Πόσο καλά γνωρίζουμε τους ανθρώπους που εκλέγονται στις δημοτικές εκλογές; Στις πιο τοπικές εκλογές, όπου η αμεσότητα παίζει καθοριστικό ρόλο; Αντί μίας κλασσικής συνέντευξης, λοιπόν, προσκαλέσαμε τον Πάρη Τσογκαρλίδη, πρώην Αντιδήμαρχο και νυν υποψήφιο Δήμαρχο για τον δήμο Πυλαίας Χορτιάτη σε μία βόλτα μετά φαγητού για να γνωρίσουμε καλύτερα τον επικεφαλής του συνδυασμού “Ορμή. Όραμα. Ομάδα”.

Επιμέλεια-συνέντευξη: Κώστας Γιάντσιος
Φωτογραφίες: Σπύρος Μπάνος

Ο Πάρης Τσογκαρλίδης στα γραφεία της Χρηματιστηριακής του εταιρείας ΠΡΩΤΕΑΣ

Από το δημόσιο Λύκειο Πανοράματος σε ένα από τα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου

“Ήμουν μαθητής του δημοσίου σχολείου, στο Πανόραμα. Πάντα είχα καλούς βαθμούς, σταθερά απουσιολόγος. Ίσως ο μόνος απουσιολόγος που έχει πάρει πενθήμερη αποβολή, μαζί με όλη την τάξη, επειδή κάλυψε τους πρωταγωνιστές σε μία αταξία”. Μετά την αποφοίτηση πέρασα στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο ΑΠΘ, ένα τμήμα απαιτητικό αλλά και με πολλές προοπτικές”. Συμπληρώνει δε ότι εργαζόταν ήδη και στην οικογενειακή επιχείρηση με έπιπλα που διατηρούσε ο πατέρας του και ταυτόχρονα με το Πολυτεχνείο έκανε και σπουδές Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Anatolia, στο σημερινό ACT. Ο χρόνος ήταν μοιρασμένος σε δύο αντικείμενα σπουδών, την οικογενειακή επιχείρηση ενώ ένα καλοκαίρι πήγε και ως ειδικευόμενος στη Siemens, μία πολύτιμη, όπως μου εξηγεί, εμπειρία σ’ ένα περιβάλλον πρότυπο.

“Έρχεται η ώρα του μεταπτυχιακού και χωρίς να το γνωρίζει η οικογένειά μου κάνω δύο αιτήσεις, μία στο London School of Economics και μία στο University of Stanford, στην Καλιφόρνια. Είχα κάνει όλη την προεργασία εν κρυπτώ. Γίνομαι, λοιπόν, δεκτός από το London School of Economics, κάτι που δεν ενθουσίασε τον πατέρα μου, να φανταστείς, γιατί ήθελε να είμαι στην Ελλάδα και να πουλάω έπιπλα. Να πω ότι ήμουν καλός στις πωλήσεις. Λίγο πριν ξεκινήσω ως πτυχιούχος πλέον διακοπές έρχεται και η θετική απάντηση από το Stanford. Φεύγω για καλοκαιρινές φοιτητικές διακοπές με καλούς φίλους σε Ελληνικά νησιά, χωρίς να πω σε κανέναν τίποτα και ταχυδρομώ την επιστολή με τη θετική απάντηση στο Stanford από τη Μύκονο. Σκέψου, η επιστολή αυτή έχει σφραγίδα από ταχυδρομείο της Μυκόνου”.

Το να γίνεσαι δεκτός σε ένα από τα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου και αυτό να δημιουργεί διαφωνία στην οικογένεια για το αν θα πας, δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Ωστόσο είχε πάρει την απόφασή του να δοκιμάσει τη συνέχεια των σπουδών σ’ ένα τόσο υψηλό επίπεδο. Μάλιστα τελειώνει το διετές πρόγραμμα σπουδών σε ένα έτος. Το αντικείμενο των σπουδών είναι τα Οικονομικά Συστήματα και Επιχειρησιακή Έρευνα. “Ουσιαστικά κάνεις βελτιστοποίηση των δεδομένων μιας επιχείρησης. Η δική μου εξειδίκευση ήταν στο Financial Engineer (Χρηματοοικονομική Μηχανική)”, σημειώνει.

