Περνώντας την πόρτα της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης, καταλαβαίνεις αμέσως ότι πρόκειται για κάτι περισσότερο από ένα σχολείο. Η πρώτη εικόνα που χαράζεται στο μυαλό σου, κοιτώντας την όψη της είναι οι απίστευτες εγκαταστάσεις, ή μάλλον το συναίσθημα που σου γεννάνε. Ένας χώρος που εμπνέει εμπιστοσύνη, δηλαδή επαγγελματισμό και την ίδια στιγμή οικειότητα. Πάνω απ’όλα νιώθεις ότι θέλεις να περπατήσεις μέσα του, να τον εξερευνήσεις. Είναι τότε που βλέπεις την οικειότητα αυτή να κάνει την εμφάνιση της παντού. Στη μουσική που από τα πρώτα σου βήματα σε ωθεί να κοιτάξεις μέσα στην αίθουσα όπου το χαμόγελο των παιδιών ταξιδεύει μαζί με νότες, από τα ευτυχισμένα πρόσωπα των μαθητών που αθλούνται σε μία από τις πολλές εγκαταστάσεις του σχολείου, ακόμη και στους χαιρετισμούς μαθητών και δασκάλων στους διαδρόμους. Πριν μιλήσω με τους ανθρώπους του χώρου, ήμουν σίγουρος για ένα συγκεκριμένο πράγμα. Το σχολείο αυτό είναι ένα σχολείο που θα ήμουν περήφανος να στείλω το παιδί μου.

Παρελθόν και παρόν – Ιστορία και σύγχρονες εγκαταστάσεις

Όταν πρόκειται για ένα ζήτημα όπως η μάθηση, τότε η ιστορία παίζει καθοριστικό ρόλο. Για τη Γερμανική Σχολή, αυτή είναι δεδομένη. Μετρώντας 130 χρόνια λειτουργίας, ξεκινώντας από το κτήριο στην Όλγας όπου τώρα στεγάζεται το Ινστιτούτο Goethe και κάνοντας μια νέα αρχή πριν από 23 χρόνια στη νέα τοποθεσία της, η σχολή αυτή καταφέρνει κάτι το μοναδικό, κάτι που κανένα άλλο σχολείο στη Βόρεια Ελλάδα δεν έχει κατορθώσει στο βαθμό αυτό. Συνδυάζει την εμπειρία και την παράδοση στη γνώση, με σύγχρονες εγκαταστάσεις που σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε άλλο μέρος, μακριά από την πραγματικότητα των ημερών. Το μυστικό του σχολικού περιβάλλοντος βρίσκεται στις Γερμανικές προδιαγραφές της δομής του. Το μοντέλο του Γερμανικού σχολείου ξεδιπλώνεται μπροστά σου κάνοντας σε να αισθανθείς κάτι παραπάνω από γεμάτος. Άνετες αίθουσες, εξωτερικά γήπεδα, ένα κλειστό γυμναστήριο άρτιων προδιαγραφών, το πανέμορφο αμφιθέατρο στο οποίο μπορείς να φανταστείς τις εκδηλώσεις όπου τα παιδιά μαζεύονται για να εκφραστούν, εργαστήρια θετικών επιστημών και αίθουσες μουσικής

Θα έλεγε κανείς πως νιώθεις σαν στο σπίτι σου. Είναι το αίσθημα της ασφάλειας και της φιλικότητας που μπορείς να αντιληφθείς. Με 600 μαθητές, έναν αριθμό που επιτρέπει τον ασφαλή έλεγχο και την υγιή σχέση με το διδακτικό προσωπικό, η Γερμανική Σχολή μοιάζει περισσότερο με οικογένεια. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι βραβεύτηκε για μία ακόμη φορά από την Επιτροπή Γερμανικών Σχολείων ως « Εξαιρετική Γερμανική Σχολή του Εξωτερικού». Ίσως γιατί όλα αυτά συνδυάζονται – όπως λένε οι επισκέπτες – με τον ήλιο της Ελλάδας, δίνοντας ένα σχολείο, στα θρανία του οποίου χαμογελάς από ικανοποίηση.

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα γεμάτο ερεθίσματα

Η παιδεία είναι μια αξία που απαιτεί σφαιρική προσέγγιση της γνώσης. Και για να τη προσεγγίσει κανείς πρέπει να αφιερώσει χρόνο για να εξερευνήσει τα προσωπικά του ταλέντα. Στη Γερμανική Σχολή οι μαθητές είναι απαλλαγμένοι από τις ενδοσχολικές εξετάσεις. Έτσι έχουν τον χρόνο να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους. Η πολύπλευρη αυτή προσέγγιση της γνώσης δε σταματάει μόνο στις τέχνες, αλλά ενισχύεται και μέσα από προγράμματα που δίνουν ακόμη περισσότερα ερεθίσματα, όπως η διοργάνωση του ModelUnited Nations από μαθητές που με δική τους πρωτοβουλία δημιούργησαν κάτι όμορφο. Πολύ συχνά γίνονται εκπαιδευτικές εκδρομές στο εξωτερικό ενώ έρχονται  ομιλητές και ομάδες μαθητών και καθηγητών από τη Γερμανία στις εκδηλώσεις και ανταλλαγές που διοργανώνει η σχολή.

