Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικότερα το Τμήμα Δημόσιας Υγείας θα συμμετάσχουν ενεργά με τους ιατρούς τους ως συνεργαζόμενος φορέας στην εκστρατεία ενημέρωσης που διοργανώνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Θεσσαλονίκης την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019 από τις 12 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, στον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει τη διανομή ενημερωτικού υλικού και προφυλακτικών.

Θα κορυφωθεί στις 18.00 με την παρουσία μουσικού συγκροτήματος και τον σχηματισμό του διεθνούς σήματος ευαισθητοποίησης για το AIDS (κόκκινο κορδελάκι-red ribbon) από εθελοντές.

Παράλληλα, την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019, επί της Μοναστηρίου 53-55, (κτίριο  Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας) από ώρα 12.00 έως 15.00, θα πραγματοποιηθεί δράση σε συνεργασία με τη βιοφαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα αποκαλυφθεί πανό όπου θα έχει ζωγραφιστεί graffiti σχετικό με την ευαισθητοποίηση του κοινού ως προς το πρόβλημα του κοινωνικού στίγματος για τους ανθρώπους που ζουν με τον HIV. Η αποκάλυψη του συγκεκριμένου πανό θα γίνει ταυτόχρονα σε 3 πόλεις (Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη). Παράλληλα, θα τοποθετηθεί περίπτερο όπου θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό και θα παρέχονται σχετικές πληροφορίες στους πολίτες.

Η εκδήλωση ευαισθητοποίησης συνδιοργανώνεται με το Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Θεσσαλονίκης,τον  Περιφερειακό ΕΟΔΥ Βορείου Ελλάδας (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ),  τη «Θετική Φωνή», το Thess Checkpoint, το Τμήμα Νοσηλευτικής ΔΙΠΑΕ, το Κέντρο Ζωής, και τη Helmsic (Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής).

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 1998 ως Παγκόσμια Ημέρα AIDS με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Διάφορες οργανώσεις του ΟΗΕ συνεργάζονται στενά με παγκόσμιους και εθνικούς εταίρους για τον τερματισμό της επιδημίας του AIDS μέχρι το 2030, στο πλαίσιο των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας:

·37,9 εκατομμύρια άτομα ζούσαν με τον ιό HIV ως τα τέλη του 2018

·Το 62% από αυτούς έλαβε αντιρετροϊκή θεραπεία και

·Το 53%  των ατόμων αυτών έχει επιτύχει την καταστολή του ιού HIV χωρίς τον κίνδυνο μόλυνσης τρίτων.

Η στρατηγική που προωθεί το UNAIDS για την αντιμετώπιση του προβλήματος βασίζεται στον άνθρωπο, στις αρχές προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δικαιοσύνης. Επιδιώκεται η ριζική μείωση των νέων λοιμώξεων από τον ιό HIV και των θανάτων που σχετίζονται με τον ιό, η βελτίωση της υγείας και της ευημερίας όλων των ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV.

Με φετινό σύνθημα ότι «Οι κοινωνίες κάνουν την διαφορά» (“Communities make the difference”), η Παγκόσμια Ημέρα AIDS για το 2019 έχει ως στόχο να αποτελέσει μια σημαντική πλατφόρμα, προκειμένου να τονιστεί ο ρόλος των κοινοτήτων στην εξάλειψη της επιδημίας, σε μια εποχή όπου η μειωμένη χρηματοδότηση και η συρρίκνωση των κονδυλίων θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των υπηρεσιών.

Η ενίσχυση του ρόλου των κοινοτήτων είναι σήμερα απαραίτητη περισσότερο από ποτέ, ώστε να διασφαλιστεί ότι το AIDS θα παραμείνει ψηλά στην πολιτική ατζέντα και ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα θα γίνονται σεβαστά. Καθιστά δε υπόλογους απέναντι στην κοινωνία των πολιτών τους υπεύθυνους της λήψης και υλοποίησης αποφάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δίκτυο Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εκπόνησε και εφαρμόζει πρόγραμμα ενημέρωσης και αγωγής υγείας για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα που απευθύνεται σε εφήβους και εκπονείται σε συνεργασία με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση εδώ και οκτώ χρόνια. Στόχος του προγράμματος είναι η πρόληψη και η προαγωγή της σεξουαλικής υγείας των εφήβων μέσα από την υπεύθυνη ενημέρωση.