Οι επαγγελματικές προοπτικές στις ΗΠΑ ήταν ιδιαίτερα θετικές. Μία μεγάλη χρηματιστηριακή και ασφαλιστική εταιρεία του προσφέρει εργασία ενώ περνάει επιτυχώς και την πολύωρη συνέντευξη για να εργαστεί στην Intel. Στο δίλημμα της παραμονής ή της επιστροφής μεγάλο λόγο έπαιξε και ο δεσμός με την οικογένεια αλλά και τον τόπο.

Έτσι μετά και την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων αποφασίζει να ανοίξει στην Ελλάδα τη δική του χρηματιστηριακή επιχείρηση, την ΠΡΩΤΕΑΣ, στα πρότυπα των αντίστοιχων αμερικανικών εταιρειών του κλάδου και σε μία περίοδο που το Χρηματιστήριο στην Ελλάδα είχε πτωτική πορεία. Η ΠΡΩΤΕΑΣ λειτουργεί αδιάκοπα 22 συναπτά έτη μέχρι και σήμερα. Αξιοποιεί μάλιστα της γνώσεις του και διδάσκοντας για ένα διάστημα στο Anatolia.

 

Το μικρόβιο της πολιτικής και η τοπική αυτοδιοίκηση

Έχοντας την “ευθύνη” της επιλογής του χώρου που θα γευματίζαμε, να πω την αλήθεια δεν προβληματίστηκα ιδιαίτερα. Στο “Αναντάμ Παπαντάμ”, στην Πυλαία, το οικογενειακό καφενείο από το 1965, που ο Δημήτρης Τζιαφέρης έχει εξελίξει σ’ ένα εξαιρετικό gastrobar, ήμουν σίγουρος τόσο για τα νόστιμα εδέσματα όσο και για τη φιλοξενία. Άλλωστε και ο Πάρης Τσογκαρλίδης αγαπάει το φαγητό και την παρέα με φίλους και ενδιαφέρουσες συζητήσεις, κάτι που το έζησα και εγώ στη διάρκεια της συζήτησης.

Το 2011 του γίνεται μία πρόταση να κατέβει υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό του Κώστα Γκιουλέκα στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Θεωρεί, όμως, ότι αν έκανε ένα τέτοιο βήμα, θα έπρεπε να γίνει στον τόπο του. Έτσι αποδέχεται την αντίστοιχη πρόταση του Ιγνάτιου Καϊτετζίδη και χωρίς να έχει την άνεση των πολιτικών προσώπων στην επαφή με τον κόσμο, αποφασίζει να κάνει επί δύο μήνες μία “door to door” γνωριμία με τους συνδημότες του μοιράζοντας το φυλλάδιό του. Αποτέλεσμα; Εκλέγεται με καλή σειρά ενώ μένουν εκτός πρώην αντιδήμαρχοι και έμπειροι υποψήφιοι.

