Αν έχετε αυτοκίνητο με τη νέα τεχνολογία «connected» ή ακόμα και μοντέλα με είσοδο και εκκίνηση  χωρίς κλειδιά (Keyless entry), μπορεί να νιώθετε υπέροχα με το πόσο εξυπηρετικό είναι να μη χρειάζεται να ψάχνετε τα κλειδιά σας όποτε είναι να μπείτε στο αυτικίνητό σας ή να φύγετε από αυτό, καθώς διάβάζει το κειδί και ξεκλειδώνει μόνο του, αλλά και ξεκινά με ένα κουμπί.
Μετά από αυτό το βίντεο θα πρέπει να έχετε το νου σας. Υπάρχει ένα σημαντικό κενό στην ασφάλεια, το οποίο ανακάλυψαν κλέφτες. Η τεχνολογία λέγεται “Relay” (αναμετάδοση) και αυτό που κάνει είναι να υποκλέπτει τον κωδικό του κειδιού σας από απόσταση, ενώ είστε στο σπίτι και έχετε το κλειδί κάπου κοντά σας. Η κλοπή μπορεί να ολοκληρωθεί σε δευτερόλεπτα και με καθαρά χέρια, καθώς δεν απαιτείται καμία παραβίαση για να ανοίξει το όχημα. Το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία της Βρετανίας, είναι αποκαλυπτικό!
Η κλοπή με τη συγκεκριμένη μέθοδο απαιτεί δύο συνεργούς. Ο ένας κάθεται κοντά στο όχημα και ο άλλός κοντά στο σημείο όπου βρίσκεται το κλειδί. Το μηχάνημα σκανάρει μέχρι και σε ακτίνα 100 μέτρων, οπότε, αν οι κακοποιοί ξέρουν απλά που μένετε ή που πίνετε τον καφέ σας, έχοντας το κλειδί πάνω σας, μπορούν απλά να σας πλησιάσουν σε ασφαλή ακτίνα να σκανάρουν τον κωδικό του κλειδιού, να τον αντιγράψουν και να φύγουν σαν κύριοι χωρίς κανείς να υποψιαστεί κάτι.

Μεγάλο πρόβλημα ασφάλειας

Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και ήδη απασχολεί ακόμα και τις ασφαλιστικές εταιρίες αλλά και τους κατασκευαστές, καθώς ο κίνδυνος κλοπής με τέτοιο τρόπο μπορεί να εφαρμοστεί και σε οχήματα τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ερευνες που έχει κάνει η ADAC στη Γερμανία αλλά και η εταιρία Tracker στη Βρετανία, αποδεικνύουν ότι τα περισσότερα των κατασκευαστών μπορούν να παραβιαστούν, με κάποια μοντέλα από συγκεκριμένες εταιρίες να αποτελούν πιο εύκολο στόχο.

Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί

Η πρώτη συμβουλή προς τους οδηγούς, είναι να μην προμηθεύονται και να μην τοποθετούν στο αυτοκίνητό τους στικάκια USB από άτομα που δεν ξέρουν ή με περιεχόμενο κατεβασμένο παράνομα από το διαδίκτυο γιατί μπορεί να περιέχουν λογισμικό παραβίασης. Για την προστασία του κλειδιού σας, οι ειδικοί προτείνουν κλωβό Faraday που μπλοκάρει τα ηλεκτρομαγνητικά σήματα σαν εναλλακτική λύση.
Δείτε ιδέες για να κάνετε το δικό σας κουτί Faraday για να φυλάτε μέσα σε αυτό το κλειδί σας.