Τη διεύρυνση των νέων μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τις δημοσιεύσεις του CNN Greece ακολουθούν συγκεντρωμένα όλα τα μέτρα για μείωση ενοικίου, επίδομα εργαζομένων και επιστρεπτέα προκαταβολή για επιχειρήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, υποχρεωτική μείωση του ενοικίου κατά 40% ανακοίνωσε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος τόνισε, παράλληλα πως «τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που πλήττονται από τον κορωνοϊό είναι μια δυναμική διαδικασία, καθώς ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής και την εξέλιξη της πανδημίας, οι παρεμβάσεις επεκτείνονται και ενισχύονται».

Αναφερόμενος, ειδικότερα στην υποχρεωτική μείωση του ενοικίου κατά 40% ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε πως οι επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στη Ζώνη «Αυξημένου Κινδύνου» για τουλάχιστον 14 ημέρες εντός του μηνός και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα.

Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους, ανά την επικράτεια.

Τι προβλέπεται για το επίδομα και την επιστρεπτέα προκαταβολή;

Με τέταρτο και πέμπτο γύρο ενισχύεται Επιστρεπτέα Προκαταβολή και μάλιστα δίνεται η δυνατότητα το 50% του ποσού που θα διατεθεί στις επιχειρήσεις να είναι μη επιστρεπτέο, ενώ οι δυο νέοι κύκλοι θα έχουν νέους όρους συμμετοχής, οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας.

Παράλληλα αυξάνεται η τηλεργασία, επανέρχεται η υποχρεωτική μείωση ενοικίου, αλλά και η αναστολή σύμβασης με επίδομα 534 ευρώ.

Επίσης δίνονται παρατάσεις στην πληρωμή ΦΠΑ, αλλά και στις δόσεων δανείων. Αναφορικά με τα επιδόματα ανεργίας θεσπίζεται παράταση στην καταβολή τους.

Ποιοι ΚΑΔ εντάσσονται στα νέα μέτρα στήριξης;

Διευρύνεται ο πίνακας με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που πλήττονται από την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού και εντάσσονται στο νέο πλαίσιο μέτρων στήριξης έναντι της πανδημίας του Covid 19 που ανακοίνωσε το μεσημέρι του Σαββάτου ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω, παρατίθεται πίνακας με τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των κλάδων που πλήττονται.

Σε περίπτωση τετραψήφιου ΚΑΔ συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες πενταψήφιων, εξαψήφιων και οκταψήφιων.

Πηγή: CNN Greece