Η εκπαίδευση δεν περιορίζεται σε ένα θρανίο, αλλά ανακαλύπτεται μέσα από ερεθίσματα που δίνουν την ευκαιρία για το κάτι παραπάνω. Και στη Γερμανική Σχολή, οι ανοιχτοί ορίζοντες είναι ο κορμός της λειτουργίας.

Ελληνικό; Γερμανικό; Ή μήπως και τα δύο;

Η σχολή είχε στο παρελθόν δύο τμήματα. Ένα Ελληνικό και ένα Γερμανικό. Πλέον στις εγκαταστάσεις της στεγάζεται ένα ενιαίο σχολείο με ακόμη περισσότερες δυνατότητες. Έχοντας τα Γερμανικά ως απαραίτητη βάση για να ενταχθεί κάποιος στο εκπαιδευτικό πλαίσιο, μπορεί να αποκτήσει μια σταθερή γνώση της Γερμανικής ως μητρικής, και την ίδια στιγμή να μην περιορίσει τις δυνατότητές του στις Ελληνικές εκπαιδευτικές οδούς. Μία διπλή προσέγγιση, που διανθίζεται από τη σφαιρική κάλυψη των τεχνών και της γνώσης. Ένας δίαυλος ενεργής επικοινωνίας με τη Γερμανία αλλά και μια ευκαιρία για ελληνικές αξίες στην εκπαίδευση και για τη μη αποστειρωμένη φροντιστηριακή προσέγγιση επάνω σε στόχους όπως οι πανελλήνιες. Η Γερμανική Σχολή δεν είναι όμως ένα σχολείο για να αποστηθίσεις. Με πέντε ειδικές ώρες διδασκαλίας τη εβδομάδα από καθηγητές φροντιστηριακού επιπέδου, μπορεί κανείς να μπει στον δρόμο αυτό, μη χάνοντας τα άλλα εκπαιδευτικά ερεθίσματα. Εδώ η προετοιμασία δεν είναι απλά μονόδρομος. Πρόκειται λοιπόν, για ένα πάντρεμα σε ένα ολοκληρωμένο σχολείο, που όχι μόνο δεν περιορίζει αλλά πολλαπλασιάζει τις προοπτικές σου στην εκπαίδευση.

Μία ζωντανή γέφυρα με τη Γερμανία – Ένας δρόμος γεμάτος προοπτικές

Πρόκειται για κάτι περισσότερο από ένα απλό γερμανικό σχολείο. Εντάσσοντας ενεργά τη Γερμανική κουλτούρα μέσα τη λειτουργία του αλλά και στον τρόπο διδασκαλίας, με προγράμματα ανταλλαγής, επισκέψεις, γιορτές και εκδηλώσεις που ξεδιπλώνονται κάθε χρόνο στον προαύλιο χώρο, χτίζεται μια ζωντανή γέφυρα ανάμεσα στις δύο χώρες. Οι δίοδοι για μελλοντική εξέλιξη και επαγγελματική αποκατάσταση είναι ανοιχτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την αποφοίτηση, το Γερμανικό απολυτήριο που έχει κανείς στα χέρια του είναι ισότιμο με το Ελληνικό, κάτι που καθιστά εφικτή την πρόσβαση στο δημόσιο. Με αυτό το απολυτήριο ο μαθητής μπορεί να ανοίξει τα φτερά του σε όλα τα γερμανικά πανεπιστήμια αλλά και σε όλο τον κόσμο. Άλλωστε οι ιστορίες επιτυχίας ανθρώπων που αποφοίτησαν και διακρίθηκαν με λαμπρή πορεία είναι αναγνωρισμένες, όπως επίσης και οι υποτροφίες που αποκτούν οι μαθητές μετά τις πολύ καλές επιδόσεις του.

Το σημαντικότερο ίσως στοιχείο είναι ότι ένας γονέας που θα στείλει το παιδί του στη Γερμανική Σχολή έχει τη σιγουριά ότι θα μπορέσει να ανακαλύψει τόσο τη μαγεία της Ελληνικής γλώσσας και παιδείας, αφού περίπου το 40% της διδασκαλίας γίνεται στα Ελληνικά, αλλά και της Γερμανικής κουλτούρας. Στη Γερμανική Σχολή οι ορίζοντες είναι κάτι παραπάνω από ανοιχτοί και οι φιλοδοξίες των γονιών για την εκπαίδευση των παιδιών τους βρίσκουν το έδαφος για να γίνουν πράξη.