“Μετά την εκλογή μου, ορίζομαι Εντεταλμένος Σύμβουλος Ανάλυσης Οικονομικών Μεγεθών, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Καινοτομίας, μία θέση στην οποία είσαι ένα «πολυεργαλείο» που συνεργάζεσαι με όλους τους αντιδημάρχους. Έκανα το Wifi στον Δήμο, την ιστοσελίδα, έδωσα λύση σε δάνεια που επιβαρύνονταν με μεγάλα επιτόκια και πολλές ακόμα αλλαγές γιατί είχα τη γνώση να το κάνω. Σύντομα αντιλήφθηκα ότι όλα αυτά συνέβαιναν σε μία «μηχανή» που λειτουργούσε με συγκεκριμένους ανθρώπους σε συγκεκριμένες θέσεις που δεν αναλάμβαναν να κάνουν κάτι οι ίδιοι, όχι γιατί δεν ήθελαν ή δεν ενδιαφέρονταν αλλά γιατί δεν είχαν την γνώση να το κάνουν ή δεν ήθελαν να αποκλίνουν από την δημαρχιακή γραμμή. Σταθμίζοντας τα δεδομένα, την δουλειά μου, αλλά και τον αναγκαίο χρόνο για τα μικρά παιδιά μου τότε Χριστίνα (τριών ετών) και Νίκο (δύο ετών), παραιτούμαι από την θέση του Εντεταλμένου Συμβούλου και παραμένω στην παράταξη του Δημάρχου ως απλός Δημοτικός Σύμβουλος. Στο μεταξύ έχω εκλεγεί και μέλος της ΚΕΔΚΕ και στην Κεντρική Επιτροπής της ΝΔ και πλησιάζουν οι Δημοτικές Εκλογές του 2014. Σ’ αυτές τις εκλογές παίρνω τις διπλάσιες ψήφους. Η κοινωνία έβλεπε ότι υπάρχει κάποιος που κάνει δουλειά, που λέει την άποψή του. Σημειωτέον δεν ψήφιζα ποτέ κάτι που ήταν κατά της συνείδησής μου. Έτσι και λόγω αυτής της δυναμικής και της υποστήριξης με κάνει αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας. Ήταν το καλύτερο αυτοδιοικητικό φροντιστήριο που έχω κάνει γιατί υπάρχει μεγάλη πίεση για το τι υπογράφεις και το πόσο σίγουρος είσαι γι’ αυτό που αποφασίζεις”.

Στο τμήμα του Παραλιακού Μετώπου του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη με τον Κώστα Γιάντσιο, Editor in Chief του biscotto.gr

Η υπόθεση του Παραλιακού Μετώπου

Ένα ζήτημα που έχει αναδειχθεί από τον Πάρη Τσογκαρλίδη τα τελευταία χρόνια είναι αυτό του παραλιακού μετώπου που ανήκει στον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη. Πρόκειται για το τμήμα από τη Σχολή Δικαστών έως και λίγο μετά το εμπορικό κέντρο Apollonia Politia. Έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιες είναι οι εξελίξεις γι’ αυτό το θέμα.

“Ως Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, φέρνω την Πολεοδομία και ασχολούμαι με το νέο παραλιακό μέτωπο και γενικώς κάνω τόσα πράγματα που νιώθω ότι έχω επιτελέσει επαρκώς το έργο μου ως Αντιδήμαρχος. Ξεκίνησα αρθρογραφώντας για το παραλιακό μέτωπο το 2015-2016 αναδεικνύοντας από τους πρώτους το ζήτημα του ενιαίου θαλάσσιου μετώπου, 41 χιλιόμετρα συνολικά που μπορούν να αξιοποιηθούν ως μητροπολιτικό έργο”.

Είναι εύλογο να αναρωτηθώ ποια ήταν η εξέλιξη αυτής της πρωτοβουλίας.
“Σε συνέχεια της προσπάθειας μου για το παραλιακό μέτωπο καταφέρνουμε μέσα σε 12 μήνες με την πολύτιμη βοήθεια των ανθρώπων στις υπηρεσίες μας να προκηρύξουμε διαγωνισμό της πολεοδομικής μελέτης του Παραλιακού Μετώπου της Πυλαίας, της Πολεοδομικής Ενότητας 15  με χρηματοδότηση 565.000€ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω ΕΣΠΑ και μετά τις ενστάσεις να έχουμε και ανάδοχο. Νιώθω έτσι ότι έχω τελειώσει αυτά που έπρεπε να γίνουν στο δικό μας παράκτιο μέτωπο γνωρίζοντας ότι συμπληρώνοντας ένα έτος ως Αντιδήμαρχος κατά την προσφιλή τακτική του δημάρχου είναι πιθανό να αντικατασταθώ. Και έτσι έγινε”.

