Πολικές θερμοκρασίες και χιόνια στην Αττική σε περιοχές πάνω από 400 μ. υψόμετρο «βλέπει» ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Καλλιάνος, ο οποίος μίλησε στο newsit.gr, και διευκρίνισε ότι το Σαββατοκύριακο έρχεται πολύ κρύο, ενώ από σήμερα έως και την Παρασκευή θα σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές στην ηπειρωτική χώρα.

«Σήμερα κυρίως στις περιοχές των Σποράδων και της Εύβοιας θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Όμως έντονες βροχοπτώσεις θα έχουμε στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, και ιδιαιτέρως στην κεντρική και βόρεια Κρήτη. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας ο καιρός θα είναι ήπιος με μεγάλα διαστήματα με ανοίγματα στον ουρανό» σημείωσε ο Γιάννης Καλλιάνος και εξήγησε πως το Σαββατοκύριακο θα πέσει χιόνι και στην Αττική.

Ο Καλλιάνος, μιλώντας στο newsit.gr, αναφέρθηκε στην Αττική, λέγοντας πως «λίγες τοπικές βροχές ίσως σημειωθούν στα βόρεια του νομού. Στην πρωτεύουσα η θερμοκρασία το βράδυ θα πέσει στους 5-6°C. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι θα σημειωθούν πολύ ενισχυμένοι βοριάδες στο Αιγαίο που θα φτάσουν τα 7 με 8 μποφόρ, που θα κάνουν την αίσθηση του κρύου στο ανθρώπινο σώμα ακόμα πιο έντονη. Ο γνωστός μετεωρολόγος έδωσε και ένα παράδειγμα: “Αν έχουμε θερμοκρασία 8°C, με τον βοριά στα 6 μποφόρ, θα τον νιώθουμε σαν 2°C”».

Αναφερόμενος στην πρόγνωση για τον καιρό της Πέμπτης, τόνισε ότι: «Αύριο οι δυνατοί βοριάδες θα εξασθενήσουν αλλά θα επικρατήσει στην ηπειρωτική χώρα το ίδιο σκηνικό με σήμερα. Κυρίως μέσα στο Αιγαίο θα έχουμε τοπικές βροχές, στην Εύβοια, τις Σποράδες, και στα ανατολικά και βόρεια της Αττικής με τις ίδιες χαμηλές θερμοκρασίες. Ουσιαστικά αυτό που φαίνεται για την Πέμπτη και την Παρασκευή είναι πως θα είναι σχετικά ήπια τα φαινόμενα. Την Παρασκευή θα κάνει πολύ κρύο – όπως όλες αυτές τις ημέρες – και θα σημειωθούν ίσως κάποιες πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης».

Σημειώνει, μάλιστα, ότι «και πάλι μέσα στο Αιγαίο θα έχουμε τοπικές βροχές στις νησιωτικές περιοχές». Στην Αττική, εξηγεί ότι θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις, χωρίς βροχές, ενώ ανέφερε ότι θα υπάρχουν και μεγάλα διαστήματα με ανοίγματα στον ουρανό. Την Παρασκευή, ο κ. Καλλιάνος, αναφέρει ότι η θερμοκρασία στο κέντρο της Αθήνας θα φτάσει τους 12-13°C.

Χιόνια ακόμα και πάνω από 400 μ.

Ο Γιάννης Καλλιάνος μιλώντας στο newsit.gr, προειδοποιεί για έντονα φαινόμενα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. «Το Σαββατοκύριακο θα έχουμε ουσιαστικά μία έντονη κακοκαιρία που θα επηρεάσει την χώρα με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, βροχές και καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Θα έχουμε φαινόμενα όπως βροχές στα κεντρικά και στα νότια ηπειρωτικά τμήματα της Ελλάδας. Από την Θεσσαλία και νοτιότερα με τις αντίστοιχες χιονοπτώσεις να κατεβαίνουν από τα ορεινά τμήματα σε ημιορεινές περιοχές αλλά πρόσκαιρα και σε περιοχές σε χαμηλότερο υψόμετρο, πεδινές».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο «θα χιονίσει στις περιοχές που βρίσκονται πάνω από τα 200 μ. υψόμετρο σε Θεσσαλία, Βοιωτία και Φθιώτιδα. Επίσης κυρίως στα ανατολικά της Πελοποννήσου θα χιονίσει σε περιοχές που βρίσκονται πάνω από τα 400 μ. υψόμετρο.»

