Όταν ένα εστιατόριο έχει αδιάλειπτη και επιτυχημένη παρουσία από το 1935 καταλαβαίνεις ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο. Υπάρχει αφοσίωση στους γαστρονομικούς στόχους του και πολλή δουλειά. Για να δημιουργηθεί μια τόσο μεγάλη παράδοση σημαίνει ότι κάθε γενιά ιδιοκτητών γράφει το δικό της κομμάτι στην ιστορία του εστιατορίου με σεβασμό στη φήμη του αλλά και με τις απαραίτητες αλλαγές ανάλογα με την εποχή κάθε φορά. Το «Μαϊάμι» τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει με σταθερά βήματα να γράφει το νέο του γαστρονομικό κεφάλαιο για να το προσθέσει στην πλούσια παράδοσή του.

Γράφει ο Κώστας Γιάντσιος

Από την πρώτη στιγμή στο «Μαϊάμι» νιώθεις φιλόξενα και γι’ αυτό φροντίζουν οι σημερινές του ιδιοκτήτες, Ντίνα και Γωγώ Τέρτση και Δημήτρης Μαμάης, οι συνεργάτες τους και όλο το προσωπικό. Βλέπεις τη φροντίδα τους παντού, στον τρόπο που σε υποδέχονται, στο σερβίρισμα, στις λεπτομέρειες των πιάτων. Οι διακρίσεις τόσων ετών και η πρόσφατη βράβευση στα ESTIA AWARDS 2018 δημιουργούν προσδοκίες είτε στους σταθερούς φίλους του εστιατορίου είτε σε όσους θα το γνωρίσουν από εδώ και στο εξής και αυτό το γνωρίζουν καλά εδώ.

Είχα την ευκαιρία, λοιπόν, να δω από κοντά ό,τι καινούριο έχουν δημιουργήσει και για το πώς βλέπουν κάθε επόμενο βήμα τους.

Οι γευστικές γέφυρες μεταξύ παράδοσης και νέων τάσεων

Το «Μαϊάμι» μας παρουσιάζει ένα μενού όπου οι γευστικές γέφυρες μεταξύ της κλασσικής κουζίνας θαλασσινών και των σύγχρονων υλικών, συνδυασμών και τάσεων. Γι’ αυτό φρόντισε και ο chef Ανδρέας Κλαυδιανός, γνωστός και από το UMA project, που επιμελείται το μενού και έχει καταφέρει με τη δημιουργικότητά του να παρουσιάσει πιάτα που δε χρειάζεται και πολλή σκέψη πάνω από τον κατάλογο για να σε κερδίσουν. Άλλωστε η συνεργασία του με τους ιδιοκτήτες και το υπόλοιπο team είναι ουσιαστική και μια από τις ξεχωριστές του γαστρονομικού χώρου της πόλης. Φυσικά, η σταθερότητα στο τελικό αποτέλεσμα οφείλεται συνολικά στην ομάδα της κουζίνας με chef de cuisine τον Χρήστο Γραικό και sous chef τη Μαρία Μόρα-Κουγιουμτζή, που αξιοποιεί τα υλικά με τον καλύτερο τρόπο. Γενικότερα στο «Μαϊάμι» δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ουσία των συνεργασιών αλλά και στη δημιουργία μια αληθινής επικοινωνίας με τους θαμώνες.

Οι chefs, Ανδρέας Κλαυδιανός και Χρήστος Γραικός

Θα σας πρότεινα να μείνετε ανοιχτοί στις προτάσεις του μενού και να δοκιμάσετε πιάτα, όπως το Σεβίτσε με λαυράκι, ψύχα μπλε καβουριού, ντοματίνια, φλοίδες αγγουριού και σχινόπρασο. Ένα σεβίτσε διαφορετικό, πλούσιο σε αρώματα χωρίς όμως να υποβαθμίζει τη γεύση του ψαριού.

