Το νέο πρόγραμμα της Thessaloniki Walking Tours ξεκινά το Σάββατο με μια αγαπημένη διαδρομή και ολοκληρώνεται τον Ιούλιο με ένα σπουδαίο ταξίδι.

Άνοιξη και καλοκαίρι με τη Thessaloniki Walking Tours

Σάββατο 2 Απριλίου
«Τα τείχη της Θεσσαλονίκης»
Στρώματα ιστορίας, άγνωστα σημεία, μυστικές ιστορίες, επιγραφές, θραύσματα μνήμης συνθέτουν μια συναρπαστική αφήγηση. Περπατώντας κατά μήκος των δυτικών κυρίως τειχών αναζητούμε τα σημαντικά εκείνα γεγονότα που καθόρισαν την ιστορία της Θεσσαλονίκης αλλά και τη μικροϊστορία που διαμόρφωσε την ταυτότητά της διατρέχοντας πολλούς αιώνες ιστορίας. Η διαδρομή μας, έξω από τον ξεναγικό χάρτη, είναι διάσπαρτη από σημεία που ενώνουν το χθες με το σήμερα, το σημαντικό με το φαινομενικά ασήμαντο, το ένδοξο με το σκοτεινό, τα μεγάλα αφηγήματα με την περιπέτεια των ανθρώπων.
Με ξεναγό τον Τάσο Παπαδόπουλο και έχοντας στο μεγαλύτερο μέρος μια συναρπαστική θέα προς το δυτικό κομμάτι της πόλης ανακαλύπτουμε τα πλέον άγνωστα σημεία στα Τείχη κατανοώντας την τεράστια σημασία τους στη μακραίωνη ιστορία της Θεσσαλονίκης.
Κυριακή 3 Απριλίου
«Στα βήματα του Αριστοτέλη»- Ταξιδεύουμε στα Αρχαία Στάγειρα με το Voya Travel
Επιχειρούμε να προσεγγίσουμε μια μοναδική φυσιογνωμία που σφράγισε τον αρχαίο κόσμο, επηρέασε καθοριστικά τoν δυτικό πολιτισμό και νοηματοδότησε την ανθρώπινη διάνοια. Περπατώντας σε έναν απίστευτο αρχαιολογικό χώρο, με καθηλωτική θέα, συναρπαστική φύση και σπάνια χλωρίδα με ξεναγό τον Τάσο Παπαδόπουλο ξετυλίγουμε το νήμα της ζωής του Αριστοτέλη. Η αρχαία πόλη των Σταγείρων είναι γεμάτη εκπλήξεις όχι μόνο για τα συγκλονιστικά της ερείπια αλλά και γιατί στο κέντρο της κρύβει κυριολεκτικά τον τάφο του μεγάλου Φιλόσοφου. Στη συνέχεια επισκεπτόμαστε το πάρκο του Αριστοτέλη με το αξιόλογο άγαλμά του στη Νέα πόλη των Σταγείρων όπου ο Τάσος Παπαδόπουλος με την συνδρομή της Εύης Καρκίτη εξηγούν τα καίρια σημεία της φιλοσοφίας του, τις καινοτομίες του, την μέθοδό του αλλά και την κληρονομιά που άφησε στις μονοθεϊστικές θρησκείες, τη σύγχρονη φιλοσοφία ακόμη και στις αξίες μας.
