Το Φεστιβάλ Επταπυργίου 2022, το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού, επιστρέφει ανανεωμένο και πολλά υποσχόμενο με ζωντανά θεάματα μέσα σε έναν εμβληματικό χώρο.

Γράφει η Χριστίνα Μισιρλή

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επταπυργίου αποτελείται από επτά παραγωγές που φέρουν την σφραγίδα του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Το Φεστιβάλ Επταπυργίου σε αριθμούς: 7 παραγωγές, 13 παραστάσεις, στις οποίες συμμετέχουν 350 καλλιτέχνες και υποστηρίζονται από 45 τεχνικούς.

Δύο από τις παραγωγές τιμούν την επέτειο μνήμης των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή: το νέο συμφωνικό έργο του Γεωργίου Εμμανουήλ Λαζαρίδη «Ρέκβιεμ για τη Σμύρνη» και η μουσικοθεατρική παράσταση «Τα τραγούδια του Αρτέμη/1922». Η τελευταία μάλιστα είναι αφιερωμένη στο Ορφανοτροφείο θηλέων «Μέλισσα», που συμπλήρωσε 100 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας και τα έσοδα θα διατεθούν από τους σκοπούς του.

Μάλιστα, τα εισιτήρια όλων των παραγωγών είναι προσιτά, ενώ έχουν προβλεφθεί πολύ οικονομικά εισιτήρια για άνεργους, φοιτητές και για συμπολίτες άνω των 65 ετών.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Επταπυργίου έχει ο Αθανάσιος Κολαλάς.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε ότι «το φετινό Φεστιβάλ Επταπυργίου τιμά την Ιστορία, αναδεικνύει την παράδοση και αγκαλιάζει τις σύγχρονες τέχνες. Καταξιωμένοι καλλιτέχνες αλλά και σπουδαίοι νέοι δημιουργοί ανταποκρίθηκαν γενναιόδωρα στην πρόσκληση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Κέντρου Πολιτισμού. Με δύο ξεχωριστές παραγωγές, με την πρεμιέρα του ‘Ρέκβιεμ για τη Σμύρνη’ και ‘τη Μικρασία μέσα από τα μάτια των σύγχρονων δημιουργών’, τιμούμε την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Με ιδιαίτερα θεματικά αφιερώματα παρουσιάζουμε ένα πολυσυλλεκτικό και πλούσιο ρεπερτόριο, από τον Διονύση Σαββόπουλο που επιστρέφει στον τόπο του για μια μεγάλη συναυλία, έως τον Μεξικανό τενόρο Ramon Vargas για το μεγάλο Gala Όπερας. Εξωστρέφεια, αυθεντικότητα, υψηλή ποιότητα και αισθητική, έμπνευση από το παρελθόν, αλλά και ανοιχτό βλέμμα στο μέλλον, είναι τα βασικά συστατικά του φετινού προγράμματος του Φεστιβάλ Επταπυργίου. Η μνήμη, η νοσταλγία, αλλά και το ‘νέο’ που έρχεται ορμητικά, κάνουν το σύγχρονο πολιτισμό να αντέχει, να ανθίζει και να δυναμώνει, δίνοντάς μας ελπίδα και αισιοδοξία».

Από τη μεριά της η πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Άννα Μυκωνίου ανέφερε ότι η πανδημία ακύρωσε μια φορά το Φεστιβάλ, που άρχισε με μεγάλες προοπτικές το 2019, ενώ φέτος είχε προγραμματιστεί όπερα, σε συνεργασία με την Αγία Πετρούπολη (Ευγένιος Νέγκιν), όμως ακυρώθηκε λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Χρόνο με το χρόνο δίνουμε το στίγμα μας, χτίζουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με τον κόσμο και στηρίζουμε στην πράξη τους τοπικούς καλλιτέχνες, οι οποίοι περνούν δύσκολα τα τελευταία χρόνια. Το φετινό Φεστιβάλ χαρακτηρίζεται από μεγάλης κλίμακας εκδηλώσεις σε ένα εμβληματικό μνημείο, ενώ γι’ ακόμη μια χρονιά δεν ακολουθούμε την πεπατημένη», εξήγησε η κ. Μυκωνίου. Μάλιστα σημείωσε ότι εκτός από τους πολλούς καλλιτεχνικούς και πολιτιστικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, που στηρίζουν εμπράκτως και με τη συμμετοχή τους το Φεστιβάλ, οι κυριότερες στιγμές του, οι πιο σημαντικές παραγωγές φέτος το καλοκαίρι θα ταξιδέψουν σε όλη την Ελλάδα, μέσω της ΕΡΤ3.

