Είναι η δεύτερη χρονιά που η Θεσσαλονίκη καλωσορίζει τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας και τα προλογίζει με τον νοστιμότερο τρόπο και μάλιστα φέτος με μεγαλύτερη διάρκεια. Έτσι δεκαεπτά από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης θα προτείνουν ένα set menu για 15 ημέρες, από την Τρίτη 19 Μαρτίου έως και τη Δευτέρα 1 Απριλίου, δίνοντας την ευκαιρία να γευτούμε την πολυδιάστατη μακεδονική κουζίνα.

Επιμέλεια: Κώστας Γιάντσιος

 Η θεματική στην οποία βασίζεται η φετινή διοργάνωση είναι η «Αγιορείτικη Κουζίνα» με τον πλούτο της παράδοσης, των υλικών, των γεύσεων αλλά και την ευρηματικότητά της. Με την ευγενική σύμπραξη του Μοναχού Επιφάνειου, του ανθρώπου που διακονεί με τον καλύτερο τρόπο την κουζίνα του Αγίου Όρους και με τη δημιουργική συμβολή των chefs των παρακάτω εστιατορίων θα περιηγηθούμε γευστικά σε μια κουζίνα που συνδέεται με πολλούς τρόπους με την μακεδονική παράδοση.

Οι συνταγές του Πατέρα Επιφάνιου εμπνέουν τα set menus διακεκριμένων chefs στη Θεσσαλονίκη

Οι chefs των εστιατορίων θα δημιουργήσουν πιάτα αγιορείτικης κουζίνας βασιζόμενοι στις συνταγές του Πατέρα Επιφάνιου, αλλά ο καθένας θα επιλέξει εάν θα παρουσιάσει την παραδοσιακή συνταγή ή εάν θα την εκσυγχρονίσει.  Σε κάθε περίπτωση οι chefs θα προτείνουν στο κοινό, ο καθένας ξεχωριστά και με τον δικό του τρόπο, ένα υψηλού επιπέδου «set menu» το οποίο θα περιλαμβάνει ένα mise en bouche πρωτογενές προϊόν της Μακεδονικής Γης και τρία πιάτα (πρώτο, κύριο καθώς και ένα επιδόρπιο).  Από τις τρεις αυτές προτάσεις οι δύο θα βασίζονται σε συνταγές που περιλαμβάνονται στο έργο του Μοναχού Επιφάνιου «Μαγειρική του Αγίου Όρους» και η τρίτη θα προέρχεται από το menu του εστιατορίου που συμμετέχει.

 

Τα εστιατόρια που συμμετέχουν είναι τα εξής:

 

Alfredo’s – Hyatt Regency Casino (Αεροδρόμιο, 2310491199)

Ambrosia – Hyatt Regency Hotel (Αεροδρόμιο, 2310401234

Γλυκάνισος (Μεγ. Αλεξάνδρου 46, Πυλαία, 2310302882)

Clochard (Προξ. Κορομηλά 4, 2310239805)

Dome Real Cuisine(Ασκληπιού 16-18, 2310401092)

Grada Nuevo(Καλαποθάκη 14, 2310271074)

Karàbourno (Mediterranean Cosmos Α/Δ Θεσσαλονίκης, Ν. Μουδανιών, Πυλαία, 2310475444)

Μαϊάμι (Θέτιδος 18, Καλαμαριά, 2310447996)

Το Μανιτάρι (Θ. Σοφούλη 37, SofouliCenter, 2310415289)

MareaSeaSpirit (Στρ. Καλλάρη και Λώρη Μαργαρίτη, 2310257696)

Μασσαλία (Μανουσογιαννάκη 6, 2314003714)

Μαύρη Χήνα (Προφ. Ηλία 49, Πυλαία, 2310324303)

Salonica – MakedoniaPalace (Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου 2, 2310897197)

Τα Τρία Γουρουνάκια (Καποδιστρίου 7, 2310249050)

TheAficionados (Νικ. Πλαστήρα 105, Καλαμαριά, 2310434290)

Thria (Μαρίας Κάλλας 1, 2310821120)

Χαρούπι (Δόξης 4, 2310526262)

Δείτε αναλυτικά το μενού κάθε εστιατορίου ΕΔΩ

Σχετικά με τις «Ημέρες Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας»

Οι «Ημέρες Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας» είναι μια υψηλού επιπέδου γαστρονομική εκδήλωση με αντικείμενο την ανάδειξη της Μακεδονικής Κουζίνας στην σημερινή/σύγχρονη εκδοχή της. Στόχος του θεσμού είναι μέσα από θεματικές ενέργειες στα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης να αναδείξει τον γαστρονομικό πλούτο της Μακεδονίας, να κρατήσει ζωντανή τη γευστική παράδοση, να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό της και να την κάνει ευρύτερα γνωστή στους Έλληνες αλλά και τους ξένους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης.

Ο θεσμός τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και την υποστήριξη του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας.

από έως
Αφιερώματα - Θέματα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