Σάββατο 16 Απριλίου
«Μια πεταλούδα στο Γενί Τζαμί»
Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι ακόλουθοι του Σαμπετάη Σεβή, οι περίφημοι Ντονμέ της Θεσσαλονίκης, ανέθεσαν στον Σικελό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλλι, την ανοικοδόμηση του Γενί Τζαμί. Το καλαίσθητο αυτό κτήριο παραμένει μέχρι τις ημέρες μας το πιο σημαντικό οικοδόμημα των Ντονμέ παγκοσμίως, καθώς σε αυτό συγκεράστηκε με θαυμαστό τρόπο η επιφανειακή τους πίστη στο Ισλάμ, με μια πλειάδα συμβολισμών που αντανακλά τις ενδότερες πεποιθήσεις αυτής της μοναδικής εθνοθρησκευτικής ομάδας που άκμασε στην πόλη μας. Παράδοξα χωρία από το κοράνι, τεκτονικοί συνειρμοί, στηθαία κατάστικτα με το αστέρι του Δαβίδ, ρολόγια που μας καλούν να γυρίσουμε πίσω το χρόνο, και μια εντέχνως κρυμμένη πεταλούδα, αποτελούν μερικά από τα στοιχεία που καθιστούν το Γενί Τζαμί της Θεσσαλονίκης τον μεταβατικό χώρο της θρησκευτικής ετεροτοπίας των Ντονμέ. Η αφήγηση του Τάσου Παπαδόπουλου, βασισμένη σε δική του έρευνα προσεγγίζει με ξεχωριστό τρόπο τους συμβολισμούς, τα κρυμμένα νοήματα και το θρησκευτικό κοσμοείδωλο των οπαδών του Μεσσία της Θεσσαλονίκης. Αυτά θα προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε στο μυστηριακό Γενί Τζαμί της συνοικίας των εξοχών.
Πέμπτη 28 Απριλίου
«Από την Μπάρα στο Βαρδάρι»
Οι άνθρωποι και οι ιστορίες τους, τα πάθη και οι επιθυμίες τους τροφοδοτούν συναρπαστικές αφηγήσεις και δένονται με το νυχτερινό αστικό τοπίο.
Περπατάμε σε δρόμους, στεκόμαστε σε πλατείες και σημεία, σκοτεινές γωνιές και μυστικά περάσματα ανασύροντας τις αναμνήσεις και τα γεγονότα που έστησαν το μύθο της ερωτικής πόλης.
Ιστορία και μικροϊστορία εμπλέκονται διαρκώς σε μια διαχρονική προσέγγιση της συναρπαστικής ερωτικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης που τροφοδότησε τη φαντασία των ποιητών, των πεζογράφων, των ερευνητών, των ιστορικών, των περιπατητών.
Από την πλατεία Μοριχόβου μέχρι τη θρυλική οδό Αφροδίτης και τις άλλες γωνιές στον Βαρδάρη επιχειρούμε την σύνθεση της εικόνας ενός μυστικού κόσμου εντοπίζοντας τα ίχνη και τα νήματα που ενώνουν το χθες με το σήμερα.
Κατά τη διάρκεια της νυχτερινής διαδρομής μας θα έχουμε την ευκαιρία να ρίξουμε ένα διαφορετικό βλέμμα σε γνωστές περιοχές, να ανακαλύψουμε άγνωστες γωνιές και εκείνες τις ιστορίες που έπλεξαν τον μύθο της ερωτικής πόλης.
Λίγο πριν το τέλος της διαδρομής μας επισκεπτόμαστε το Ts14 όπου θα έχουμε την δυνατότητα να συνομιλήσουμε με την Κριστυ Αλεξιου.
Σάββατο 30 Απριλίου
«Ποιος δημιούργησε του Κήπους του Πασά;»
Μέσα από την έρευνα του Τάσου Παπαδόπουλου και με την καθοριστική συμβολή του Καθηγητή Γεωλογίας του ΑΠΘ, Βασίλη Μέλφου, αποκαλύπτουμε τον δημιουργό των Κήπων του Πασά, απαντώντας σε ένα ερώτημα που απασχόλησε αρκετά τη νεότερη ιστοριογραφία της Θεσσαλονίκης.
