Η συναρπαστική ιστορία του ψωμιού γράφεται συχνά μέσα από παραδόσεις που αντέχουν στον χρόνο διατηρώντας τις τεχνικές αιώνων, προσθέτοντας διάφορες καινούριες ιδέες. Το “Αρχονταρίκι”, ο γνωστός φούρνος στο Ωραιόκαστρο έχει αποκτήσει και δεύτερο κατάστημα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στον υπέροχο πεζόδρομο της οδού Λασσάνη, κάθετα στη Μητροπόλεως. Ένα πολύ ευχάριστο νέο για όσους αναζητούν αυθεντικές γεύσεις και προϊόντα που φτιάχνονται με ιδιαίτερη φροντίδα και πολλή αγάπη.

Μια ιστορία έξι γενεών που ξεκινάει από τον Πόντο

Για να κατανοήσουμε γιατί το “Αρχονταρίκι” έχει τόσο ποιοτικό – και διαφορετικό – ψωμί πρέπει να κάνουμε ένα μικρό ταξίδι στον χρόνο. Οι προπαππούδες είχαν φούρνο στον Πόντο και έπειτα στο Ροστόφ της Ρωσίας, από εκεί το 1922, με την ανταλλαγή των πληθυσμών, έφτασαν στον Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης και δημιούργησαν το πρώτο αρτοποιείο μαζί με την επόμενη γενιά αρτοποιών της οικογένειας. Ο παραδοσιακός φούρνος που βρίσκεται σήμερα στο Ωραιόκαστρο ιδρύθηκε το 1977 και κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων της περιοχής εξ αιτίας της ποιότητας του. Μάλιστα, είχαν εισάγει και τη διανομή κατ’ οίκον σε μια εποχή που το delivery δεν ήταν γνωστό ούτε ως ιδέα. Η νεότερη γενιά, έκτη στη σειρά, συνεχίζει την παράδοση της αρτοποιίας με την ίδια ζέση και την αγάπη για το ψωμί, που διδάχτηκε από τους παππούδες.

Αυτή η παράδοση αποτυπώνεται γευστικά στο προζύμι της οικογένειας που από το 1929 (ναι, σωστά διαβάσατε) ανανεώνεται διαρκώς. Είναι το “μάνα”, η βάση που δημιουργεί το ψωμί ενώ στην παρασκευή των διαφόρων ειδών και τύπου ψωμιού που μας προτείνει το “Αρχονταρίκι” ζυμώνονται – κυριολεκτικά – διαφορετικά προζύμια αλλά και διαφορετικά άλευρα από επιλεγμένα σιτηρά απ’ όλη την Ελλάδα. Όλα αυτά τα υλικά περνούν από το εργαστήριο της οικογένειας για να τα διαχειριστούν έμπειροι αρτοποιοί και να δημιουργήσουν προϊόντα που τα αναζητούν από διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης και, πλέον, θα έχουν πρόσβαση πιο εύκολα και όσοι ζουν και εργάζονται στο κέντρο ή είναι πιο κοντά σε σχέση με το Ωραιόκαστρο, όπως για παράδειγμα οι φίλοι των αυθεντικών γεύσεων από τα Ανατολικά.

Οι αρτοποιοί εδώ βρίσκονται σε διαρκή αναζήτηση ποιοτικής πρώτης ύλης αλλά και σύγχρονων τεχνικών τόσο για το ψωμί όσο και για τα αρτοσκευάσματα. Άλλωστε στο “Αρχονταρίκι” στο κέντρο, θα βρείτε είδη ψωμιού για κάθε διατροφική συνήθεια, χειροποίητα κριτσίνια, κουλούρια αλλά και παραδοσιακά κουλουράκια, κρουασάν, κέικ, σοκολατόπιτα, τσουρέκι, πιροσκί, τυροπιτάκια, χωριάτικες πίτες καθώς και κρύα σάντουιτς. Θα πάρετε τον καφέ σας, θα επιλέξετε με τι θα τον συνοδεύσετε και η μέρα σας θα ξεκινήσει απολαυστικά και θρεπτικά.

Το Αρχονταρίκι τολμά και ακολουθεί τις νέες γευστικές τάσεις εκπλήσσοντας πάντα γλυκά τους πελάτες. Έτσι, ο επισκέπτης θα βρεθεί μπροστά σε μια μεγάλη ποικιλία: λαχταριστά γλυκά, βουτήματα και λιχουδιές.

Το “Αρχονταρίκι” έχει κάνει ήδη πιστούς φίλους και στο κέντρο και στοιχηματίζουμε με ασφάλεια ότι όποιος δοκιμάσει το ψωμί και τα αρτοσκευάσματά του, θα επιστρέψει την επόμενη μέρα. Η ποιότητα, βλέπετε, δεν κρύβεται. Αντίθετα, ξεχωρίζει από μακριά.

Αρχονταρίκι 

ΛΑΣΣΑΝΗ 6, ΚΕΝΤΡΟ
Τ: 2311111198

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 9, ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ
Τ: 2310696604

Ωράριο
ΔΕΥΤΕΡΑ-ΣΑΒΒΑΤΟ
06:00-18:00
ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΛΕΙΣΤΑ

Facebook: Αρχονταρίκι
Instagram: arxontariki.bakery
Website: arxontariki-bakery.gr