Με εντυπωσιακό χριστουγεννιάτικο στολισμό και φωτισμό στο κέντρο αλλά και σε γειτονιές ο δήμος Θεσσαλονίκης θα επιχειρήσει να αντιστρέψει το βαρύ κλίμα που έχει φέρει στην πόλη η πανδημία του κορωνοϊού.

Μπορεί τα επιδημιολογικά δεδομένα να έχουν ανατρέψει τον αρχικό σχεδιασμό, που προέβλεπε χριστουγεννιάτικο χωριό στο Πάρκο Ξαρχάκου και χριστουγεννιάτικη αγορά, όμως ο δήμος θα βάλει εορταστικές πινελιές σε όλο τον άξονα της Αριστοτέλους, καθώς επίσης σε κεντρικές αγορές και πλατείες όλης της πόλης, ώστε να προσφέρει μία νότα αισιοδοξίας σε πολίτες και επαγγελματίες. Για τον λόγο αυτό θα αξιοποιήσει όλον τον διάκοσμο που διαθέτει, ενώ φιλοδοξεί να προσθέσει μέσω χορηγιών νέο εξοπλισμό, ο οποίος θα αποτελέσει παρακαταθήκη και για τα επόμενα χρόνια και ταυτόχρονα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες γιορτές.

Σημείο αναφοράς θα είναι και φέτος η πλατεία και ο άξονας της Αριστοτέλους. Στην πλατεία θα τοποθετηθεί το κεντρικό χριστουγεννιάτικο δέντρο σε οκτάγωνο περίγραμμα, καθώς και οι κόκκινοι πύργοι, που θα διαθέτουν φωτιστικό εξοπλισμό κεντρικά προγραμματισμένο που θα δημιουργεί συγχρονισμένη κίνηση. Περιμετρικά της βάσης του δέντρου σχεδιάζεται να τοποθετηθούν οχτώ ζευγάρια από ξύλινες κατασκευές σε σχήμα Λ, μπροστά από τις οποίες θα στηθούν δισδιάστατες κατασκευές που θα απεικονίζουν ελάφια, καμήλες και χαρακτήρες της φάτνης, ενώ στο πίσω μέρος θα στηθούν χριστουγεννιάτικα δεντράκια σε μικρότερο ύψος. Ανάλογα δεντράκια θα τοποθετηθούν και σε όλο το μήκος του άξονα της Αριστοτέλους, προκειμένου να υπάρχει ενιαία αισθητική.

Ειδικός στολισμός προβλέπεται για την Α’ προβλήτα του λιμανιού και για τη Νέα Παραλία, όπου θα τοποθετηθούν τρισδιάστατη φωτιστική εγκατάσταση που θα δίνει την αίσθηση του κύματος και σύνθεση από τρισδιάστατες κατασκευές σε σχήμα Λ, που αναπαριστούν χριστουγεννιάτικα τρίγωνα και οριοθετούν διαδρομές.

Στο Πάρκο Ξαρχάκου ο στολισμός τελικά θα περιοριστεί σε φωτιστική εγκατάσταση περιμετρικά και εσωτερικά. Θα φωτιστούν τα μεγάλα δέντρα με προβολείς στα χρώματα του ουράνιου τόξου, ενώ οι τέσσερις γωνίες και ο κάθετος άξονας θα φωτιστούν με μικρά λαμπάκια led «day-light».

Στα σχέδια του δήμου είναι η τοποθέτηση ειδικού εναέριου στολισμού και φωτισμού στο Καπάνι -και στις δυο πλευρές του άξονα της Αριστοτέλους- με αναρτημένες συνθέσεις στα στέγαστρα. Μάλιστα, στόχος είναι ο στολισμός να περιλαμβάνει και κάποια μόνιμα στοιχεία, όπως ρολόγια σε διάφορες διαστάσεις και φωτιστική γιρλάντα με χρωματιστούς γλόμπους που ταιριάζει με την ποικιλομορφία της αγοράς.

Επιπλέον σημεία που θα στολιστούν φέτος είναι μεταξύ άλλων τα εξής: 30ης Οκτωβρίου, Αγίας Σοφίας, Αρτάκης, Βασιλίσσης Όλγας, Βενιζέλου, Γρηγορίου Λαμπράκη, Εγνατία, Ερμού, Καρόλου Ντηλ, Κόμβος Δημαρχείου, Κόμβος Δικαστηρίων, Κόμβος Λευκού Πύργου, Κομνηνών, Κούσκουρα, Λεωφόρος, Μεγάλου Αλεξάνδρου, Λεωφόρος Νίκης, Μητροπόλεως, Παπαναστασίου, Παύλου Μελά, Πλατεία Γαλοπούλου, Πλατεία Δημοκρατίας, Πλατεία Δικαστηρίων, Πλατεία Μουσχουντή, Τσιμισκή, Προξένου Κορομηλά.

Στον σχεδιασμό του δήμου περιλαμβάνεται συναυλία με γνωστή Ελληνίδα τραγουδίστρια σε κλειστό χώρο και με όλα τα μέτρα προστασίας, ωστόσο τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα πραγματοποιηθεί.

Πηγή: voria.gr