Πέρα από την αχλή του θρύλου που εδώ και δεκαετίες το περιβάλλει, το σημαντικό μνημείο της Belle Epoque αποκτά πλέον μία νέα υπόσταση, καθώς μέσα από την ιστορία του δημιουργού του, ανασυστήνεται μια ολόκληρη πόλη, η οποία έχει οριστικά και αμετάκλητα χαθεί. Οι Κήποι του Πασά έχουν πλέον υπογραφή και αυτό αποτελεί μόνο την αρχή για την απόδοση μιας σειράς σημαντικών μνημείων στον άγνωστο έως τώρα δημιουργό τους.
Σάββατο 7 Μαΐου
«Αγάλματα, οράματα, κιτς και έργα τέχνης»
Η δημόσια γλυπτική αλλά και οι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο αποκαλύπτουν πολλά περισσότερα από τις αισθητικές ή άλλες αναζητήσεις μιας εποχής. Κατά κάποιο τρόπο συνθέτουν μια οπτική γωνία δημιουργούν μια προσέγγιση για να γνωρίσει κανείς μια πόλη από την καλή αλλά και από την ανάποδη. Περπατώντας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης προσεγγίζουμε διαφορετικά μεταξύ τους γλυπτά και έργα σε μια διαδρομή από την οποία δεν λείπει το γέλιο ή το δάκρυ.
Κυριακή 8 Μαΐου
«Υπόθεση Παγκρατίδη»
Μια ιστορία που κινείται ανάμεσα στην ιστορία και τον θρύλο. Μια υπόθεση που στοίχειωσε όλους εκείνους που ασχολήθηκαν μαζί της αλλά και επηρέασε τη ζωή της πόλης όπως καμιά άλλη στο παρελθόν. Μέχρι σήμερα αφήνει μια δύσκολη συζήτηση σε εκκρεμότητα. Ήταν πράγματι ο Αρίστος Παγκρατίδης ο «Δράκος του Σειχ Σου», σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό των εφημερίδων της εποχής; Ποιος ήταν ο Άριστος Παγκρατίδης; Ποια ήταν τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε με την εσχάτη των ποινών; Πώς στάθηκε απέναντι σε όλα αυτά η πόλη, ο τύπος, τι έφεραν στο φως οι έρευνες; πώς γεννήθηκαν οι αστικοί θρύλοι που σχετίζονται με την συνταρακτική αυτή υπόθεση; Με μεγάλο σεβασμό στις αναμνήσεις των ζωντανών και στη μνήμη των νεκρών, με ξεναγό τον Τάσο Παπαδόπουλο, τη συμμετοχή του Κωνσταντίνου Μαυρόπουλου, της Μαρίας Κατσιά, και σκηνοθεσία του Στάθη Μαυρόπουλου, εξετάζοντας από πολλές πλευρές τα γεγονότα, διαχωρίζοντας το θρύλο από την ιστορία, προσεγγίζουμε με ψυχραιμία και επιχειρούμε κάποιες απαντήσεις στα ερωτήματα που ποτέ δεν έπαψαν να είναι πιεστικά και οδυνηρά.
12, 13, 14, 15 Μαΐου
«Ανεξερεύνητη Αιτωλοακαρνανία”- Τετραήμερη πολιτιστική εξόρμηση στη Ναύπακτο, το Μεσολόγγι, τις εσχατιές της λιμνοθάλασσας με το Voya Travel
Στη μυστική Καλυδώνα ακολουθούμε το χνάρι ενός συναρπαστικού μύθου, στην αρχαία Πλευρώνα εποπτεύουμε τη λιμνοθάλασσα μπροστά στα φοβερά της τείχη, στους Οινιάδες συναντάμε ένα μοναδικό μνημείο του αρχαίου κόσμου, στους αγρούς της Στράτου περιηγούμαστε στα ερείπια του ναού του Δία, ενώ στο Παναιτωλικό ιερό του Θέρμου συνομιλούμε με τον Απόλλωνα. Μια άγνωστη αρχαιολογική κληρονομιά, ένα κάλεσμα σε εξερεύνηση στην οργιώδη άνοιξη της Αιτωλοακαρνανίας.
