14-15 Νοεμβρίου 2017, αίθουσα Παύλος Ζάννας, ελεύθερη είσοδος

ΚΕΘΕΑ ΑΝΑΔΥΣΗ και Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Οι δοκιμασίες της ζωής, η εξάρτηση -ιδιαίτερα στην εφηβεία-, αλλά και η λυτρωτική δύναμη για θετική αλλαγή: σε αυτές τις θεματικές γραμμές κινούνται οι ταινίες του διήμερου αφιερώματος «Με άλλο βλέμμα» που διοργανώνει το θεραπευτικό πρόγραμμα εφήβων ΚΕΘΕΑ ΑΝΑΔΥΣΗ με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 14 και την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, με ελεύθερη είσοδο.
Το αφιέρωμα πραγματοποιείται για πέμπτη συνεχή χρονιά και είναι αφιερωμένο στα 16 χρόνια λειτουργίας του προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΑΝΑΔΥΣΗ (www.kethea-anadysi.gr).

Αξίζει να σημειωθεί ότι και τις δύο μέρες του αφιερώματος, ανάμεσα στις προβολές, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να συζητά με τους ειδικούς και τα μέλη του ΚΕΘΕΑ ΑΝΑΔΥΣΗ για το ζήτημα των ναρκωτικών και την απεξάρτηση.

 

Πρόγραμμα προβολών:


Τρίτη 14 Νοεμβρίου
18.00 Από την άκρη της πόλης
20.30 Το παρελθόν

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου
17.00 Πες στη μορφίνη ακόμα την ψάχνω
19.30 Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν
22.00 Μαθήματα ζωής

 

Οι ταινίες του αφιερώματος

Από την άκρη της πόλης
(Ελλάδα, 1998)
Σκηνοθεσία – σενάριο: Κωνσταντίνος Γιάνναρης. Με τους: Στάθη Παπαδόπουλο, Κώστα Κοτσιανίδη, Παναγιώτη Χαρτοματζίδη, Θεοδώρα Τζήμου. Έγχρωμη, 94΄.

Μια παρέα νεαρών Ρωσοπόντιων προσφύγων που ζουν στο Μενίδι, παραμένει στο περιθώριο της ελληνικής κοινωνίας, η οποία τους θεωρεί ξένους. Οι νεαροί περνούν τις μέρες τους στους δρόμους της Aθήνας με μικροκλοπές, ναρκωτικά και βόλτες σε οίκους ανοχής. Oι αξίες και οι δεσμοί που τους δένουν με την οικογένεια αρχίζουν να εξασθενούν, καθώς έρχονται αντιμέτωποι μ’ αυτό το σκληρό νέο κόσμο που απεγνωσμένα θέλουν να κατακτήσουν.

 

Το παρελθόν / Le passé
(Γαλλία – Ιράν, 2013)
Σκηνοθεσία – σενάριο: Ασγκάρ Φαραντί / Asghar Farhadi. Με τους: Berenice Bejo, Tahar Rahim, Ali Mosaffa, Pauline Burlet. Έγχρωμη, 130΄.

Ο Αχμάντ θα επιστρέψει από το Παρίσι στην Τεχεράνη για να οριστικοποιήσει το διαζύγιό του με τη σύζυγό του Μαρί. Κατά τις χρονοβόρες διαδικασίες, ο ήρωας θα έρθει αντιμέτωπος με την καινούρια σχέση της Μαρί με έναν Άραβα, τις έντονες συγκρούσεις με την κόρη της, αλλά και με κρυμμένα μυστικά του παρελθόντος. Ο σκηνοθέτης της ταινίας Ένας χωρισμός δομεί ένα οικογενειακό δράμα, με ήρωες που αδυνατούν να δουν στα μάτια την πραγματικότητα. Δυο βραβεία στο Φεστιβάλ των Καννών: Οικουμενικής Επιτροπής για τον Ασγκάρ Φαραντί και ερμηνείας για την καθηλωτική Μπερενίς Μπεζό.

 

Πες στη μορφίνη ακόμα την ψάχνω
(Ελλάδα, 2001)
Σκηνοθεσία – σενάριο: Γιάννης Φάγκρας. Με τους: Εκάβη Ντούμα, Παναγιώτη Καρρά, Νίκο Πομώνη, Σήφη Πολυζωίδη, Κατερίνα Φάγκρα. Ασπρόμαυρη, 119΄.

Δεμένα πλοία και βιομηχανικά τοπία πλαισιώνουν την ενηλικίωση της Ρίκυ, που διηγείται μια ιστορία εφηβικής παρανομίας και αναζήτησης της ελευθερίας κατά τη διάρκεια ενός τεμπέλικου καλοκαιριού. Ερασιτέχνες κι επαγγελματίες ηθοποιοί, αδιαφορώντας για φυλετικά και ταξικά στερεότυπα, μας μεταφέρουν με χαρακτηριστική ευκολία προς την αναπόφευκτη σύγκρουση με την εξουσία και την ελπιδοφόρα απόδραση. Αυτή «η ασπρόμαυρη ταινία με μια αβίαστα εναλλακτική αίσθηση και μια ηρωίδα που δεν χωράει στα συνηθισμένα κουτάκια», χαρακτηρίστηκε από το περιοδικό Sight & Sound ένα από τα «75 κρυμμένα διαμάντια» της ιστορίας του κινηματογράφου. Γυρισμένο με ελάχιστα μέσα, το φιλμ έστρωσε το δρόμο για έναν «οικοτεχνικό», ανεξάρτητο κινηματογράφο στην Ελλάδα.

 

Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν / We Need to Talk about Kevin
(Ηνωμένο Βασίλειο, 2011)
Σκηνοθεσία – σενάριο: Λιν Ράμσεϊ / Lynne Ramsay. Με τους: Tilda Swinton, John C. Reily, Siobhan Fallon, Ezra Miller. Έγχρωμη, 112΄.

Η Εύα βάζει στην άκρη τις φιλοδοξίες και την καριέρα της προκειμένου να γεννήσει τον Κέβιν. Η σχέση μητέρας και γιου είναι πολύ δύσκολη από τα πρώτα κιόλας χρόνια. Όταν ο Κέβιν γίνεται 15, κάνει κάτι παράλογο και ασυγχώρητο στα μάτια της ολόκληρης της κοινότητας. Η Εύα παλεύει με τα συναισθήματα της θλίψης και της ευθύνης. Αγάπησε ποτέ το γιο της; Και τι μερίδιο από τις πράξεις του Κέβιν της αναλογεί;

 

Μαθήματα ζωής / Les Heritiers
(Γαλλία, 2014)
Σκηνοθεσία: Μαρί-Καστίγ Μανσιόν-Σαρ / Marie-Castille Mention-Schaar. Σενάριο: Marie-Castille Mention-Schaar, Ahmed Drame. Με τους: Ariane Ascaride, Ahmed Drame, Noemie Merlant, Stephane Bak. Έγχρωμη, 105΄.

Βασισμένη σε αληθινή ιστορία, η ταινία καταγράφει την ιστορία μιας γενναίας καθηγήτριας, σε ένα λύκειο στα προάστια Παρισιού, η οποία θα τολμήσει να αλλάξει τις ζωές των μαθητών της.