Διανύουμε ίσως την πιο δύσκολη Σαρακοστή των τελευταίων ετών, μια Σαρακοστή μακριά από τους ανθρώπους που αγαπάμε, μακριά από τις δουλειές μας και όλα όσα μέχρι πέρυσι θεωρούσαμε δεδομένα.

Πάντως για να μην γενικεύουμε, δεν πάνε όλα χάλια. Οι διατροφικές μας συνήθειες έχουν αλλάξει προς το καλό. Μαγειρεύουμε μόνοι στο σπίτι, προσέχουμε λίγο παραπάνω τον εαυτό μας, σκεφτόμαστε τον συνάνθρωπό μας. Ναι λοιπόν, έχει και καλά η καραντίνα. Ειδικά το μαγείρεμα, είναι πλέον τρόπος ζωής, τον οποίο υιοθετήσαμε και καλό είναι να το συνεχίσουμε και μετά το τέλος του lockdown.

Οι νηστίσιμες συνταγές είναι αμέτρητες. Vegan οι περισσότερες, μας φέρνουν λίγο πιο κοντά στην ελληνική παράδοση, στην εποχή που οι βασικές τροφές ήταν ανεπεξέργαστες και γευστικές, χωρίς πρόσθετα. Σήμερα βέβαια, έχουμε ανάγκη από λίγη περισσότερη νοστιμιά. Θέλουμε να φάμε ωραία. Χορταστικά. Θέλουμε ναι μεν να νηστέψουμε αλλά να μην νιώθουμε ότι στερηθήκαμε τις αγαπημένες μας γεύσεις.

Η συνταγή που σας προτείνουμε σήμερα είναι το νηστίσιμο παστίτσιο. Στοιχηματίζω ότι πολλές και πολλοί από εσάς θα το βρουν ευφυές και θα το φτιάχνουν για πολύ καιρό. Ας πάμε να δούμε τα υλικά και την εκτέλεση.

Υλικά

500 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο
Λίγη κανέλα
1 κιλό μανιτάρια τεμαχισμένα
1 φλιτζάνι λάδι
3 μέτρια κρεμμύδια
1 ποτηράκι λευκό κρασί
300 γρ. χυμός ντομάτας

Για την μπεσαμέλ

Λίγο μαϊντανό
7 φλιτζάνια νερό ή γάλα σόγιας
Λίγο μπαχάρι
1 ¾ φλιτζάνι αλεύρι
Λίγο πιπέρι μαύρο
1 φλιτζάνι λάδι
1 κουταλάκι αλάτι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα περνάμε από το μπλέντερ. Ετοιμάζουμε την σάλτσα, βράζοντας τα κρεμμύδια που έχουμε λιώσει στο μπλέντερ μαζί με την ντομάτα, τον μαϊντανό και αργότερα προσθέτουμε τα μπαχαρικά. Σοτάρουμε τα μανιτάρια με ένα φλιτζάνι λάδι και ένα ποτηράκι λευκό κρασί, ώσπου να στεγνώσουν. Ενώνουμε την σάλτσα με τα μανιτάρια. Τα βράζουμε μαζί 5 – 10 λεπτά και αλατίζουμε κανονικά.

Για να κάνουμε την μπεσαμέλ, βράζουμε το νερό ή το φυτικό γάλα με το λάδι και το αλάτι και προσθέτουμε το αλεύρι καλά διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό. Βάζουμε τα μισά μακαρόνια σε καλά λαδωμένο μέτριο ταψί και μετά βάζουμε την σάλτσα. Στρώνουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια και από πάνω την μπεσαμέλ, να καλυφθεί όλη η επιφάνεια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να ροδίσει, σε θερμοκρασία 200 βαθμούς.

 

Πηγή: bovary.gr

*Φωτογραφία: Pexels.com