Το ηλιοβασίλεμα ταξιδεύουμε στην εσχατιά της λιμνοθάλασσας, στο ακατοίκητο νησί Βασιλάδι με τον παλιό του φάρο. Γνωρίζουμε το Μεσολόγγι, γευματίζουμε σε πασσαλόπηκτη πελάδα και επισκεπτόμαστε το μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Άλατος. Στη Ναύπακτο επισκεπτόμαστε τον Πύργο Μπότσαρη που στεγάζει το μουσείο της θρυλικής ναυμαχίας του Λεπάντο, ενώ στο γραφικό Αιτωλικό, περιηγούμαστε στο μουσείο της χαράκτριας Βάσως Κατράκη και την εκπληκτική συλλογή του.
Η πινακοθήκη του Μεσολογγίου, το κέντρο λόγου και τέχνης Διέξοδος, ο Κήπος των Ηρώων, το νέο μουσείου του Θέρμου, μυστικές βυζαντινές εκκλησίες, λίμνες και ποταμοί, άγνωστοι αρχαιολογικοί χώροι, η λιμνοθάλασσα και τα νησιά της, εκεί όπου ο Μπάιρον συναντά τον Θερβάντες και η δύση την ανατολή, εκεί στην ολόχρυση μαύρη πέτρα και το ξερό χορτάρι της ανεξερεύνητης γης της Αιτωλοακαρνανίας θα συναντηθούμε τον Μάιο!
Σάββατο 21 Μαΐου
«Οι Θεσσαλονικιές»
Διατρέχοντας αιώνες ιστορίας και συνδέοντας μνημεία και σημεία ενδιαφέροντος στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης αφηγούμαστε το βίο και το έργο γυναικών που σημάδεψαν την ιστορία μας. Από τη Θεσσαλονίκη, που αν και χάρισαν στην πόλη μας το όνομά της, παραμένει ένα πρόσωπο άγνωστο και ανεξερεύνητο, την ντονμέ φεμινίστρια Σαμπιχά Σερτέλ που έδωσε σκληρές μάχες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το άτυχο κορίτσι που το έλεγαν Συμωνίδα και συνέθλιψε η αγριότητα της Βυζαντίου, τη σεφαραδίτισα Στέλα Χασκήιλ που έγραψε ιστορία τραγουδώντας έναν στίχο της Ανθούλας Σταθοπούλου, Βαφοπούλου, τη Ζωή Καρέλλη που άφησε το αποτύπωμά της στην ποίησή μας και τέλος τη Βαλέρια, κόρη του Διοκλητιανού και σύζυγο του Γαλέριου που πλήρωσε ακριβά το γεγονός πως γεννήθηκε γυναίκα, αναδεικνύουμε ζήτημα για τις έμφυλες ταυτότητες και μοιραζόμαστε άγνωστες πτυχές της ιστορίας μας.
Σάββατο 28 Μαΐου
«Βραδινή Διαδρομή στο Ντεπώ»
Ιστορία, αρχιτεκτονική, λογοτεχνία, αστικοί θρύλοι, προφορικές παραδόσεις γίνονται το υλικό της αφήγησης με φόντο το νυχτερινό αστικό τοπίο μιας γοητευτικής γειτονιάς.
Κατά τη διάρκεια της διαδρομής συναντά κανείς εμβληματικά κτήρια με την υπογραφή τριών διαφορετικών αρχιτεκτόνων από αυτούς που διαμόρφωσαν την ταυτότητα της πόλης αλλά και τη συνοικία Ουζιέλ που δεν έχει χάσει το χαρακτήρα της.
