Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, η ένωση οινοποιών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» και το Thessaloniki Food Festival διοργανώνουν από κοινού μία ξεχωριστή εκδήλωση: μια περιήγηση στον κόσμο του κρασιού μέσα από τις εκθέσεις του Μουσείου, την οποία θα πλαισιώσει γευσιγνωσία εκλεκτών οίνων του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα.

Τι θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία στην περιήγηση να θαυμάσει αγγεία πόσης, παραστάσεις σε ανάγλυφα πολύτιμα σκεύη και ψηφιδωτά δάπεδα, άλλα και ξεχωριστά αντικείμενα, που όλα τους τεκμηριώνουν την αμπελοοινική ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας που ξεκινά περίπου πριν από 7000 χρόνια.

Τα επιλεγμένα εκθέματα που σχετίζονται με την άμπελο, τον Διόνυσο τον θεό του κρασιού και την οινοποσία καλύπτουν ένα χρονικό διάστημα πάνω από 4000 χρόνια, αποτελώντας ψηφίδες του μωσαϊκού του ελληνικού πολιτισμού και συγχρόνως της πανάρχαιας οινικής ιστορίας και κουλτούρας των Ελλήνων.

Η ζωή των ανθρώπων σε ένα πέρασμα χιλιετηρίδων καθρεφτίζεται μέσα από τον οινικό πολιτισμό που ανέπτυξαν, όμως και ο κάθε άνθρωπος καθρεφτίζεται μέσα στο κρασί. Όπως πολύ εύστοχα παρατηρεί ο αρχαίος λυρικός ποιητής Αλκαίος «οἶνος γὰρ ἀνθρώπω δίοπτρον», το κρασί έχει την ιδιότητα να αποκαλύπτει με την επήρειά του τον κόσμο της ψυχής του ανθρώπου.

Η διαφορετική και τόσο πρωτότυπη αυτή ξενάγηση, στην οποία το κοινό θα συμμετάσχει και θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με αρχαιολόγους του Μουσείου, θα καταλήξει στο αίθριο του ΑΜΘ με γευσιγνωσία οίνων από τα οινοποιεία της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», που θα συνδυαστούν με αρτοποιήματα, ελαιόλαδο και ποικιλία τυριών.

Τα εδέσματα προσφέρονται με την ευγενική χορηγία των «Μινέρβα – Χωριό» και «Κουκουμέρια», υποστηρικτών του Thessaloniki Food Festival.

Η περιήγηση και η γευσιγνωσία πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων γευσιγνωσίας οίνων και αμπελοοινικών αποσταγμάτων «Τα ΒορΟινά», των οινοποιών-μελών της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος».

Πληροφορίες
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019
Ωράριο – Πρόγραμμα
– 18:45 Συνάντηση – Έκδοση εισιτηρίων
– 19:00-20:00 Ξενάγηση
– 20:00-22:30 Γευσιγνωσία
Συμμετοχή με το εισιτήριο εισόδου στο Μουσείο 8€ (μειωμένο 4€)
Συμμετοχή μόνο με κρατήσεις στα τηλέφωνα: 2310281617 & 2310281632
(2-9/9/19, ώρες 10:00-16:00)
Αριθμός συμμετεχόντων: 50

Επικοινωνία:
Οίνοι Βορείου Ελλάδος – Τα ΒορΟινά
Τ. 2310281617 & 2310281632
www.winesofnorthgreece.gr – f/winesofnorthgreece
www.voroina.gr – f/voroina

Αφιερώματα Coffee - Drinks