Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, προτείνει για έτι μία φορά την αξιοποίηση του Κυβερνείου και τη μετατροπή του σε Κέντρο Απανταχού Ελληνισμού, στο οποίο θα κατέχει μια ιδιαίτερη θέση ο Ποντιακός Ελληνισμός. Για το συγκεκριμένο θέμα βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τον δήμαρχο Καλαμαριάς, Θεοδόση Μπακογλίδη.

Τα λόγια του δημάρχου

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η ιδέα είναι να γίνει το «Κέντρο του Απανταχού Ελληνισμού» και εκεί να έχει μια ιδιαίτερη θέση ο ποντιακός ελληνισμός. Έχει μια μεγάλη ιστορία ο ποντιακός ελληνισμός, έχει μια γενοκτονία στη μέση».

Δήλωσε ακόμα πως το κτίριο του Κυβερνείου βρίσκεται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης και σκοπός του δήμου είναι να το διεκδικήσουν και να προχωρήσουν στην αξιοποίησή του, ενώ συνέχισε λέγοντας πώς «η Περιφέρεια πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες. Με τον κ. Μπακογλίδη έχουμε συνεννοηθεί, καθώς το Παλατάκι ανήκει στο δήμο Καλαμαριάς. Είπαμε να πιέσουμε την Περιφέρεια να δώσει προγράμματα που θα αφορούν το συγκεκριμένο έργο για να χρηματοδοτηθεί.»

Ο κ. Μπουτάρης όμως, ξεκαθάρισε ότι είναι «δουλειά της Περιφέρειας να ανασκουμπωθεί και να πει ότι στηρίζει τον δήμο Θεσσαλονίκης, να δει σε ποιον ανήκει και να εξετάσει σε ποια προγράμματα μπορεί να μπει για να χρηματοδοτηθεί».