Ο αυτισμός αποτελεί μία από τις πιο κοινές αναπτυξιακές διαταραχές στον κόσμο από την οποία πάσχουν εκατομμύρια άνθρωποι. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, η κοινή γνώμη παραμένει ανεπαρκώς ενημερωμένη και σίγουρα ελάχιστα ευαισθητοποιημένη σε ό,τι αφορά στην εν λόγω πάθηση.

Το γεγονός αυτό έχει, δυστυχώς, έναν τεράστιο αντίκτυπο στη ζωή αυτών των ανθρώπων και ειδικά στη ζωή των παιδιών, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις βιώνουν τον στιγματισμό και την περιθωριοποίηση.

Στην πραγματικότητα, ο αυτισμός είναι πολύ πιο συνηθισμένος από ό,τι πιστεύουμε και μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες διεθνών οργανισμών, συνολικά ένα στα 68 άτομα στον κόσμο ανήκει στο φάσμα του αυτισμού. Στην Ελλάδα δε τα ποσοστά είναι εξίσου μεγάλα, με τα στοιχεία να δείχνουν πως το 5% του πληθυσμού έρχεται καθημερινά σε επαφή με τη διαταραχή. Τα παραπάνω στοιχεία, λοιπόν, είναι σίγουρα αρκετά για να αποδείξουν πως η ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε ό,τι αφορά στον αυτισμό είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Ας γνωρίσουμε τον Pablo

Επειδή τα παιδιά είναι το μέλλον και οι εμπειρίες που τους προσφέρουμε θα τα συνοδεύουν μια ζωή, το Vodafone TV φέρνει στην Ελλάδα τον Pablo. Πρόκειται για την πρώτη παιδική σειρά με κεντρικό ήρωα ένα αγόρι με αυτισμό. Η σειρά είναι υποψήφια για Bafta και βραβευμένη ως η Καλύτερη Προσχολική Σειρά στα Broadcast Awards 2019. Στόχος της να αναδείξει τη διαφορετικότητα και να εξερευνήσει το πώς τα παιδιά με αυτισμό αντιλαμβάνονται τον κόσμο και τη ζωή γύρω τους.

Έτσι, τα παιδιά θα έχουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν στην οθόνη έναν διαφορετικό ήρωα που θα αγαπήσουν.

Κάθε επεισόδιο της σειράς διηγείται και μια διαφορετική πρόκληση της καθημερινότητας του Pablo. Με όπλο τις μπογιές του, ο Pablo μετατρέπει τις δυσκολίες που συναντά σε μοναδικές εμπειρίες και ζωντανεύει τα συναισθήματά του. Έτσι, καταφέρνει να αντικρίσει τη ζωή με δύναμη και αυτοπεποίθηση, δίνοντας ένα εξαιρετικό παράδειγμα.

Η φωνή του Pablo

Επιπλέον, για τη μεταγλώττιση της σειράς ένα παιδί με αυτισμό θα έχει τη δυνατότητα να δώσει τη φωνή του στον κεντρικό ήρωα. Μέχρι και την Τετάρτη 17 Απριλίου, όλα τα παιδιά με αυτισμό μπορούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για να συμμετέχουν στην μεταγλώττιση της πολυαναμενόμενης σειράς.

Μέχρι και τις 19 Απριλίου, όλες οι υποψηφιότητες θα αξιολογηθούν από μια ομάδα ειδικών επαγγελματιών γύρω από το θέμα του αυτισμού, με την καθοδήγηση του εξειδικευμένου οργανισμού The Happy Art, οι οποίοι θα καλέσουν τους επικρατέστερους υποψηφίους για τη διαδικασία της τελικής επιλογής, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα Απριλίου.

Η φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αναλυτικές πληροφορίες για τη διαδικασία επιλογής, καθώς και οι όροι συμμετοχής.

Πηγή: cnn.gr/imommy.gr