “ταπεινά” υλικά (ότι μας προσφέρει απλόχερα η φύση, το χωράφι, το δάσος, η θάλασσα), αλλά με δημιουργική προσέγγιση και φαντασία. Το μενού αλλάζει ανάλογα με τις εποχές του χρόνου, αυτή ήταν άλλωστε και η αρχή με βάση την οποία εξελίχθηκε η μεσογειακή διατροφή.

Το καλοκαίρι κυριαρχούν οι κολοκυθανθοί, λαχανικά δικής τους παραγωγής, βρώσιμα άνθη (καλέντουλα, καπουτσίνοι, μποράγκο), βλίτα, γλυστρίδα και φρέσκια ρίγανη που δημιουργούν πρωτότυπα πιάτα και γευστικές σαλάτες. Το φθινόπωρο όψιμα και εποχιακά λαχανικά, αλλά και όσα άγρια χόρτα αψηφούν τις παγωνιές. Στο τέλος του χειμώνα και την άνοιξη, που η φύση οργιάζει, μια μεγάλη ποικιλία άγριων χόρτων (όπως μυρώνια, καυκαλήθρες, σταμναγκάθι, παπαρούνες, τσουκνίδες, παπούλες, βρούβες, μάραθος, άγριο μαρούλι, ταραξάκο, κολλτσίδα) αξιοποιούνται και δημιουργούν μοναδικά εδέσματα, συχνά παντρεμένα με ψάρι ή κρέας.

Τα πιάτα που ξεχωρίσαμε

Ξεχωρίσαμε τη σαλάτα με baby λαχανικά (από τον κήπο τους), αχλάδι και γκοργκοντσόλα, τα άγρια ζωχιά που σερβίρονται με κρίθινο παξιμάδι, βολβούς τουρσί (ασκορδουλάκους από την Κρήτη) και κρέμα σκόρδου με μέλι και μυρωδικά. Εξαιρετικά το κατσικίσιο τυρί παναρισμένο με φυστίκι Αιγίνης που συνοδεύεται με γλυκόξινη μαρμελάδα κρεμμύδι, οι κεφτέδες μπακαλιάρου με μολόχα και σκορδαλιά από φυστίκι Αιγίνης, το πατέ από συκωτάκια πουλιών με μυρωδικά και μπράντυ.

Αν κάτι οπωσδήποτε πρέπει να δοκιμάσετε είναι οι πολίτικοι λαχανοσαρμάδες με κουκουνάρι και σταφίδα, η παστουρμαδόπιτα με φύλλο γιουφκά από την Ξάνθη και το χουνκιάρ μπεγιεντί (μοσχαρίσιο τας κεμπάπ με πουρέ μελιτζάνας). Θα μας θυμηθείτε! Και για επιδόρπιο (κερασμένο φυσικά) εξαιρετική πανακότα με μαστίχα Χίου.

Ο Βοτανόκηπος με τα τραπεζάκια και το καφενείο

Το Rediviva προεκτείνεται σε δυο χώρους. Άνοιξη και καλοκαίρι σε μια υπερυψωμένη, πανέμορφη και καταπράσινη αυλή (πραγματικός βοτανόκηπος), ενώ όταν ο καιρός αγριέψει μεταφερόμαστε στον κλειστό του χώρο, εκεί όπου πριν την ανοικοδόμηση λειτουργούσε το καφενείο του Λάμπρου (ο Περικλής Σφυρίδης θυμάται μια χειμωνιάτικη νύχτα του 1945 τον Τσιτσάνη στο πάλκο).

Το πρώτο συμπέρασμα στο οποίο φτάνεις με το που διασχίσεις την κεντρική είσοδο είναι ότι όλα έχουν φτιαχτεί με τρομερό μεράκι και πολλή δουλειά. Αυτό που κυριαρχεί στην εσωτερική διακόσμηση είναι τα ράφια με τα βαζάκια (μαρμελάδες, τσάτνεϊ, τουρσιά, χυμοί) που η ομάδα ετοιμάζει και χρησιμοποιεί στην κουζίνα της, καθώς και ένα στοιχείο κοσμοπολίτικο.

Γιατί να το επισκεφτείτε

Στο Rediviva να το επισκεφτείτε αν θέλετε να συνδυάσετε καλό φαγητό με χαρούμενη παρέα και ιδιαίτερες βραδιές με ζωντανή μουσική. Να το επισκεφτείτε αν θέλετε να δοκιμάσετε γεύσεις αυθεντικές σαν να μαγειρεύονται αποκλειστικά για εσάς. Δοκιμάστε ρακή ή τσίπουρο, γράπα, ούζο και το μοναδικό ρακόμελο (με οκτώ βότανα και βιολογικό μέλι), αλλά και κρασιά από το Κτήμα Τάτση βιολογικής καλλιέργειας. Θα μας θυμηθείτε σε κάθε γουλιά!

Rediviva Eco Trip

Σήμερα, με νέα μέλη στο συνεταιριστικό του εγχείρημα, ανοίγεται σε νέους ορίζοντες, δημιουργώντας και Γραφείο Εναλλακτικού Τουρισμού, την Rediviva Eco Trip. Στόχος του είναι να προσφέρει τεκμηριωμένες και αφηγηματικά ελκυστικές ξεναγήσεις για την ιστορία, τη φύση και τη γαστρονομία της πόλης της Θεσσαλονίκης, των άμεσων περιχώρων της και ευρύτερα της Βόρειας Ελλάδας και των Βαλκανίων, σε Έλληνες και ξένους τουρίστες και περιηγητές.

Περιοχή
Κέντρο

Διεύθυνση
Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου 70, Τσινάρι