Αυτήν την εβδομάδα ξεκινά το πρώτο «κύμα» καταβολής του επιδόματος ύψους 800 ευρώ σε εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τελεί σε αναστολή. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η πρώτη καταβολή των 800 ευρώ προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί από τη Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου έως και τη Μεγάλη Παρασκευή 17 Απριλίου. 

Θα αφορούν, δε, τους εργαζομένους που έχουν υποβάλει αιτήσεις στην ειδική πλατφόρμα του συστήματος «Εργάνη» έως την ερχόμενη Παρασκευή 10 Απριλίου. Μεταξύ 11 και 13 Απριλίου οι εργαζόμενοι ή και οι εργοδότες τους που έχουν υποβάλει αίτηση θα μπορούν να υποβάλουν διορθώσεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου, ο αριθμός των εργαζομένων που έχουν κάνει ηλεκτρονική αίτηση και θα πληρωθούν είναι πάνω από 800.000.

Οι νέες κατηγορίες που εντάσσονται στα 800 ευρώ

Τις νέες κατηγορίες εργαζομένων που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, με συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δήλωσε ότι η κυβέρνηση κινήθηκε απέναντι στην πρωτοφανή αυτή κρίση -κατά κοινή ομολογία, όχι μόνο των πολιτών, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης- με απίστευτη ταχύτητα και προνοητικότητα.

«Από εδώ και εμπρός, με απόλυτα στοχευμένες παρεμβάσεις, θα αξιολογήσουμε, εάν και κατά πόσο τομείς επιχειρήσεων που δεν έχουμε συμπεριλάβει, μέχρι σήμερα, θα μπουν στην περίμετρο προστασίας, διευρύνοντάς την, αλλά και κατηγορίες εργαζομένων που στην πρώτη φάση αξιολόγησης έμειναν απέξω, αμέσως μετά το Πάσχα θα μπουν κάτω από την «ομπρέλα» προστασίας μας. Ενδεικτικά, αναφέρω τους ξεναγούς, τους καλλιτέχνες, τους ηθοποιούς, τις ταξιθέτριες του Μεγάρου Μουσικής, τους τουριστικούς συνοδούς, τους ωρομίσθιους, τους εργαζόμενους σε επίσχεση εργασίας και άλλους, με σκοπό κανένας μα κανένας πολίτης, κατά τη διάρκεια της κρίσης, να μην μείνει απροστάτευτος», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, αναφερόμενος στις νέες κατηγορίες που δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