Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων ήταν ένας ακριβής αστρονομικός-ημερολογιακός υπολογιστής. Βρέθηκε τυχαίως, το 1900 μ. Χ, σε ένα αρχαίο ναυάγιο. Από γραφολογικές μελέτες αποδείχθηκε ότι είχε κατασκευαστεί το 150 – 100 π.Χ. Περιείχε τουλάχιστον 30 συμπλεκόμενα γρανάζια, με τη βοήθεια των οποίων ήταν δυνατόν να υπολογισθεί, με μεγάλη ακρίβεια, η κίνηση του Ήλιου και της Σελήνης, οι φάσεις της Σελήνης και να προβλεφθούν εκλείψεις (ηλιακές ή σεληνιακές). Περιείχε επίσης ένα εκτεταμένο εγχειρίδιο χρήσης. Είναι ο πρώτος υπολογιστής του κόσμου! Είναι τόσο σημαντικός για τη γένεση και εξέλιξη της Τεχνολογίας, όσο ο Παρθενώνας για την Αρχιτεκτονική! Γι’ αυτό καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να γραφτούν ξανά τα βιβλία για την ιστορία και την εξέλιξη της παγκόσμιας ιστορίας της Τεχνολογίας.

Ο τιμημένος με το βραβείο Descartes, καθηγητής κος Γιάννης Σειραδάκης μετέχει στην διεθνή επιστημονική ομάδα που εξετάζει τον περίφημο υπολογιστή: Antikythera Mechanism Research Project (AMRP) και θεωρείται παγκοσμίως από τους πλέον ειδικούς σχετικά με τον υπολογιστή των Αντικυθήρων.

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014
Ώρα ένάρξης: 19.00
Τόπος: Ανοιχτή Τέχνη – Ναυάρχου Νικοδήμου 2 και Φιλελλήνων, Σύνταγμα
Είσοδος ελεύθερη

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο της Ανοιχτής Τέχνης: 210 32 27 188 ή στην Ιστοσελίδα μας: [email protected]ι.gr
________________________________________
«Ανοιχτή τέχνη, σεμινάρια-διαλέξεις-δράσεις για τις τέχνες και τον πολιτισμό»
Ναυάρχου Νικοδήμου 2 και Φιλελλήνων, Σύνταγμα.
[email protected]ι.gr
www.anoixtitexni.gr