Το Σαββατοκύριακο αναμένεται άκρως χειμωνιάτικο και για πολλά τμήματα της Αττικής. «Στην Αττική θα δουν χιόνι οι κάτοικοι σε περιοχές που βρίσκονται σε 400 μ υψόμετρο. Αναμένουμε να χιονίσει από τους Θρακομακεδόνες και πάνω, Δροσιά, Διόνυσο κτλ. Στα βόρεια προάστια είναι οριακά γιατί βρίσκονται σε 300 μ. υψόμετρο».

Ο κ. Καλλιάνος επισήμανε ότι «σε τέτοιου είδους χιονοκακοκαιρίες, και επειδή έχουμε κάποιες ημέρες πριν το Σαββατοκύριακο, ενδεχομένως να έχουμε κάποιες μικροαλλαγές στα τελικά προγνωστικά στοιχεία. Στην περίπτωση όπου θα έχουμε πιο πολύ κρύο, είτε στην περίπτωση που θα έχουμε εξασθενημένη κακοκαιρία, μπορεί να υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις τις επόμενες ημέρες στα δεδομένα. Οι θερμοκρασίες στο κέντρο της Αθήνας μέγιστη 8°C ελάχιστη 4°C. Στα βόρεια προάστια το Σαββατοκύριακο θα έχουμε ελάχιστη θερμοκρασία στους 0°C ενώ σε Δροσιά, Διόνυσο και σε περιοχές όπου θα χιονίσει μπορεί να πέσει και υπό το μηδέν».

Μέσα στο προσεχές Σαββατοκύριακο οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι και θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένοι. Την Κυριακή οι βοριάδες στο Αιγαίο «θα φτάσουν τα οκτώ μποφόρ, και πιθανώς τοπικά τα εννέα» σημειώνει.

Μαρουσάκης: Πολικές αέριες μάζες και χιονοπτώσεις

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open Κλέαρχο Μαρουσάκη, πολικής προέλευσης αέριες μάζες που κινούνται προς τη χώρα προκαλούν σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Το τσουχτερό κρύο, σε συνδυασμό με την αυξημένη υγρασία οδηγούν σε χιονοπτώσεις, εξήγησε.

«Φαινόμενα θα έχουμε από την Πίνδο και πιο ανατολικά, κυρίως στις περιοχές δηλαδή που βλέπουν προς το Αιγαίο. Και θα έχουμε χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά» προσέθεσε. Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη, ο καιρός θα κυλήσει έτσι και τις επόμενες ημέρες, με τις χιονοπτώσεις «να χτυπούν την “πόρτα” της Αττικής, σε πολύ χαμηλά υψόμετρα. Ίσως να δούμε να χιονίζει προς τα βόρεια προάστια, τα Βίλια, την Αττικο-Βοιωτία, την ανατολική και νότια Θεσσαλία, την Εύβοια, την ανατολική και βορειοανατολική Πελοπόννησο. Θέλει πολλή προσοχή αυτές τις ημέρες» σημείωσε ο Κλεάρχος Μαρουσάκης.

