Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αποτελεί αναμφίβολα τον μεγαλύτερο κινηματογραφικό θεσμό σε ολόκληρη την Ελλάδα. Φέτος, πιστό στο ραντεβού του με τους λάτρεις του κινηματογράφου, το 63ο ΦΚΘ είναι έτοιμο να «πλημμυρίσει» με τέχνη τη Θεσσαλονίκη από τις 3 έως τις 13 Νοεμβρίου. Επίσημη κάρτα πληρωμών θα είναι για μια ακόμα χρονιά η Mastercard, η οποία παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της να υποστηρίζει πρωτοβουλίες που προάγουν τον πολιτισμό στη χώρα μας, καθώς και να παρέχει στους κατόχους Mastercard τη δυνατότητα να απολαμβάνουν ανεκτίμητες εμπειρίες.

Ζήσε το κινηματογραφικό όνειρο!

Οι φίλοι του κινηματογράφου που θα αγοράσουν το εισιτήριό τους για το Φεστιβάλ με τη Mastercard κάρτα τους από τις 01/11 έως τις 12/11, θα έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν μια από τις 200 διπλές προσκλήσεις για επόμενες προβολές ταινιών.

Η Mastercard στηρίζει το Mermaid Award και στέκεται στο πλευρό της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας

Το φετινό Φεστιβάλ θα παρουσιάσει σημαντικές ταινίες που θα μας απασχολήσουν τους επόμενους μήνες και θα μας προσφέρουν σημαντικές αφορμές για προβληματισμό αναφορικά με θέματα όπως η έμφυλη βία, η κακοποίηση, οι πολιτικές ανισότητες, το bullying, αλλά και η αποδοχή της διαφορετικότητας και η ορατότητα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Το Φεστιβάλ έχει ήδη τα τελευταία χρόνια γράψει ιστορία αναφορικά με την ανάδειξη της queer κινηματογραφικής κουλτούρας, καθιερώνοντας από το 2018 το Mermaid Award, βραβείο που απονέμεται στην καλύτερη ταινία με ΛΟΑΤΚΙ+ θεματική, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ. Φέτος, για πρώτη φορά, η Mastercard αναλαμβάνει την υποστήριξη και τη χορηγία αυτού του τόσο σημαντικού βραβείου, θέλοντας να αναγνωρίσει τη συμβολή που μπορεί να έχει ο κινηματογράφος στην προώθηση της ισότητας και την αποδοχή των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από την ευρύτερη κοινωνία.

Πάμε masterclass;

Η Mastercard με αυτή τη χορηγία παίρνει θέση υπέρ της διαφορετικότητας, αλλά δεν μένει μόνο σε αυτό. Θέλοντας να αναδείξει την επίδραση του κινηματογράφου στις συνειδήσεις του κοινού αναφορικά με αυτό το θέμα, συνεργάζεται με το Φεστιβάλ και με τον δημοφιλή και αγαπημένο σε όλους σεναριογράφο και ηθοποιό Γιώργο Καπουτζίδη για τη διοργάνωση ενός Masterclass, που θα εξετάσει τους τρόπους με τους οποίους η αναπαράσταση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στον ελληνικό κινηματογράφο και την τηλεόραση έχει επηρεάσει την αποδοχή της από την ευρύτερη κοινωνία.

Το masterclass θα εξετάσει το πώς ο τρόπος αντιπροσώπευσης και η περιγραφή των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στον ελληνικό κινηματογράφο και την ελληνική τηλεόραση ιστορικά έχει διαμορφώσει κοινωνικές αντιλήψεις σχετικά με την κοινότητα, ενώ θα επιχειρήσει να αναδείξει τρόπους που θα οδηγούσαν σε σωστή και πραγματικά συμπεριληπτική ορατότητα.

Το Masterclass θα πραγματοποιηθεί στις 12 Νοεμβρίου, στις 10:30-12:30 το πρωί, στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» στην πλατεία Αριστοτέλους, και θα είναι ανοιχτό στο κοινό του Φεστιβάλ.