Η Μακεδονική Κουζίνα, ή με άλλα λόγια τα πεντανόστιμα πιάτα που απολαμβάνουμε από γενιά σε γενιά στο μεσημεριανό μας γεύμα, αναμένεται να ταξιδέψει. Ο κόσμος θα τη γνωρίσει, κι όλοι μας γνωρίζουμε πως δε θα του πάρει πολύ χρόνο για να την αγαπήσει.

Αρχικά μιλάμε για την καθιέρωση ενός ελκυστικού Brand Name, το οποίο αναμένεται να αποφέρει πολλά οφέλη στη Μακεδονία.

Ο σκοπός του μεγάλου αυτού project από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχει δύο όψεις. Από την μια, η περιφέρεια αποβλέπει στην ενίσχυση της Πρωτογενούς Παραγωγής και στην εξωστρέφειά της, ενώ μεγάλη προσοχή έμφαση φαίνεται πως δίνεται τους τελευταίους μήνες στην Τουριστική ανάπτυξη του τόπου.

Παρουσίαση στο MET

Τη Δευτέρα που μας πέρασε, η Μακεδονική Κουζίνα φιλοξενήθηκε στους χώρους του ξενοδοχείου ΜΕΤ Hotel. Παρουσιάστηκαν όλα εκείνα τα εδέσματα, τα φαγητά και τα προϊόντα που καθιστούν την κουζίνα μας τόσο ξεχωριστή.

Αντικείμενο ο γαστρονομικός τουρισμός, ο αγροδιατροφικός πλούτος της Κεντρικής Μακεδονίας, η αγροτική οικονομία και ο τουρισμός της περιοχής, μέσα από τις πρώτες ύλες της μακεδονικής γης και τις γεύσεις που αυτές δημιουργούν.

Τι είναι αυτό που κάνει τη Μακεδονική Κουζίνα τόσο ξεχωριστή; Θα δείτε παρακάτω.

Μοναδικά χαρακτηριστικά

Τα βασικά χαρακτηριστικά της «Μακεδονικής Κουζίνας» είναι η χρήση εκλεκτών κρεάτων, γαλακτοκομικών, οσπρίων και λαχανικών για την παρασκευή και δημιουργία μοναδικών συνταγών που συνθέτουν τον γαστρονομικό χάρτη της Περιφέρειας και όλες εμπνέονται από τοπικές παραδόσεις.

«Μακεδονική Κουζίνα» αφορά σε τρόφιμα που παραδοσιακά καταναλώνονταν στην Μακεδονία από τους κατοίκους της. Τα εδέσματα που φέρουν το σήμα προετοιμάζονται με πρώτες ύλες που περιλαμβάνονται στο Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας .Η προετοιμασία γίνεται βάσει των παραδοσιακών τρόπων και συνταγών. Το σήμα «Μακεδονική Κουζίνα» αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Περιφέρειας και απονέμεται, σε συνδυασμό με την άδεια χρήσης του, σε όσες επιχειρήσεις εφαρμόζουν το σχετικό πρωτόκολλο και περνούν με επιτυχία τις διαδικασίες αξιολόγησης που εφαρμόζονται. Οι επιχειρήσεις που μπορούν να αιτηθούν πιστοποίησης ανήκουν στον κλάδο της μαζικής εστίασης σε ελεγχόμενο χώρο ήτοι εστιατόρια και ξενοδοχεία που διαθέτουν χώρο εστίασης ασχέτως κατηγορίας και μεγέθους. Κάθε επιχείρηση που δραστηριοποιείται νόμιμα μέσα στα γεωγραφικά όρια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει το δικαίωμα να αιτηθεί την πιστοποίησή της και να λάβει το ανάλογο σήμα. Τα κριτήρια είναι συγκεκριμένα:

Νομιμότητα επιχείρησης τόσο για την τήρηση όλων όσων προβλέπονται στην άδεια λειτουργίας αλλά και της βασικής νομοθεσίας περί ασφάλειας τροφίμων.

Πρώτες ύλες προερχόμενες από το Καλάθι Προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και κατά προτίμηση πιστοποιημένα προϊόντα μακεδονικής γης.

Ιχνηλασιμότητα με ενημερωμένο αρχείο προμηθευτών.

Ευαισθητοποίηση-Μέριμνα με διακριτή σήμανση στο χώρο και εκπαιδευμένο προσωπικό για την άρτια παρουσίαση.

-Εδεσματολόγιο που παρατίθεται σε ξεχωριστό κατάλογο όπως ξεχωριστά παρατίθενται τα κρασιά και τα λοιπά ποτά.

Καμπάνια από την Περιφέρεια

Στόχος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι να μπει η «Μακεδονική Κουζίνα» στα καλύτερα εστιατόρια, στα μεγαλύτερα ξενοδοχεία, που θα προσφέρουν αυθεντικές μακεδονικές συνταγές με χρήση αυθεντικών υλικών της μακεδονικής γης.

