Εχθές, 15 Φεβρουαρίου, ήταν η παγκόσμια ημέρα καρκίνου παιδικής ηλικίας. Και μια μεγάλη είδηση ήρθε να σημαδέψει αυτή την ημέρα για το έτος 2018.

Πρόκειται για δύο ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, οι οποίοι ανακάλυψαν ένα νέο τρόπο να καταπολεμήσουν τον καρκίνο.

Ο λόγος γίνεται για δύο ερευνητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, τον Δρ. Γεώργιο Ζάχο και την Δρ. Ελένη Πετσαλάκη. Οι δύο αυτοί ερευνητές, ανακάλυψαν μία νέα πρωτεΐνη που μπορεί να αποτελέσει έναν πιθανό στόχο για τη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων. Η έρευνά τους δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Cell Biology.

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα;

Είναι ήδη γνωστό σε όλους μας πως τα καρκινικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται συνεχώς και για να επιβιώσουν πρέπει να μοιράζουν το DNA τους με ακρίβεια από το μητρικό κύτταρο στα δύο θυγατρικά κύτταρα. Ωστόσο ο τρόπος που το καταφέρνουν αυτό δεν είναι πλήρως κατανοητός.

Νέα ευρήματα από τους Έλληνες επιστήμονες

Οι Δρ. Γεώργιος Ζάχος, Δρ. Ελένη Πετσαλάκη και η Μαρία Δανδουλάκη ανακάλυψαν μία νέα πρωτεΐνη, την Chmp4c, η οποία είναι απαραίτητη για τη σωστή διαίρεση των καρκινικών κυττάρων.

Οι επιστήμονες εξηγούν

«Για να εξαπλωθεί ο καρκίνος πρέπει τα καρκινικά κύτταρα να πολλαπλασιάζονται συνέχεια. Απενεργοποιώντας την πρωτεΐνη Chmp4c μπορούμε να προκαλέσουμε σοβαρά λάθη στον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Τα λάθη αυτά μπορούν να κάνουν τα καρκινικά κύτταρα μη-βιώσιμα και να εμποδίσουν την εξάπλωση του καρκίνου», εξηγεί ο καθηγητής Δρ. Γεώργιος Ζάχος.

«Η ανακάλυψη νέων πρωτεϊνών που είναι απαραίτητες για τη διαίρεση των καρκινικών κυττάρων είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς θα μας βοηθήσει στην κατανόηση της λειτουργίας των καρκινικών κυττάρων με απώτερο στόχο τη θανάτωσή τους. Στην μελέτη μας, βρήκαμε ότι η πρωτεΐνη Chmp4c είναι απαραίτητη για το σωστό διαχωρισμό των χρωμοσωμάτων κατά τη διάρκεια της κυτταρικής διαίρεσης των καρκινικών κυττάρων. Συγκεκριμένα, βρήκαμε ότι η Chmp4c είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του spindle checkpoint καθώς η ίδια ευθύνεται για το σωστό εντοπισμό κι άλλων spindle checkpoint πρωτεϊνών στους κινητοχώρους των χρωμοσωμάτων προκειμένου να πραγματοποιηθεί σωστά ο πολλαπλασιασμός των κυττάρων», προσθέτει η Δρ Ελένη Πετσαλάκη.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως δεν αποκλείεται η ανακάλυψη της Chmp4c πρωτεΐνης να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά και μπορέσει να ενσωματωθεί σε κάποιο διαγνωστικό ή θεραπευτικό πρωτόκολλο και να συμβάλλει στη βελτίωση των αντικαρκινικών θεραπειών.

πηγή: health.in.gr