Μένουμε σπίτι και ανακαλύπτουμε διαμαντάκια του ινδικού κινηματογράφου. Παραγωγές που θα σας ταξιδέψουν, ιστορίες που θα σας συγκινήσουν. Αν θέλετε να διευρύνετε τους κινηματογραφικούς σας ορίζοντες, σας έχουμε ιδέες.

Δείτε, λοιπόν, παρακάτω τις ταινίες που ξεχωρίσαμε:

  1. «Pather Panchali» («Τραγούδι του δρόμου» ο ελληνικός τίτλος)

Αρχές του 20ου αιώνα κι ένα αγόρι, ο Apu, γεννιέται σε μια φτωχική οικογένεια Βραχμάνων σε ένα χωριό της Βεγγάλης. Ο πατέρας, ιερέας και ποιητής, δεν μπορεί να βγάλει αρκετά προς το ζην. Η αδελφή του, Ντουργκά, κλέβει φρούτα από τον κήπο του γείτονα. Την οικογένεια την συμπληρώνει η μητέρα, που έχει να παλέψει για την καθημερινότητα, αλλά και με τη γριά θεία που μένει μαζί τους.


2. Gandhi (1983)

Η ταινία Γκάντι είναι επικό, βιογραφικό δράμα με θέμα τον βίο του Μαχάτμα Γκάντι, ηγέτη της επανάστασης των Ινδών ενάντια στην Βρετανική διακυβέρνηση, που είχε ως στόχο την ανεξαρτησία της Ινδίας. Η ταινία σκηνοθετήθηκε από τον Ρίτσαρντ Ατένμπορο και πρωταγωνιστεί στον ομώνυμο ρόλο ο Μπεν Κίνγκσλεϊ. Η ταινία εξιστορεί σχεδόν όλη του την ζωή, από το έτος 1893 και καταλήγει στην δολοφονία του, το έτος 1948.

Προτάθηκε για 11 Βραβεία Όσκαρ και κέρδισε 8. Ανάμεσα σε αυτά που κέρδισε ήταν αυτό της Καλύτερης Ταινίας. Επιπλέον, η ταινία κέρδισε και τις 5 Χρυσές Σφαίρες, όπου προτάθηκε και 5 βραβεία BAFTA.


3. Seemabaddha (1971) («Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης» ελληνικός τίτλος)

Κοινωνικό δράμα του 1971 που ασχολείται με τον ταχύ εκσυγχρονισμό της Καλκούτα, την αύξηση της εταιρικής κουλτούρας και την απληστία και τη ματαιότητα της φυλής των αρουραίων. Η ταινία κέρδισε το βραβείο FIPRESCI στο 33ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και το Εθνικό Κινηματογραφικό Βραβείο για την καλύτερη ταινία μεγάλου μήκους το 1971.


4. Slumdog Millionaire (2008)

Διαδραματίζεται και γυρίστηκε στην Ινδία και παρουσιάζει την ιστορία ενός νεαρού αμόρφωτου Ινδού από τις φτωχογειτονιές της Βομβάης, ο οποίος εμφανίζεται στην ινδική εκδοχή του τηλεπαιχνιδιού «Ποιος Θέλει Να Γίνει Εκατομμυριούχος» και ξεπερνά τις προσδοκίες του κοινού, εγείροντας τις υποψίες του τηλεοπτικού οικοδεσπότη και της αστυνομίας. Η ταινία έχει κερδίσει πέντε βραβεία κριτικών (Critics’ Choice Awards), τέσσερις Χρυσές Σφαίρες, επτά βραβεία BAFTA και οκτώ Όσκαρ (από τα δέκα για τα οποία ήταν υποψήφια).


5. Mother India (1957)

Θα λέγαμε ότι είναι μια ταινία ορόσημο στην ιστορία του Bollywood. Η συγκεκριμένη ταινία του 1957 είναι η πρώτη ινδική ταινία που προτάθηκε για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, ωστόσο βγήκε δεύτερη με μόλις μια ψήφο διαφορά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