Συναντούμε ακόμη την αποθήκη των τραμ, τα φώτα ενός σπιτιού που αναβοσβήνουν μέσα στη νύχτα γιατί λένε πως είναι στοιχειωμένο, παλιά σινεμά και παλιά λουτρά, ένα κατάστημα που μοιάζει να μην το άγγιξε ο χρόνος, τον ποιητή Γιώργο Βαφόπουλο, για μια στιγμή τον πεζογράφο Νίκο Μπακόλα και ένα ζευγάρι που κάποτε ένωσε ένας παράφορος έρωτας.
Κυριακή 29 Μαΐου
«Τα κοιμητήρια της Θεσσαλονίκης»
Από τον τόπο όπου κάποτε βρίσκονταν το εβραϊκό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης, μέχρι το κρυφό με έντονο μυστικισμό κοιμητήριο των Βογόμιλων στη Νέα Χαλκηδόνα αναζητούμε ίχνη, ψηφίδες, μικρές και μεγάλες ιστορίες που συνθέτουν το δικό τους αφήγημα για τη Θεσσαλονίκη. Κινούμαστε στη λεπτή γραμμή ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο, την ιστορία, τη φιλοσοφία, τη μεταφυσική. Μοιραζόμαστε άγνωστες ιστορίες και ανασύρουμε μνήμες ακόμη κι αν αυτές κρύβουν πικρές και άβολες αλήθειες.
Κατά τη διάρκεια της περιήγησης μας επιχειρούμε να ανασυνθέσουμε την εικόνα του μεγαλύτερου εβραϊκού νεκροταφείου στα Βαλκάνια, ερμηνεύουμε την επιτύμβια στήλη ενός προξένου που είχε τραγικό τέλος, αναζητούμε σύμβολα και ιστορίες που πέρασαν στις εφημερίδες, στεκόμαστε στην τελευταία κατοικία προσώπων που άφησαν το αποτύπωμά τους στην πόλη, εντοπίζουμε τους τάφους των τριών βασικών εκπροσώπων του εκλεκτικισμού που διηγούνται κι αυτοί με τη σειρά τους κάτι από την ιστορία τους, μπαίνουμε στο σημαντικότερο ιδιωτικό μαυσωλείο της πόλης στο σχεδόν άγνωστό καθολικό κοιμητήριο της Θεσσαλονίκης, στέκομαστε μπροστά στους τάφους Άγγλων, Γάλλων, Ιταλών, Σέρβων, Σενεγαλέζων, Κονγκολέζων, Ινδών, συναντούμε τη Ζαν ντ Αρκ, για μια στιγμή τον T. Σ. Έλιοτ και εισχωρούμε στις δοξασίες μιας μυστικιστικής σέκτας, που εμφανίστηκε στο Μεσαίωνα.
Σάββατο 4 και Κυριακή 5 Ιουνίου
«Τοπία στο φως και την Ομίχλη»- Ταξιδεύουμε στις Πρέσπες και την Φλώρινα με το Voya Travel
Προσεγγίζουμε με έναν ξεχωριστό τρόπο τα μνημεία, την ιστορία, τα μυστικά και τους θρύλους συναρπαστικών τόπων, Κατά τη διάρκεια της διήμερης περιήγησης μας, συναντάμε τον τάφο ενός Βούλγαρου ηγεμόνα αλλά και έναν τερατόμορφο άγιο, γοητευτικά χαλάσματα και αγελάδες «νάνους».
Επιβιβαζόμαστε σε λέμβους και σκαρφαλώνουμε σε βυζαντινά ασκηταριά που ισορροπούν πάνω στα υδάτινα σύνορα τριών κρατών. Ακολουθούμε το μετέωρο βήμα ενός πελαργού στη Φλώρινα και προσεγγίζουμε το έργο του σημαντικότερου ίσως Έλληνα σκηνοθέτη αλλά και την διαμάχη του με τον τοπικό μητροπολίτη. Ανασύρουμε τη δύσκολη μνήμη των τελευταίων πράξεων του ελληνικού εμφυλίου και βγαίνουμε στα ίχνη μιας κεφαλής που αποχωρίστηκε από ένα σώμα ρίχνοντας φως στο μυστήριο της δολοφονίας του Παύλου Μελά.
