Ένα πλούσιο αφιέρωμα στο φαγητό της Θεσσαλονίκης δημοσίευσε ο Guardian εξυμνώντας τη γευστική κουλτούρα της πόλης – Αυτές είναι οι γεύσεις που ξεχώρισε η βρετανική εφημερίδα

Πολλοί είναι οι λόγοι για να επισκεφθεί κανείς τη Θεσσαλονίκη. Οι γεύσεις της είναι ένας από τους σημαντικότερους. «Τι είναι αυτό που κάνει το φαγητό και το ποτό στη Θεσσαλονίκη τόσο ξεχωριστό;», αναρωτιέται ο Guardian στο πρόσφατο αφιέρωμά του, που αποθεώνει το φαγητό που μπορεί να απολαύσει κανείς στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας.

Δεν είναι τυχαίο που η Θεσσαλονίκη αναδείχθηκε γαστρονομική πρωτεύουσα της Unesco τον Νοέμβριο του 2021, γράφει η εφημερίδα. «Η Θεσσαλονίκη είναι πράγματι η πόλη του φαγητού», αναφέρει στον Guardian η Diane Kochilas, η Ελληνοαμερικανίδα τηλεοπτική σεφ με αμέτρητα μαγειρικά βιβλία και συνταγές για την ελληνική και μεσογειακή κουζίνα στο ενεργητικό της.

Thessaloniki’s medieval White Tower.

Γαστρονομικό οδοιπορικό του Guardian στη Θεσσαλονίκη

«Ένα ταξίδι στην ιστορία αυτού του σημαντικού εμπορικού λιμανιού είναι μια συνάντηση με αυτοκρατορίες (ελληνιστική, ρωμαϊκή, βυζαντινή, οθωμανική) και ζωντανές κοινότητες, από τις οποίες η κάθε μία έχει αφήσει το στίγμα της στην κουζίνα της πόλης», σχολιάζει στην εισαγωγή του το άρθρο του Guardian.

«Κάντε μια βόλτα στις αγορές στο Μοδιάνο και στο Καπάνι για να βρείτε ζουμερά ροδάκινα Νάουσας, ελιές από τη Χαλκιδική και κατακόκκινες πιπεριές Φλωρίνης – ένα τοπικό προϊόν που πρωταγωνιστεί σε ελληνικές, βαλκανικές, εβραϊκές και τούρκικες συνταγές. Το αποτέλεσμα; Ένα μοναδικό γαστρονομικό ρεπερτόριο που απολαμβάνεται καλύτερα παρέα με ένα ποτήρι ντόπιο κρασί», συμπληρώνει η δημοσιογράφος.

Θεσσαλονίκη: 9 γεύσεις που πρέπει να δοκιμάσετε

Εκτός από τα γνωστά και αγαπημένα ελληνικά πιάτα, ο Guardian παροτρύνει τους ταξιδιώτες στο επόμενο ταξίδι τους στη Θεσσαλονίκη να δοκιμάσουν κάποιες τοπικές σπεσιαλιτέ.

Sweet bougatsa at local bakery chain Paradosiako

  • Μπουγάτσα: Ο Guardian αποκαλεί την μπουγάτσα «το απόλυτο πρωινό». Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η μπουγάτσα έφθασε από την Κωνσταντινούπολη στις Σέρρες, όπου οι Έλληνες της Πόλης έφτιαξαν κοινότητες κατά τη μεταφορά πληθυσμών το 1922.
  • Σουτζουκάκια: «Η Θεσσαλονίκη απορρόφησε πολλούς πρόσφυγες από τη Σμύρνη μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και η συνεισφορά τους στο τοπικό φαγητό της πόλης ήταν ανεξίτηλη», σχολιάζει η Diane Kochilas στον Guardian.

    Greek soutzoukakia the patties in tomato sauce in the pan. Close up. The view from the top. Copy-space.The national dish of Greek cuisine

  • Κουλούρι Θεσσαλονίκης: Δεν γίνεται να πάτε στη Θεσσαλονίκη και να μην δοκιμάστε το φημισμένο σουσαμένιο κουλούρι. Θα το βρείτε σε κάθε δρόμο της πόλης, στα ταψιά των πλανόδιων πωλητών και των τοπικών φούρνων.

Koulouria, Greek Bagels

  • Σεφαραδίτικη κουζίνα: Από τη γαστρονομική κουλτούρα της Θεσσαλονίκης δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι σεφαραδίτικες γεύσεις των Εβραίων κατοίκων της πόλης, που για πολλά χρόνια άφησαν το δικό τους στίγμα και συνεχίζουν να αφήνουν μέσα από τη μαγειρική κληρονομιά τους.

    Sephardic borrekitas de meredjéna at Akadimia restaurant.

  • Ντόπιο κρασί: Τα τοπικά οινοποιεία και τα κρασιά της περιοχής κέρδισαν επίσης την προσοχή του Guardian. Οι αμπελώνες γύρω από τη Θεσσαλονίκη προσφέρουν κάποιες από τις ωραιότερες τοπικές ποικιλίες κρασιού σε όλη τη Ελλάδα, όπως τα λευκά Μαλαγουζιά και Ασύρτικο και τα κόκκινα Ξινόμαυρο, Μαυρούδι και Λημνιό. Η βρετανική εφημερίδα προτείνει μια επίσκεψη στο φημισμένο Κτήμα Γεροβασιλείου.

Domaine Florian

  • Μπουγιουρντί: «Στη Θεσσαλονίκη τα πιάτα είναι πολύ συχνά λίγο πιο καυτερά και πικάντικη απ’ ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα», αναφέρει αναφέρει η Chantal Jaspers από την εταιρεία Epiculiar, που ξεναγεί τους τουρίστες στις γαστρονομικές τάσεις της πόλης. Χαρακτηριστό πικάντικο φαγητό είναι το μπουγιουρντί, που αποτελείται από ψητή φέτα στον φούρνο με ντομάτα, φρέσκες καυτερές πιπεριές, ελαόλαδο και ρίγανη.

    Bougiourdi - Spicy Baked Feta Cheese with Tomato and peppers

  • Τρίγωνα Πανοράματος: Όπως και στην μπουγάτσα έτσι και στο ξακουστό γλυκό της Θεσσαλονίκης, τα τρίγωνα Πανοράματος, το φύλλο έχει την τιμητική του – αλλά αυτή σε μορφή σιροπιαστών «χρυσώ» κώνων, γεμισμένων με φρέσκια, πλούσια κρέμα.

    A trigono, Elise Morton

  • Μύδια: Θα ήταν παράλειψη να επισκεφτείτε τη Θεσσαλονίκη και να μην δοκιμάσετε ένα πιάτο με μύδια από τον Θερμαϊκό Κόλπο, γράφει ο Guardian.

    Traditional greek cold coffee Frappe

  • Φραπές: Ο εμβληματικός κρύος καφές δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα. Άλλωστε, στη Θεσσαλονίκη ήταν που ανακαλύφθηκε. Όλα συνέβησαν το 1957 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όταν ο εκπρόσωπος της Nestle Γιάννης Δρίτσας δεν είχε διαθέσιμο ζεστό νερό για να φτιάξει καφέ. Έτσι έβαλε σε ένα σέικερ λίγη ποσότητα καφέ, κρύο νερό και πάγο και τα κούνησε καλά. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

    Διαβάστε το ρεπορτάζ του Guardian ΕΔΩ.