Η καμπάνια προβολής της «Μακεδονικής Κουζίνας» εξελίσσεται παράλληλα και αλληλένδετα με το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της Περιφέρειας, όπως το Ειδικό Τμήμα Προβολής των Αγροτικών Προϊόντων, το Τμήμα Τουρισμού, η Αγροδιατροφική Σύμπραξη και το Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι δέκα άξονες για την προώθηση της «Μακεδονικής Κουζίνας»

1.Διαμόρφωση ταυτότητας του σήματος (brand) Μακεδονικής Κουζίνας.

2.Έντυπη προβολή.

3.Δημιουργία δικτύων επιχειρήσεων (clusters) επισιτιστικού κλάδου και συναφούς αγροδιατροφικού και τουριστικού τομέα.

4.Πρεσβευτές γαστρονομίας.

5.Ισοτσελίδα Μακεδονικής Κουζίνας.

6.Ηλεκτρονική προβολή Μακεδονικής Κουζίνας.

7.Προβολή στα ΜΜΕ.

8.Εκθέσεις – εκδηλώσεις – συνεντεύξεις τύπου.

9.Παραγωγή προωθητικού υλικού.

10.Πολλαπλασιαστές προώθησης.

Το μητρώο συνταγών

Ιδιαίτερη θέση στο project κατέχει και το μητρώο συνταγών. Πρόκειται για ένα δυναμικό μητρώο το οποίο εμπλουτίζεται διαρκώς με συνταγές. Περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικές συνταγές κατηγοριοποιημένες σε δυο επίπεδα, της προέλευσης (ποντιακές, βλάχικες κτλ.) και των περιστάσεων (συνταγές που γίνονται σε συγκεκριμένες στιγμές της κοινωνικής ζωής).

Οι συνταγές μάλιστα περιλαμβάνουν περιγραφή υλικών και τρόπου προετοιμασίας. Κατά την πρώτη φάση καταγράφηκαν από επίσημες πηγές 122 αντιπροσωπευτικές συνταγές. Με το μητρώο σώζεται ένα κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς των Μακεδόνων, μέσα από τη διαφύλαξη του γαστρονομικού τους πλούτου.

Συνταγές ανά περίσταση

Η παραδοσιακή κουζίνα συνδέεται άμεσα με τις θρησκευτικές παραδόσεις, τις λαϊκές γιορτές και τα σημαντικά κοινωνικά γεγονότα (π.χ. γάμοι, γεννήσεις). Κάποιες από τις κυριότερες συνταγές που συνδέονται με μεγάλες γιορτές και γεγονότα είναι:

Χριστούγεννα:
Ντολμάς Αι- Βασίλη (Πολίτικη κουζίνα), Τσουρέκι (ως Βασιλόπιτα, Κεντρική Μακεδονία), Τας Καπαμά (Μικρασιατική κουζίνα), Μισούρα (Κεντρική Μακεδονία), Χοιρινό με λάχανο ή πράσο (Πρωτοχρονιά, Κεντρική Μακεδονία), Κολοκυθόπιτα ή Γαλατόπιτα (Πρωτοχρονιά, Κεντρική Μακεδονία).

Πάσχα:
Τζιγεροσαρμάδες (Κεντρική Μακεδονία), Ψάρι γεμιστό (Μεγάλο Σάββατο, Κεντρική Μακεδονία- Σοχός), Χαλβάς (Σαρακοστή, Κεντρική Μακεδονία), Αρνί με φρέσκο κρεμμύδι (Κεντρική Μακεδονία).

Άλλα έθιμα:
Χοιρινό με μελιτζάνες (Πανηγύρι Προφήτη Ηλία, Κεντρική Μακεδονία, Πετροκέρασα), Πασά- κεφτέ (Κυριακάτικο τραπέζι, γιορτές, Κεντρική Μακεδονία- Σοχός), Λάχανο με φασόλια (Ημέρα Αγ. Αντωνίου, Κεντρική Μακεδονία), Βερβάρα (Γιορτή Αγ. Βαρβάρας, Βλάχικη κουζίνα), Γριβάδι με ξερό κρεμμύδι ή παστό μπακαλιάρο με ρύζι (Γιορτή Ευαγγελισμού, Κεντρική Μακεδονία), Γεμιστό αρνί (γάμοι, Πολίτικη κουζίνα), Κεσκέσι (γάμοι, Πολίτικη κουζίνα), Σουμάδα (γάμοι, Πολίτικη κουζίνα), Κοσάρα (γάμοι, Ποντιακή κουζίνα), Μελοβούτυρο (γάμοι, Ποντιακή κουζίνα), Πουρμά (γάμοι –βαπτίσεις, Ποντιακή κουζίνα), Ατζέμ πιλάφ (Κεντρική Μακεδονία – Βέρτισκο), Λαγγίτες – πιτουλίτσες (γεννήσεις, Κεντρική Μακεδονία), Πούπκες και μακαρία (θάνατος, Κεντρική Μακεδονία).