Οι ορίζοντες αυτοί δίνουν στον μαθητή την ελευθερία να εξερευνήσει τα πεδία που θέλει ο ίδιος να καθορίσουν το μέλλον του. Οι σπουδές σε ένα αντικείμενο όπως οι θετικές επιστήμες δεν κλείνουν τον δρόμο για μια καριέρα στη φιλολογία. Έχοντας μυηθεί σε έναν πολυδιάστατο τρόπο διδασκαλίας, ο ίδιος έχει διαμορφώσει όλα τα εργαλεία για να αξιοποιήσει τα ταλέντα του

Στόχος; Να επιτελέσουν το έργο τους

Ένα πολύ ενδιαφέρον δεδομένο για τη Σχολή είναι πως πρόκειται ίσως για τη μοναδική που είναι επιδοτούμενη. Κάθε μαθητής φοιτά πρακτικά με υποτροφία 50% και αυτό γιατί η γερμανική Κυβέρνηση επιδοτεί τη λειτουργία της Σχολής με αντίστοιχο ποσοστό. Ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει ότι για τη Γερμανική Σχολή ο στόχος δεν έχει ως άξονα το κέρδος, αλλά κάτι το οποίο θα έπρεπε να αποτελεί κίνητρο για όλους μας. «Να επιτελέσει το έργο της». Εδώ η αριστεία είναι ικανοποίηση και η παιδεία το μόνο κέρδος.

Όλα όσα κάνουν τη Γερμανική Σχολή την καλύτερη επιλογή ενός γονέα για την εκπαίδευση του παιδιού του, μπορείς να τα αντιληφθείς αμέσως. Με μια βόλτα στις φωτεινές αίθουσες, μία ξενάγηση και μια κουβέντα με τους ζεστούς υπεύθυνους του χώρου, με το χαμόγελο εκείνο των μαθητών που ανοίγουν τα φτερά τους στον κόσμο της σφαιρικής γνώσης. Τι κάνει το μέρος αυτό ξεχωριστό; Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις μέσα στις οποίες αναπνέει η μεγάλη ιστορία της σχολής, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός, και το εξελιγμένο, κορυφαίο πρόγραμμα σπουδών. Πάνω απ’όλα όμως, εκείνο το χαμόγελο των παιδιών που εξελίσσονται και που ξέρεις ότι κάποια στιγμή θα πατήσουν στα θεμέλια που τους έδωσες για να πετάξουν.

Κάντε εγγραφή στα προπαρασκευαστικά μαθήματα της ΓΣΘ έως 2 Ιουλίου!

H Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης επιβραβεύει τους γονείς και τους μαθητές της Στ΄Δημοτικού  που θα πραγματοποιήσουν τις εγγραφές τους έως και 2 Ιουλίου για τα μαθήματα προετοιμασίας στις εξετάσεις της Α’ Γυμνασίου της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης προσφέροντας ένα σετ βιβλίων Beste Freunde (το 1 ή το 2) για κάθε μαθητή. Το σετ αυτό είναι μέρος της ύλης που θα χρησιμοποιηθεί στα μαθήματα.
Το προνόμιο αυτό ισχύει και για όσους έχουν ήδη πραγματοποιήσει εγγραφή στα προπαρασκευαστικά μαθήματα της ΣΤ’ Δημοτικού.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν στο 2310475900.

Φωτογραφίες: Νάσια Λάζου

Εκδήλωση παρουσίασης

Θέλετε να μάθετε περισσότερα και να λύσετε απορίες σχετικά με τους στόχους και τη λειτουργία της σχολής; Μη χάσετε την εκδήλωση παρουσίασης του Εκπαιδευτικού προγράμματος και του τρόπου εισαγωγής στο γυμνάσιο της Γερμανικής σχολής την Πέμπτη 27/6 στο biscotto coffee+.

Δηλώστε συμμετοχή για να παραβρεθείτε, παρακάτω:

Παρουσίαση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος και του τρόπου Εισαγωγής στο Γυμνάσιο της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Δυστυχώς το άρθρο σας δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα για αυτό το σχολείο και έχετε δημοσιεύσει κάποιο κείμενο μάρκετινγκ που σας έδωσε η ΓΣΧ. Σκοπός της δημοσιογραφίας είναι να παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση ενώ εσείς απλά κάνετε διαφήμιση. Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες που θα είστε διατεθειμένοι να δημοσιεύσετε, όπως προέρχονται από επίσημο κρατικό φορέα, επικοινωνήστε ιδιωτικά μαζί μου. Ευχαριστώ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