Ιστορία, αρχαιολογία, περιήγηση με λέμβους σε λίμνη, βάδισμα στη φύση, άγνωστες ιστορίες και μυστήρια που δεν εξιχνιάστηκαν συνδυάζονται με συγκλονιστικά δείγματα βυζαντινής τέχνης, σύγχρονο σινεμά, γνωριμία με τις μυστικές γωνιές και κρύπτες μιας περιοχής με αφάνταστα πυκνή ιστορία που δεν σταματάμε ποτέ να διερευνούμε
«Σκοτεινή Μνήμη»
Περιήγηση στη σκοτεινή πλευρά της πρόσφατης ιστορίας και στις νωπές της μνήμες. Μυστήριο, δολοφονίες, γωνιές και σημεία που κρύβουν τα δικά τους μυστικά, απώλειες και τραύματα, γίνονται η βάση της πυκνής αφήγησης για μια διαδρομή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Ένας δολοφονημένος βασιλιάς, Βούλγαροι αναρχικοί, η Φεντερασιόν, εξεγερμένοι καπνεργάτες, οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, η ανεξιχνίαστη δολοφονία του Τζώρτζ Πολκ, ο Λαμπράκης. Συμβάντα που άλλαξαν την ταυτότητα της πόλης γίνονται σταθμοί σε αυτή τη διαδρομή μνήμης με τις σκοτεινές πλευρές και τις γκρίζες ζώνες. Από την Πλατεία Αριστοτέλους έως το Διοικητήριο και από τον Φραγκομαχαλά ως το Λιμάνι της πόλης, όσα άφησε πίσω του ο συγκλονιστικός 20ος αιώνας της Θεσσαλονίκης.
Σάββατο 11 Ιουνίου
«Σελανίκ: το ρόδο του Σουλτάνου»
Ένας σουλτάνος που ονειρεύεται ένα τριαντάφυλλο λίγο πριν πέσει μια πόλη στα χέρια του, ιστορία και θρύλοι, μνημεία εμβληματικά, μνημεία ξεχασμένα, μνημεία παραγνωρισμένα και μερικά σχεδόν άγνωστα, ένα κίνημα που άλλαξε την πορεία της αυτοκρατορίας, ο Κόμης Δράκουλας, ένας ποιητής του οποίου η ζωή συνδέθηκε με τη Θεσσαλονίκη, ένας διάσημος συγγραφέας που βρέθηκε εδώ και φεύγοντας πήρε μαζί του πολύτιμα ενθύμια, οι τρεις ταφές που έκαναν σε έναν πασά.
Αναζητούμε τα ίχνη της οθωμανικής περιόδου της πόλης και φέρνουμε στο φως περιστατικά που κοντεύουν να γλιστρήσουν από τη μνήμη της.
Τα μεγάλα γεγονότα αλλά και οι πολυάριθμες ανθρώπινες ιστορίες που κρύβονται πίσω τους, δίνουν τον τόνο σε μια πρωτότυπη διαδρομή, με αναπάντεχους σταθμούς και καινοτόμα προσέγγιση για μια σύνδεση με την πόλη έξω από τα καθιερωμένα.
