Στη γωνία της Paddington Street και της Nottingham Place στο Λονδίνο, στη γειτονιά της Marylebone, βρίσκεται το εστιατόριο OPSO, το οποίο αποτελεί έμπνευση των ταλαντούχων σεφ Γεωργιάννας Χιλιαδάκη και Νίκου Ρούσσου και δημιούργημα του αρχιτεκτονικού γραφείου K-studio.

Το όνομά του, OPSO, προέρχεται από το αρχαίο «ὄψον», που σημαίνει «έδεσμα».

Το all day restaurant συνδυάζει το ελληνικό με το λονδρέζικο στοιχείο, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό μείγμα design. Οπως αναφέρει το dezeen, επικαλούμενο το αρχιτεκτονικό γραφείο, στόχος ήταν «να δημιουργήσουν ένα design που να αντανακλά συνολικά τη φιλοσοφία του εστιατορίου: ελληνική έμπνευση, κατασκευασμένο στο Λονδίνο».

Σύμφωνα με το K-studio, ο χώρος του κύριου ισογείου χωρίζεται σε δύο ζώνες. Μπαίνοντας, οι πελάτες του εστιατορίου αντικρίζουν ένα ξύλινο μπαρ με μάρμαρο, και μεταβαίνοντας στη δεύτερη ζώνη, η επιφάνεια «συνεχίζεται» ως ένα μαρμάρινο τραπέζι. Το κενό μεταξύ των δύο αυτών κεντρικών στοιχείων του εστιατορίου επιτρέπει στο προσωπικό και τους πελάτες να κινούνται με άνεση.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by OPSO (@opso_london)

Η λεπτή ατσάλινη κατασκευή, που κυριαρχεί στον χώρο, στεγάζει σταθμούς σερβιτόρων, ψυγεία κρασιού και ντουλάπια αποθήκευσης τροφίμων, ενώ δημιουργεί επίσης στηρίγματα για ξύλινα ράφια που αποθηκεύουν δοχεία, καρυκεύματα και φυτά σε γλάστρες.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by OPSO (@opso_london)

«Συνεργαστήκαμε στενά με τους σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και Νίκο Ρούσσο, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι αυτό το πλαίσιο θα γίνει πρακτικό στοιχείο στην εξυπηρέτηση του εστιατορίου», είχε τονίσει το γραφείο στο Dezeen.

Το εσωτερικό συνδυάζει φυσικά υλικά που συναντώνται σε παλιά αθηναϊκά εστιατόρια, όπως μάρμαρο Καβάλας και δάπεδο Terrazzo, επένδυση δρυός, δερμάτινη ταπετσαρία και διάφορες ορείχαλκες πινελιές που αιχμαλωτίζουν το φως. Οι στιλβωμένοι τοίχοι από σοβά διακόπτονται από ένα τρίπτυχο κεραμικών τοιχογραφιών από την καλλιτέχνη Joanna Burtenshaw.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by OPSO (@opso_london)

Το φως παίζει κυρίαρχο ρόλο στο εστιατόριο και τα παράθυρα επιτρέπουν σε αυτό να διεισδύσει στον χώρο.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by OPSO (@opso_london)

OPSO: Το εστιατόριο δύο κορυφαίων Ελλήνων σεφ
Οι σεφ Γεωργιανά Χιλιαδάκη και Νίκος Ρούσος, γνωστοί από το βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin Funky Gourmet -το οποίο μετακομίζει στο Hilton- βρίσκονται μαζί με τον Ανδρέα Λαμπρίδη πίσω από το OPSO.

Το λονδρέζικο εστιατόριο άνοιξε το 2014 στη βρετανική πρωτεύουσα, εισάγοντας στον χώρο του φαγητού της πόλης μια νέα προσέγγιση στο σύγχρονο ελληνικό φαγητό. Μάλιστα, δεν έμειναν μόνον εκεί… Το 2019 το εστιατόριο OPSO άνοιξε ως franchise και στο Ντουμπάι.

Εμπνευσμένο από την ελληνική μαγειρική κληρονομιά, το OPSO συνδυάζει τη σύγχρονη γαστρονομική οπτική με την ελληνική φιλοξενία. Με βάση εποχικά υλικά υψηλής ποιότητας, τα περισσότερα από τα οποία προμηθεύονται απευθείας από την Ελλάδα, οι σεφ δημιουργούν πιάτα που τιμούν και προωθούν την ελληνική γαστρονομία.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by OPSO (@opso_london)

Στο μενού του OPSO, «greek inspired, London made» όπως άλλωστε και ο χώρος, ο πελάτης μπορεί να δοκιμάσει από μπουγάτσα και καγιανά στο brunch μέχρι μουσακά και χοιρινό στιφάδο. Το OPSO, στα έξι χρόνια λειτουργίας του, έχει καταφέρει να ξεχωρίσει, καθώς συμπεριλαμβάνεται σε λίστες με τα κορυφαία εστιατόρια.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by OPSO (@opso_london)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by OPSO (@opso_london)

 

Πηγή: iefimerida.gr