Σεβίτσε λαυράκι

Μια αντίστοιχη ζωηρή σε γεύση πρόταση ήταν και το Carpaccio με χταπόδι και πράσινο λάδι μαϊντανού. Εξαιρετική υφή και ισορροπία έντασης της οξύτητας και αρωμάτων. Αυτό δε σημαίνει ότι λείπουν από το μενού και τα κλασσικά ορεκτικά για τους πιο παραδοσιακούς. Και εδώ, όμως, υπάρχει ένα δημιουργικό άγγιγμα που κάνει τη διαφορά.

Το team της κουζίνας του Μαϊάμι

Και στις σαλάτες οι συνθέσεις των υλικών εξασφαλίζουν μια γευστική εναλλαγή. Το διαπίστωσα δοκιμάζοντας μια Σαλάτα με ψητά πλευρώτους, ποικιλία φρέσκων λαχανικών, παλαιωμένο βαλσάμικο και τρίμμα ξηρού ανθότυρου.

Στα θαλασσινά και το «ψιλό» ψάρι, όπως ο γαύρος και η σαρδέλα αλλά και τα μύδια, το καλαμάρι και το χταπόδι μαγειρεμένα με διαφορετικούς τρόπους αξίζουν τη δοκιμή. Μια ιδιαίτερη πρόταση, την οποία δοκίμασα ήταν το ψητό καλαμάρι που συνοδευόταν από φακές beluga Provençal εμπλουτισμένες με φρέσκο σπανάκι.


Για όσους αγαπούν το ριζότο και τα ζυμαρικά, το μενού έχει πολλές ευχάριστες εκπλήξεις. Ένα από τα νοστιμότερα πιάτα ζυμαρικών που έχω δοκιμάσει, επίσης, είναι οι φρέσκες ταλιατέλες με ψητά χτένια, χυμό λεμόνι και τρίμμα από αβγοτάραχο Μεσολογγίου. Τα φρέσκα ζυμαρικά βράζονται σε ζωμό ψαριού και έτσι εμπλουτίζουν άψογα τις γεύσεις από τα ψητά χτένια και το αβγοτάραχο.

Το μενού ολοκληρώνεται με τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά, όπου εδώ υπάρχει μια επίσης μεγάλη παράδοση στην ποιότητα αλλά και στις τεχνικές ψησίματος και μαγειρέματος.

Ιδιαίτερες αναφορές τόσο για τη φροντισμένη χειμερινή σάλα αλλά και τη μοναδικότητα του σημείου, όταν ανοίγει ο καιρός, δε χρειάζονται.
Το «Μαϊάμι» δεν είναι απλά ένα ιστορικό ή κλασσικό εστιατόριο. Ξεπερνά αυτά τα όρια και μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα μεγάλο φάσμα προτιμήσεων για τους λάτρεις της θαλασσινής κουζίνας.

 

Στο «Μαϊάμι» πιστεύουν στην εταιρική κοινωνική ευθύνη

Αξίζει να αναφερθεί ότι η οικογένεια του «Μαϊάμι» είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη απέναντι σε κάθε είδους κοινωνικό πρόβλημα και γι’ αυτό πραγματοποιεί κατά καιρούς εκδηλώσεις κοινωνικού χαρακτήρα, προσπαθώντας να συμβάλει με τον δικό της τρόπο. Για 3 συνεχόμενα χρόνια το «Μαϊάμι» κάνει τις Ευχές του Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) πραγματικότητα. Κάθε Σεπτέμβριο μας καλεί στο καθιερωμένο πλέον «Candle Night» να ανάψουμε ένα κερί για κάθε παιδική ευχή.  Μέρος των εσόδων της βραδιάς διατίθενται για την εκπλήρωση Ευχών από το Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) που χρόνια τώρα δίνει τη δική του μάχη για να βοηθήσει έμπρακτα παιδιά τα οποία το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Ανοιχτά: 12:00 – 24:00

Περιοχή 
Ανατολικά

Διεύθυνση
Θέτιδος 18, Νέα Κρήνη

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.