Κυριακή 12 Ιουνίου
«Η επιστροφή του Αγίου Δημητρίου»
«1912: Η Επιστροφή του Αγίου Δημητρίου»
«Δεν είναι όνειρο. Η Σαλονίκη είναι στα αλήθεια ελληνική» έγραψε ένας φιλέλληνας Γάλλος δημοσιογράφος που είχε συνοδεύσει το στρατό στην προέλασή του και στη διάβαση του Βαρδάρη. Τα γεγονότα εκείνων των ημερών του 1912 ήταν τόσο πυκνά όσο και η σημασία τους για την Ιστορία της Θεσσαλονίκης. Συνδέοντας αυτή τη συναρπαστική ιστορία με σημεία και τόπους στον αστικό ιστό ξετυλίγουμε την αφήγηση που οδήγησε στην «επιστροφή του Αγίου Δημητρίου», σύμφωνα με την ανεπανάληπτη φράση του Μάρκ Μαζάουερ στην «Πόλη των Φαντασμάτων»
Σάββατο 18 Ιουνίου
«Η συνοικία των Εξοχών»
Ανασύρουμε τη μνήμη της πιο γοητευτικής γειτονιάς που γνώρισε ποτέ η πόλη όπου το λυκόφως της οθωμανικής αυτοκρατορίας συναντά τη μικροϊστορία.
Τα ερείπια των αλλοτινών επαύλεων και αρχοντικών με την υπογραφή σημαντικών αρχιτεκτόνων δίνουν το έναυσμα για την ανασύσταση μιας ολόκληρης εποχής, σκληρής αλλά και συναρπαστικής, που άφησε έντονο το αποτύπωμά της στο φαντασιακό μιας ολόκληρης πόλης. Παράλληλα αναζητούμε το αποτύπωμα των ανθρώπων που κατοίκησαν στις επαύλεις, τον τρόπο με τον οποίο έθρεψαν τη μυθοπλασία, ανακαλύπτοντας πίσω από τις «διάσημες βίλες» και σημεία λιγότερο γνωστά ακόμη και «μυστικά» που όμως συνδέονται με σπουδαίες ιστορίες.
Κυριακή 19 Ιουνίου
«Στη Γη της Πιερίας»- Ταξιδεύουμε στην Αρχαία Πύδνα, τους μακεδονικούς τάφους στον Κορινό και το Λιτόχωρο με το Voya Travel
Περιηγούμαστε στα ερείπια της Πύδνας αναζητώντας τις ιστορίες που βρίσκονται κρυμμένες μέσα σε αυτά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιήγησης συναντάμε την οχυρωμένη στην πόλη Ολυμπιάδα να πολιορκείται από τον Κάσσανδρο πριν λιθοβοληθεί μέχρι θανάτου αλλά και τον Περσέα και τον Αιμίλιο Παύλο σε μια συγκλονιστική μάχη που μετασχημάτισε αμετάκλητα τον αρχαίο κόσμο, καθώς σηματοδότησε την απαρχή της ρωμαϊκής κυριαρχίας στην Ελλάδα. Με ξεναγό τον Τάσο Παπαδόπουλο καταβυθιζόμαστε στον Άδη μέσα στον εκπληκτικό μακεδονικό τάφο του Κορινού και συζητάμε τις συναρπαστικές θεωρίες που τον περιβάλλουν. Επισκεπτόμαστε το ναό της Παναγίας Κονταριώτισσας, τον πιο καλοδιατηρημένο βυζαντινό ναό της Πιερίας και αναλύουμε την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και τις σωζόμενες τοιχογραφίες του. Στο Λιτόχωρο συζητάμε για την κατάκτηση της κατοικίας των Θεών από τους ανθρώπους, του οικουμενικού Ολύμπου και του μοναδικού πολιτισμικού αποτυπώματος που το όρος αυτό άφησε στην ψυχή των ανθρώπων. Η επίθεση στον Σταθμό Χωροφυλακής Λιτοχώρου και η συνακόλουθη έναρξη του Ελληνικού Εμφυλίου ολοκληρώνουν το πλέγμα των αφηγήσεων στην πιερίδα γη, τα αινίγματα αλλά και την διαχρονική γοητεία της.
Σάββατο 25 και Κυριακή 26 Ιουνίου
«Οψόμεθα εις Φιλίππους»- Ταξιδεύουμε στην Καβάλα και τη Θάσο με το Voya Travel
Περιηγούμαστε σε μνημεία, σημεία και τόπους που συνδέονται με σημαντικές περιόδους και μεγάλα γεγονότα τα οποία καθόρισαν την εξέλιξη του αρχαίου κόσμου.