Χιόνια «βλέπει» και ο Αρνιακός

Χιόνια στην Αττική «βλέπει» και ο μετεωρολόγος του ΑΝΤ1 Τάσος Αρνιακός. Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο κ. Αρνιακός είπε ότι «έρχεται γερό κρύο το Σαββατοκύριακο. Επιβεβαιώνονται οι αρχικές εκτιμήσεις, καθώς έρχεται χιονιάς που θα επηρεάσει τη χώρα από τη Θεσσαλία και κάτω, δηλαδή από το Πήλιο και κάτω».

Σύμφωνα με τον Τάσο Αρνιακό, από το μεσημέρι του Σαββάτου αναμένεται η είσοδος του χιονιά στην Αττική, ενώ αναμένεται πολύ χιόνι και στην Εύβοια και στα βουνά της Πελοποννήσου. Ο κ. Αρνιακός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δουν χιόνι περιοχές στα βόρεια προάστια της Αττικής όπως η Αγία Παρασκευή και το Χαλάνδρι, εξηγώντας ότι οι χιονοπτώσεις του Σαββατοκύριακου αναμένονται στις περιοχές που είναι σε υψόμετρο 300 μέτρων και άνω.

Πώς θα είναι ο καιρός των Χριστουγέννων

Σε ό,τι αφορά τον καιρό των Χριστουγέννων ο κ. Αρνιακός είπε ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν μια βελτίωση στο προσεχές διάστημα και υποτροπή παραμονές των Χριστουγέννων «ώστε να κάνουμε λευκά Χριστούγεννα. Θα δούμε, έχουμε δέκα ημέρες μπροστά μας».

Αντίθετη άποψη εξέφρασε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης. «Κατεβαίνει νέα πολική αέρια μάζα από Ρωσία και θα είναι αυτό το νέο κύμα που θα οδηγήσει τις χιονοπτώσεις να κατέβουν πολύ χαμηλά σε ό,τι αφορά τα υψόμετρα. Μετά τις 22-23 του μήνα πάμε σε πιο ήπιο καιρό. Εκτιμούμε ότι τα Χριστούγεννα θα αρχίσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία, θα υποχωρήσουν οι χιονοπτώσεις. Στα ορεινά όμως θα παραμείνει ο καιρός χειμωνιάτικος, ιδανική συνθήκη για μια χριστουγεννιάτικη απόδραση» τόνισε ο κ. Μαρουσάκης.

Παγετός στα βόρεια και κεντρικά

Παγετός αναμένεται το Σαββατοκύριακο και στη Βόρεια Ελλάδα όπως αναφέρει η πρόγνωση της ΕΜΥ. Μάλιστα, σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo την Κυριακή αναμένονται ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες στη Θεσσαλονίκη, μέχρι και 2 βαθμούς υπό του μηδενός.

Δείτε αναλυτικά.

ΣΑΒΒΑΤΟ 18-12-2021

Στα βορειοδυτικά προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται κακοκαιρία με βροχές, χιονόνερο στα κεντρικά και τα βόρεια, ενώ σποραδικές καταιγίδες πιθανόν ισχυρές θα εκδηλωθούν στα ανατολικά και νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Χιόνια θα πέσουν αρχικά στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, αλλά σταδιακά και σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της ανατολικής Πελοποννήσου. Τη νύχτα στα βόρεια ο καιρός θα βελτιωθεί.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στα πελάγη 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ. Το βράδυ οι άνεμοι θα ενισχυθούν στο βόρειο Αιγαίο σε 8 τοπικά 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση από τα βόρεια, ενώ τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σημειωθεί παγετός στα ηπειρωτικά, ο οποίος στα βορειοδυτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

ΚΥΡΙΑΚΗ 19-12-2021

Στα δυτικά και τα βόρεια προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες το πρωί. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές, χιονόνερο στα κεντρικά και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν ισχυρές στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους πιο πυκνές στα ορεινά και πρόσκαιρα στα ημιορεινά της κεντρικής και ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, της Εύβοιας και καθώς και στα ορεινά της Κρήτης.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 4 με 6 και στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα και τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σημειωθεί παγετός στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.