Το συνοπτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επταπυργίου 2022

Την Παρασκευή 17.06 και Σάββατο 18/06 «Γεννήθηκα στη Σαλονίκη» Διονύσης Σαββόπουλος
*Βραδιά – αφιέρωμα σε Θεσσαλονικιούς Δημιουργούς.

Ο Διονύσης Σαββόπουλος επιστρέφει στη γενέτειρα του 60 χρόνια μετά και θα παρουσιάσει μερικές από τις αγαπημένες του μελωδίες, ειδικά επιλεγμένες και ενορχηστρωμένες.

Την Τρίτη 21.06 και Τετάρτη 22.06 «Τα τραγούδια του Αρτέμη/1922», Μουσικοθεατρική παράσταση 

Μία μουσικοθεατρική παράσταση εμπνευσμένη από τις αμέτρητες ιστορίες ανθρώπων που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους, το 1922. Ένα αφιέρωμα στην κληρονομιά και στο αποτύπωμα που άφησε η μουσική κουλτούρα, που έφεραν οι Έλληνες της Μικράς Ασίας, στη σύγχρονη μουσική δημιουργία της χώρας μας.

Την Κυριακή 26.06 και τη Δευτέρα 27/06 «Μεγάλες Φωνές» Φαραντούρη, Πασπαλά, Μπάμπαλη, Σιαμαντά

Ένα μουσικό ταξίδι στα τελευταία 80 χρόνια της ελληνικής μουσικής, μέσα από εμβληματικά τραγούδια μεγάλων Ελλήνων συνθετών, που άφησαν τη σφραγίδα τους στη μουσική ιστορία της χώρας, ερμηνευμένα από ένα σύνολο φωνών που αποδεικνύουν ότι οι Μεγάλες Φωνές στην Ελλάδα έχουν μακριά ιστορία και λαμπερό μέλλον.

Τη Δευτέρα 4/07 και την Τρίτη 5/07 «Ρέκβιεμ για τη Σμύρνη» Γ.Ε. Λαζαρίδης με την ΚΟΘ

Συμφωνικό έργο που βασίζεται αφενός σε αποσπάσματα από την ποιητική συλλογή «Μυθιστορήματα» του Γιώργου Σεφέρη και αφετέρου σε ρυθμούς και μελωδίες της μικρασιατικής ελληνικής παράδοσης.

Την Κυριακή 10/07 «Ραμόν Βαργκάς» Gala Όπερας με την ΚΟΘ

Το Φεστιβάλ φιλοξενεί φέτος τον μεγάλο Μεξικανό τενόρο Ramon Vargas, σε ένα Gala όπερας με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, όπου θα ακουστούν μερικές από τις γνωστότερες άριες για τενόρο, του λυρικού ρεπερτορίου.

Την Τετάρτη 13/07 και την Πέμπτη 14/07 «10 Άρπες» γνωστές κλασικές, κινηματογραφικές και ροκ μελωδίες

Δύο μεγάλες αρπίστριες, μία ελληνίδα και μία από τη Σόφια της Βουλγαρίας, ερμηνεύουν γνωστά κλασικά έργα και σύγχρονα τραγούδια, ξεκινώντας από γνωστές μελωδίες ρομαντικών πλημμυρισμένες από άρπες και φτάνοντας μέχρι σύγχρονα ροκ κομμάτια των ABBA και Queen.

Τη Δευτέρα 18/07 και την Τρίτη 19/07 «Οι καταραμένοι ποιητές» με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη 

Μπωντλαίρ, Ρεμπώ, Βερλαίν, Πόε, Καρυωτάκη, Λαπαθιώτη, Πολυδούρη. Τα ακατέργαστα «διαμάντια» που συνηθίζουμε να αποκαλούμε «καταραμένους ποιητές». Έζησαν στο ημίφως, πήγαν μέχρι το τέρμα της άρνησης, αναζήτησαν τη χαμένη αθωότητα μέσα από τις σκοτεινές διαδρομές της ποίησης.

Περισσότερες πληροφορίες για βρείτε στην ιστοσελίδα του Κέντρου Πολιτισμού πατώντας ΕΔΩ και αναλυτικά τις τιμές των εισιτηρίων ΕΔΩ.