Το έθιμο του γλεντιού, της ψυχαγωγίας και του «μασκαρεματος» έφτασε, για έναν ακόμα χρόνο, και πολλές περιοχές της Ελλάδας προετοιμάζονται να το υποδεχτούν. Κάθε περιοχή έχει τα δικά της ιδιαίτερα αποκριάτικα έθιμα και πολλές φορές το θέαμα που προσφέρεται είναι μοναδικό. Παρακάτω, συγκεντρώσαμε μερικά από τα πιο γνωστό και εντυπωσικά Βορειοελλαδίτικα αποκριάτικα θέματα. 

Κωδωνοφόροι στον Σοχό Θεσσαλονίκης

Μπορεί να μην έχουν την πιο περίεργη ονομασία και να καταλαβαίνεις αμέσως περί τίνος πρόκειται, ωστόσο στον Σοχό και στα περίχωρα κάνουν θραύση. Οι Κωδωνοφόροι, λοιπόν, θα τους δεις να φορούν στολές από δέρματα ζώων με κουδούνια στερεωμένα πάνω τους, να παρελαύνουν και χορεύουν παντού, κάνοντας κάτι παραπάνω από αισθητή την παρουσία τους.


Γιαουρτομαχίες στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης

Στην κεντρική πλατεία στη Χαλκιδόνα Θεσσαλονίκης οι κάτοικοι χωρίζονται σε δύο «στρατόπεδα» και γιαουρτώνονται ασταμάτητα. Ύστερα, μέσα σε όλη αυτή τη «λευκή» ατμόσφαιρα ακολουθεί η παραδοσιακή καρναβαλική παρέλαση.


Μπαμπούγερα στο Βαμβακόφυτο Σερρών

Πριν από περίπου 26 χρόνια, ο τοπικός Μορφωτικός Λαογραφικός Όμιλος αποφάσισε να επαναφέρει τη δημόσια παράσταση που πραγματοποιούνταν παλαιότερα στους δρόμους, αλλά και στην κεντρική πλατεία του χωριού, στο Βαμβακόφυτο Σερρών. Πρόκειται για τα «Μπαμπούγερα» που είναι διάφοροι ρόλοι που υποδύονται οι κάτοικοι: Βλέπεις μεταξύ άλλων τον παππού και τη γιαγιά, τον γαμπρό και τη νύφη, τον ταχυδρόμο, τον φωτογράφο, τον αρκουδιάρη με την αρκούδα, τον Εύζωνα, και τους ταπουτζήδες που προστατεύουν τη νύφη, ώστε να μην την «κλέψει» κάποιος από τους θεατές. Πάνω τους είναι στερεωμένα μεγάλα κουδούνια και  στα χέρια τους κρατούν ένα χοντρό, στρογγυλό ξύλο, το ταπούς.


Μπαμπούεροι στο Φλάμπουρο Σερρών

Αντίστοιχα, στο Φλάμπουρο Σερρών οι ντόπιοι ντύνονται με δέρματα από αιγοπρόβατα, φορούν στη μέση τους μεγάλα κουδούνια, όπως επίσης και την «μπαμπουσάρκα» μάσκα. Η συγκεκριμένη μάσκα έχει τη μορφή τεράστιου κωνικού καπέλου που καλύπτει το πρόσωπο και είναι φτιαγμένη στο χέρι με διάφορες κορδέλες, χάντρες κλπ. Έτσι «στολισμένοι», περνούν από σπίτι σε σπίτι για να λάβουν από τους οικοδεσπότες χρήματα και ένα πορτοκάλι. Το πορτοκάλι συμβολίζει τη «μετάνοια» και εκείνοι με τη σειρά τους χορεύουν, με τις κουδούνες τους να χαλάνε τον κόσμο.


Κλαπουτάρκα στην Έδεσσα

Η εδεσσαϊκή Κλαπουτάρκα προέρχεται από τις διονυσιακές τελετές της Αρχαίας Μακεδονίας και θυμίζει πολύ τους κωδωνοφόρους, αφού κουδούνια, ζωνάρια και προβιές, μαζί με μπόλικο τσίπουρο, είναι τα απόλυτα «αξεσουάρ» των συμμετεχόντων. Όσον αφορά στη σημασία της, δίνει το σήμα για το τέλος του χειμώνα και την αρχή της άνοιξης, άρα και της γονιμότητας.


Αθυρόστομοι στη Θάσο και τη Χωριστή Δράμας

Πάλι οι διονυσιακές τελετές και το θέατρο δρόμου εμπνέουν τους Αθυρόστομους. Από την τουρκοκρατία μέχρι και σήμερα στην Παναγία της Θάσου, ο φαλλός είναι το κεντρικό στοιχείο των αθυρόστομων, που τιμούν δεόντως το κρασί και το τσίπουρο, ενώ στην παρέλασή τους πρώτο και καλύτερο είναι το άγαλμα του Βάκχου. Στη Χωριστή της Δράμας από την άλλη, στο πανηγύρι θα γευτείτε πεντανόστιμες χειροποίητες πίτες, ντόπιους μεζέδες και θα απολαύσετε μοναδικές συναυλίες.

Πηγή: reader.gr

Φωτογραφία εξωφύλλου: bell roads