Ξεκινάμε την διαδρομή μας από τον Λέοντα της Αμφίπολης και μοιραζόμαστε τη μεγάλη περιπέτεια της αναστήλωσής του ενώ επισκεπτόμαστε την αρχαία Γέφυρα της Αμφιπόλεως και το Βόρειο Τείχος. Με θέα τον τύμβο Καστά συζητούμε για τη σημασία, τον συμβολισμό του αλλά και τον έντονο δημόσιο διάλογο που πυροδότησε η ανακάλυψή του τον Αύγουστο του 2014.
Στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και το αρχαίο θέατρο συναντάμε Μακεδόνες, ρωμαίους αλλά και χριστιανούς ενώ περιγράφουμε τη μάχη που άλλαξε την πορεία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και συναντάμε το φάντασμα του Ιούλιου Καίσαρα το οποίο συνομιλεί μαζί μας στο επιβλητικό αρχαίο θέατρο της πόλης.
Ένας κολοσσικός κούρος μας υποδέχεται στο ανακαινισμένο αρχαιολογικό μουσείο της Θάσου με τις υπέροχες συλλογές του και περπατάμε στην αρχαία αγορά μιας σπουδαίας αποικίας συζητώντας για τον Αρχίλοχο και τις περιπέτειές του στη Μακεδονία και τη Θράκη.
Τέλος, προσεγγίζουμε τα αρχαία λατομεία του νησιού και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα μοναδικό θέαμα. Πώς οι αρχαίοι λατόμοι εξόρυσσαν το φημισμένο Θασιακό μάρμαρο, από πού έρχονταν για να το παραλάβουν οι παλιοί ναυσιπλόοι, πώς φορτώνονταν στα ξύλινα καράβια τους; Η παραλία της Αλυκής μας αποκαλύπτει τα αρχαία της μυστικά σε ένα μυστικό τόπο που όμοιός του δεν υπάρχει στην Ελλάδα.
Σάββατο 2 Ιουλίου
«Ποιος δημιούργησε του Κήπους του Πασά;»
Μέσα από την έρευνα του Τάσου Παπαδόπουλου και με την καθοριστική συμβολή του Καθηγητή Γεωλογίας του ΑΠΘ, Βασίλη Μέλφου, αποκαλύπτουμε τον δημιουργό των Κήπων του Πασά, απαντώντας σε ένα ερώτημα που απασχόλησε αρκετά τη νεότερη ιστοριογραφία της Θεσσαλονίκης.
Πέρα από την αχλή του θρύλου που εδώ και δεκαετίες το περιβάλλει, το σημαντικό μνημείο της Belle Epoque αποκτά πλέον μία νέα υπόσταση, καθώς μέσα από την ιστορία του δημιουργού του, ανασυστήνεται μια ολόκληρη πόλη, η οποία έχει οριστικά και αμετάκλητα χαθεί. Οι Κήποι του Πασά έχουν πλέον υπογραφή και αυτό αποτελεί μόνο την αρχή για την απόδοση μιας σειράς σημαντικών μνημείων στον άγνωστο έως τώρα δημιουργό τους.
5, 6, 7, 8, 9 και 10 Ιουλίου
«Στη διαχρονική Πελοπόννησο»- Ταξιδεύουμε Πάτρα-Χλεμούτσι-Επικούριο Απόλλωνα-Πύλος-Μεθώνη-Ταίναρο-Μάνη-Καλαμάτα-Μεσσήνη με το Voya Travel
(σύντομα όλες οι λεπτομέρειες)
Ξεναγός σε όλες τις διαδρομές και τις πολιτιστικές εξορμήσεις ο Τάσος Παπαδόπουλος με τη συμβολή της Εύης Καρκίτη
Πληροφορίες/ κρατήσεις: info@thessalonikiwalkingtours.com