Χωρίς εισόδημα από τον Ιανουάριο και αντιμέτωποι με το κύμα της ακρίβειας βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι του τουρισμού οι οποίοι, βιώνοντας τις καθημερινές οικονομικές δυσκολίες, αναμένουν την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν στις τουριστικές περιοχές της χώρας.

Μπορεί ο πόλεμος στην Ουκρανία να φέρνει ακυρώσεις στις κρατήσεις για την περίοδο του Πάσχα, ενθαρρυντικά είναι, ωστόσο, τα μηνύματα που εκλαμβάνουν μέχρι στιγμής οι εργαζόμενοι για την τουριστική κινητικότητα από τον Μάιο και έπειτα. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό, Γιώργος Χότζογλου μιλώντας στο ThessToday.gr, σημείωσε ότι «Οι προκρατήσεις δείχνουν ότι θα είναι επιτυχημένη η καλοκαιρινή σεζόν για τους επιχειρηματίες του τουρισμού χωρίς αυτό να σημαίνει το ίδιο και για τους εργαζόμενους. Δεν φαίνεται ότι ο ελληνικός τουρισμός θα πληγεί σε μεγάλο βαθμό από τους Ρώσους και τους Ουκρανούς επισκέπτες. Τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε πολλούς τουρίστες από αυτές τις χώρες. Το 2019 για παράδειγμα στην Ελλάδα είχαμε 700.000 Ρώσους ενώ η Τουρκία είχε 7.000.000. Σε ορισμένες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όπως στη Χαλκιδική υπήρχαν όντως πολλοί Ρώσοι τουρίστες αλλά η απουσία αυτών δεν σημαίνει και καταστροφή του τουρισμού».

Χωρίς εισόδημα από τον Ιανουάριο

Από τον Ιανουάριο του 2022 η πλειοψηφία των εποχικά εργαζομένων βρίσκεται χωρίς εισόδημα διότι το ταμείο ανεργίας έχει λήξει. Επομένως, για να επιβιώσουν είτε αναγκάζονται να καταφύγουν στην «μαύρη» εργασία είτε να ζητήσουν τα μισά χρήματα από τη σεζόν. Μέχρι και την επίσημη έναρξη της σεζόν, δηλαδή τον Μάιο, οι εργαζόμενοι είναι στο «έλεος του Θεού», όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο κ. Χότζογλου, συμπληρώνοντας ότι «Το ταμείο ανεργίας, όπως ορίζει το κράτος, δικαιούνται οι εργαζόμενοι για τρεις μόνο μήνες. Να εργαστούν σε δεύτερη και δηλωμένη δουλειά δεν είναι εφικτό καθώς χάνεται η ιδιότητα του εποχικού», εξήγησε.

Αν και πολλές τουριστικές επιχειρήσεις ανοίγουν το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, οι πληρότητες δεν επιτρέπουν να γίνεται πρόσληψη σε όλο το προσωπικό. Παρ ‘όλα αυτά, μέχρι και 10 Ιουνίου είναι υποχρεωμένοι οι ιδιοκτήτες να έχουν προχωρήσει σε όλες τις προσλήψεις των εποχικά εργαζομένων.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον πρόεδρο, εδώ και πολλά χρόνια οι συνθήκες εργασίας είναι ακατάλληλες για χιλιάδες εργαζόμενους οι οποίοι εργάζονται με ατελείωτα ωράρια, χωρίς ρεπό, χωρίς να εφαρμόζεται η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας στους ξενοδοχοϋπαλλήλους, αν και έχει κηρυχτεί υποχρεωτική. Σημειώνεται επίσης ότι πολλοί εργαζόμενοι αναμένουν ακόμη πληρωμές από προηγούμενες χρονιές. «Αυτήν τη στιγμή ένα ποσοστό δεν έχει λάβει το επίδομα αδείας που δικαιούται από το 2020-2021», τόνισε.

Η ζήτηση και η έλλειψη του προσωπικού

Στην εποχή της κρίσης ο κλάδος γνώρισε τεράστια άνθιση τη στιγμή που άλλοι κλάδοι κατέρρεαν. Αρκετοί στράφηκαν στα εποχικά επαγγέλματα του τουρισμού ώστε να έχουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα. Ο επισιτισμός και ο τουρισμός στην Ελλάδα απασχολεί περίπου 600.000 εργαζόμενους. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, εποχικοί και μη, φτάνουν τους 200.000 ενώ αντίστοιχα στον επισιτισμό αγγίζουν τις 400.000. Ωστόσο, από το 2018 και μετά ο αριθμός των εργαζομένων που φεύγει για σεζόν, μειώνεται με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό. «Αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα όσον αφορά τα επιδόματα «πείνας», η έλλειψη προσωπικού θα είναι εντονότερη τα επόμενα χρόνια. Ζητάμε διαρκώς δίμηνη παράταση στο ταμείο ανεργίας των εποχικά εργαζομένων ώστε να καταφέρουμε να συντηρηθούμε και να ξεκινήσουμε με αξιοπρέπεια τη σεζόν μας. Φυσικά, δεν είμαστε πρόθυμοι να εργαστούμε χωρίς να απαιτήσουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα που απορρέουν τόσο από την κλαδική μας σύμβαση όσο και από την εργατική νομοθεσία».

Αυξήσεις στους μισθούς

Λόγω του κύματος της ακρίβειας θεωρείται αναμενόμενο μια άνοδο στους μισθούς έως και 7% καθώς είναι αναπόφευκτο, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, «να μην είμαστε σε θέση να καλύπτουμε όλες τις ανάγκες μας. Μετά τη λήξη της κλαδικής σύμβασης της εργασίας μας, θα προχωρήσουμε σε εκ νέου συζητήσεις με τους ξενοδόχους ώστε να υπάρξουν πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς μας».

Πηγή: Thesstoday.gr