Το ντοκιμαντέρ των Γιατρών Χωρίς Σύνορα «ΕΓΩΙΣΤΕΣ» ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη και θα φιλοξενηθεί από την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του αφιερώματος «Σινεμά και Φωτογραφία».

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Νοεμβρίου στις 21:00 στην αίθουσα «Σταύρος Τορνές», (Αποθήκη 1, Λιμάνι) με ελεύθερη είσοδο.

Πόλεμος, επείγουσες κρίσεις, πανδημίες. Οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική δράση έχουν συνηθίσει να εργάζονται στα πιο διαφορετικά και ακραία περιβάλλοντα του πλανήτη. Ωστόσο, λίγοι από αυτούς τολμούν να διεισδύσουν στον κόσμο των προσωπικών τους συναισθημάτων. Σε αυτό το ντοκιμαντέρ, 40 εργαζόμενοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και οι αγαπημένοι τους κάνουν ακριβώς αυτό: μιλούν χωρίς επιφυλάξεις για τον κίνδυνο, τη δέσμευση, την πρώτη αποστολή, τα βαθύτερα συναισθήματα, το πάθος, την επιστροφή στο σπίτι και τις ανείπωτες εμπειρίες που έχουν βιώσει.

Το ντοκιμαντέρ «ΕΓΩΙΣΤΕΣ» πραγματεύεται την απόλυτη δέσμευση και αφοσίωση των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό χώρο στον ίδιο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Διερευνά, όμως, και το κατά πόσο είναι εγωιστική μία τέτοια επιλογή. Ο καθένας ξεχωριστά μοιράζεται τα συναισθήματα και τις εμπειρίες του.

Δεν είναι όμως μόνο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που καταθέτουν τη μαρτυρία τους. Οι άνθρωποι με τους οποίους μοιράζονται τη ζωή τους αφηγούνται επίσης τη δική τους ιστορία. Πώς είναι η ζωή μαζί τους όταν επιστρέφουν από το πεδίο, αλλά και χωρίς αυτούς, όταν βρίσκονται σε αποστολή.

Ο Αντώνης Καφετζόπουλος έγινε η φωνή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για αυτή την ταινία και το αποτέλεσμα είναι ένα πρωτότυπο ντοκιμαντέρ που ρίχνει φως στον εσωτερικό κόσμο των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό χώρο, μια βουτιά στον βαθύτερο εαυτό τους.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ γίνεται στο πλαίσιο της επετείου των 50 χρόνων από την ίδρυση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. 50 χρόνια ιατρικής ανθρωπιστικής δράσης σε εστίες πολέμου, σε χώρες που έχουν υποστεί φυσικές καταστροφές και σε περιοχές που μαστίζονται από επιδημίες.

Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ θα ακολουθήσει συζήτηση.

Διάρκεια ντοκιμαντέρ: 55’

Δείτε το trailer

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Stéphane Santini – Géraldine André – Laurence Hoenig – Pierre-Yves Bernard
Παραγωγή: Philippe Santini – Anthony Zanta – Laurent Dethes Angéline Julien – Thierry Cottin – Jean-Christophe Prégevole – Lucille Favre – Fanny Hostettler – Eveline Meier – Juliette Blume – Florence Dozol – Nora Teylouni
Αφήγηση: Αντώνης Καφετζόπουλος
Μετάφραση: Έλενα Χρηστοπούλου
Συγχρονισμός Υποτίτλων: Γεωργία Τσισμετζόγλου

Η προβολή του ντοκιμαντέρ «Εγωιστές» (παραγωγή της Aftermedia) γίνεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το Μουσείο Φωτογραφίας, ενώ ειδικά φέτος το αφιέρωμα «Σινεμά και Φωτογραφία» είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα εκδηλώσεων της Thessaloniki Photobiennale 2021.

Η είσοδος για την προβολή επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους ή νοσήσαντες επιδεικνύοντας τα σχετικά έγγραφα, καθώς και τα έγγραφα ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης).

H χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλες τις σειρές αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της προβολής.