Μπορεί η ΔΕΘ να θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα εμπορικο-πολιτικο-οικονομικά events της χώρας, για εμάς τους Θεσσαλονικείς, όμως, υπάρχει μια ειδική σημειολογία γύρω από αυτήν που δεν μπορεί να καταλάβει εύκολα ένας εξωτερικός επισκέπτης.

Έχουν εμποτίσει, βλέπεις, την αστική μας συνείδηση κάποιες ταπεινές απολαύσεις, μακριά από τα μεγαλεπήβολα περίπτερα των πολυεθνικών και τις βαρυσήμαντες πολιτικές εξαγγελίες (και υποσχέσεις που δεν κράτησαν), που την καθιστούν ακαταμάχητη και μας κάνουν να αγαπάμε να τη μισούμε και, ταυτόχρονα, να την επισκεπτόμαστε ξανά και ξανά από τα μικράτα μας ως τον αιώνα τον άπαντα.

via GIPHY

Θέλεις να τη ζήσεις κι εσύ σαν γνήσιο καρντάσι; Διάβασε παρακάτω. Όλα αυτά που διάβασες κάτι σου θυμίζουν αλλά έχεις να καταθέσεις κι άλλα; Μοιράσου αυτό το άρθρο και τα λέμε στα σχόλια.

Dark μπίρα και σάντουιτς λουκάνικο

Αν δεν είναι αυτός ένας βασικός λόγος να την επισκέπτεσαι κάθε χρόνο τότε τι; Η μαύρη μπίρα και το street food είναι στοιχεία απαραίτητα σε κάθε επίσκεψη στην έκθεση. Εκεί που περιπλανιέσαι από περίπτερο σε περίπτερο, έρχεται μοιραία μια δίψα και μια ξελιγωμάρα. Η λύση βρίσκεται στα υπαίθρια streetfoodάδικα πέριξ του Παλαί και του συναυλιακού χώρου. Δοκίμασέ τα και νιώσε πιο Θεσσαλονικιός από ποτέ.

via GIPHY

Τα κεράσματα

Έλα παραδέξου του. Έχεις στηθεί κι εσύ στην ουρά για ένα κομματάκι γραβιέρα στην οδοντογλυφίδα, για ένα μπαλόνι εταιρείας ενέργειας για το παιδί, για μια μεγάλη διαφημιστική σακούλα με φυλλάδια και δώρα όπου θα βάλεις και τα επόμενα φυλλάδια και δώρα. Πολλοί εκθέτες επιλέγουν να δειγματίζουν, έτσι είναι οι εκθέσεις, κι εσύ, τι να κάνεις; Δοκιμάζεις. Ακόμη και το πιο άχρηστο σε εσένα δωρεάν αντικείμενο, γίνεται ευσεβής πόθος και θυσιάζεις χρόνο από τη ζωή σου περιμένοντας αδιαμαρτύρητα σε ουρές για να το κάνεις δικό σου.

via GIPHY

Highlight αποτελούν τα καραμελωμένα αμύγδαλα που πολύ πειστικά σου σερβίρουν με τη σέσουλα σε απόσταση σχεδόν επιθετικού μάρκετινγκ από τη μύτη σου και γλυκαίνεσαι και τελικά αναγκάζεσαι να αγοράσεις -με το μάτι- και μετά αναρωτιέσαι που πήγαν 8 ευρώ. Είναι κολασμένα τα άτιμα!

via GIPHY

Άλλος για την πολυθρόνα μασάζ;

Απαραίτητη στάση αποτελεί το περίπτερο με τα είδη-πρώτης-ανάγκης-δεν-τα-λες που δεν ήξερες ότι σου είναι εντελώς και απολύτως απαραίτητα. Χρόνια πριν το τελεμάρκετινγκ μαθαίναμε πρώτοι εμείς οι επισκέπτες της έκθεση πώς να καθαρίζουμε ανάμεσα από τις φέτες του καλοριφέρ με την χνουδωτή τρίαινα. Είναι και οι πωλητές τους πειστικοί, σκέτοι λαοπλάνοι!

via GIPHY

Τους αγαπάμε. Πολυτρίφτες, γυαλιστικά αυτοκινήτου, παρκετέζες, ανατομικά μαξιλάρια – τι να πρωτοπεί κανείς για τα ανατομικά μαξιλάρια- και φυσικά τις γνωστές και μη εξαιρετέες πολυθρόνες μασάζ που περιμένεις ανυπόμονα τον κυριούλη που προηγείται ανακουφίζοντας τα ρευματικά του, για να αποθέσεις πάνω της το κουρασμένο σου κορμί. Κάθε χρόνο παίρνεις το προσπέκτους και κάθε χρόνο δεν την αγοράζεις. Μάλλον δε θέλεις να σπαταλήσεις έναν από τους βασικούς λόγους που επισκέπτεσαι την έκθεση. Δεν εξηγείται.

via GIPHY

Το πανηγύρι ζει

Κάθε Θεσσαλονικιός, κάθε άνθρωπος που έχει ζήσει σε τούτη εδώ τη χώρα και έχει καταλάβει τα συστατικά που την αποτελούν, είναι του πανηγυριού! Και γούστο του και καπέλο του. Ευτυχώς η ΔΕΘ έχει φροντίσει να μας προσφέρει και στιγμές πανηγυρτζίδικης εξτραβαγκάντσας, στα περίπτερα με τα λογής λογής τζιντζιλιμίντζιλι, χαϊμαλιά, παιχνίδια και στις διασκεδάσεις τύπου λούνα παρκ. Γιατί καλές οι καινοτομίες και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, αλλά και το φτηνό σκουλαρικάκι κανείς δεν το εμίσησε.

Το ρεζουμέ είναι πώς την έκθεσή μας, μπορεί να την κατηγορούμε για πολλά, αλλά έχει ποτίσει μέσα μας. Τόσο για τις καινοτομίες και τις αξιόλογες θεματικές της, όσο και για τις ένοχες απολαύσεις της που μόλις σας αποκαλύψαμε, αυτές που μας φέρνουν κάθε χρόνο εδώ, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, τιμώμενων χωρών και θεματικών ενοτήτων.

info
85η ΔΕΘ
11-19/9/2021