Υποψήφιος για το Κοινοβούλιο ή παραμονή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Στο μεταξύ μετά από τη γνωριμία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επίσης μεταπτυχιακό απόφοιτο του Stanford, του γίνεται η πρόταση να ετοιμάζεται ως υποψήφιος στη Β’ Θεσσαλονίκης, στις προηγούμενες Εθνικές Εκλογές. Σταθμίζοντας τα δεδομένα και τις συνθήκες που διαμόρφωνε τόσο ο εκλογικός νόμος και συνολικά το σκηνικό για τη Β’  Θεσσαλονίκης, αποφασίζει να μην ασχοληθεί με την προοπτική μιας τέτοιας υποψηφιότητας. Έτσι ενώ συζητιόταν ήδη στην κοινωνία του Πανοράματος ότι θα είναι στους υποψηφίους της Β’ Θεσσαλονίκης συνεχίζει με την τοπική αυτοδιοίκηση και στις Δημοτικές Εκλογές του 2019 κατεβαίνει και πάλι υποψήφιος με τον συνδυασμό του Ιγνάτιου Καϊτετζίδη αφού «έχει διαμηνυθεί ότι αυτή θα είναι η τελευταία θητεία του νυν δημάρχου και ότι μέσα από τον συνδυασμό και συνολικά την ομάδα θα αναδειχθεί ο επικεφαλής του συνδυασμού και υποψήφιος δήμαρχος για τις επόμενες εκλογές, αυτές του 2023. Άλλωστε την περίοδο εκείνη των Δημοτικών εκλογών του 2019, είχε προηγηθεί η πρόθεση του νυν Δημάρχου να είναι υποψήφιος για τον Δήμο Θεσσαλονίκης και η αλλαγή στάσης του μέσα σε μία εβδομάδα». Εκλέγεται με διπλάσιο σχεδόν αριθμό ψήφων και ξαναγίνεται Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Πολεοδομίας & Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

“Αντάρτης” ή εύλογη εξέλιξη η υποψηφιότητα για Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη;

Όπως καταλαβαίνετε, ειδικά στις τοπικές κοινωνίες, σε επίπεδο πολιτικής και παραπολιτικής συζήτησης η ανεξαρτητοποίηση του στο δημοτικό συμβούλιο και η ανακοίνωση της υποψηφιότητας για το αξίωμα του Δημάρχου προκαλούν συζητήσεις. Είναι ένας «αντάρτης» ή ακολουθεί τη δέσμευσή του ότι θα είναι παρών στις εξελίξεις που κατά την άποψη του περίμενε να ξεκινήσει ο νυν Δήμαρχος. Μου εξηγεί ότι εφόσον δε συνέβη κάτι τέτοιο και δεν κινήθηκε καμία διαδικασία για νέο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης, αποφάσισε να ακολουθήσει τον δρόμο της δημιουργίας του δικού του συνδυασμού. Άλλωστε σύμφωνα με τον ίδιο «είκοσι πέντε χρόνια δημαρχίας από το ίδιο πρόσωπο είναι υπεραρκετά για να δοκιμαστεί στην διοίκηση του τόπου ένα νέος αλλά έμπειρος αυτοδιοικητικός».

Ολοκληρώνοντας το γεύμα μας κατανοώ ότι ο συνομιλητής μου έχει το know how, αποδεδειγμένα σε πολλά ζητήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες, ιδιαίτερα στον τομέα των οικονομικών και των υποδομών. Ευχήθηκα στην υγειά μας, γιατί αυτό είναι το σημαντικότερο όλων και για τα υπόλοιπα θα δείξει ο χρόνος και θα αποφασίσει ο κυρίαρχος λαός.