Με τον καιρό άστατο, που την μια μέρα έχει ήλιο αλλά με δόντια και την άλλη μέρα χιονίζει, ποιός δεν λαχταρά μια ζεστή σουπίτσα;

Οι σούπες αποτελούν αναμφίβολα, το απόλυτο χειμωνιάτικο φαγητό!
Σήμερα θα δούμε προτάσεις που άλλες τις ξέρουμε όπως τις μάθαμε από την μαμά ή την γιαγιά μας και άλλες που αν τις μαγειρέψουμε έστω και μια φορά, θα τις αγαπήσουμε και θα τις καθιερώσουμε!

Λατρεμένη κοτόσουπα

Μια σούπα που άλλες νοικοκυρές φτιάχνουν με αβγολέμονο και άλλες απλή σελινάτη.
Το μυστικό της απίθανης γεύσης, είναι το τσιγάρισμα του κοτόπουλου πριν πέσουν τα λαχανικά και τα υγρά στοιχεία για το βράσιμο!
Για καλύτερο άρωμα και άπαιχτη γεύση, προσθέστε στην σούπα σας κλωνάρια από σέλινο και ξύσμα λεμονιού.
Συνοδεύστε με σπιτικά κρουτόν!

Γιουβαρλάκια

Ε εδώ το αβγολέμονο σηκώνει και του πάει πολύ…
Μυστικό για τα γιουβαρλάκια; Όταν πλάθετε τον κιμά σας με το γλασσέ ρυζάκι, προσθέστε άνιθο ψιλοκομμένο αλλά και λίγο δυόσμο. Χαρίζει ευγενικό άρωμα στον κιμά σας. Επίσης, για να δέσει ωραία η σούπα σας, αλευρώστε τα κρεατοσφαιρίδια και περάστε τα από ζεστό λάδι, τύπου τσιγάρισμα.
Ιδανικά γίνονται, παρέα με καροτάκι και πατάτα.
Για πιο extreme εκδοχή, διαλέξτε κιμά κοτόπουλου και στο νερό σας προσθέστε 1 κ.σ. πελτέ. Άλλο να σας το λέω και άλλο να το απολαμβάνετε!!!

Ψαρόσουπα με μπακαλιάρο και σκορπίνα

Αγαπημένη μου αυτή η σούπα!
Μυστικό για πετυχημένη ψαρόσουπα, το να βράσετε πρώτα τα ψαράκια σας και στο ίδιο νερό έπειτα, να φτιάξετε την σούπα σας. Ιδανικά ψάρια για τέλεια σούπα: μπακαλιάρος, δράκαινα, σκορπίνα, χριστόψαρο.
Στην σούπα αυτή, ρίχνω 2 χούφτες κοφτό μακαρονάκι  και αποφεύγω την πατάτα. Άλλες νοικοκυρές την προτιμούν δεμένη με πατάτα λόγω αμύλου.

Βραστό με μοσχαράκι

Από τις πρώτες σούπες που προτείνονται και για τα παιδιά.
Μυστικό της σούπας αυτής, είναι το κομμάτι του μοσχαριού να είναι καθαρό από λίπη αλλά με κόλλες κολλαγόνου. Διαλέξτε ποντίκι λοιπόν. Μαλακώνει αρκετά και είναι εύκολο στο μαγείρεμα. Αργό και σιγανό το μαγείρεμα της σούπας αυτής.
Δένει απίστευτα με σέλινο και καρότο.
Προς το τελείωμα του βρασμού, προσθέστε 1 ποτήρι του κρασιού χυμό λεμονιού. Έτσι θα σκοτώσετε κάθε μικρόβιο που σας περιτριγυρίζει…

Μανιταρόσουπα

Την συνιθίζουν ορεινά χωριά της Ελλάδας, που γνωρίζουν από μανιτάρια.
Στις πόλεις, συνηθίζουμε να αγοράζουμε από market και μαναβικές, τα γνωστά porto bello ή τα agaricus, τα λίγο μικρότερα, στρογγυλά και άσπρα μανιτάρια στις μπλε συσκευασίες.
Μυστικό στην σούπα αυτή, είναι το πότε θα προσθέσουμε την κρέμα γάλακτος.
Αφού λοιπόν βράσουμε τα λεπτοκομμένα μανιτάρια μας με τα μυρωδικά μας και το χυμό λεμονιού, 5 λεπτάκια πριν το σβήσουμε προσθέτουμε την κρέμα μας και ανακατεύουμε καλά.
Πολλοί προτιμούν την βελουτέ εκδοχή της.
Ιδανικό μυρωδικό για την μανιταρόσουπα είναι το εστραγκόν. Θα το βρείτε σε ενημερωμένα market αλλά ακόμα και σε λαικές αγορές, στην νωπή του μορφή.

Κρεμμυδόσουπα από την Γαλλία

Συγκλονιστική γεύση αλλά καθόλου συνηθισμένη.
Τα υλικά της είναι λίγα και απλά.

Τι θα χρειαστείτε:

100 γραμμ. κρεμμύδια
25 γραμμ. αλεύρι
100 γραμμ. γραβιέρα, τριμμένη
12 φέτες ξερό ψωμί, ελαφρά φρυγανισμένο
30 γραμμ. βούτυρο
αλάτι και άσπρο πιπέρι

Τι θα κάνετε: Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα σοτάρετε ελαφρά στο βούτυρο, σε μια κατσαρόλα. Μόλις χρυσίσουν, τα πασπαλίζετε με το αλεύρι και αφήνετε να πάρουν καστανό χρώμα. Αραιώνετε το μείγμα με λίγο νερό στην αρχή και στη συνέχεια προσθέτετε 1,5 λίτρο νερό. Αλατοπιπερώνετε και βράζετε τη σούπα για 10 λεπτά. Απλώνετε σε μια σουπιέρα τις φέτες του ψωμιού και τις πασπαλίζετε με τη γραβιέρα. Ρίχνετε από πάνω τη ζεστή σούπα και σκεπάζετε τη σουπιέρα με το καπάκι της. Την αφήνετε να «σταθεί» για 10 λεπτά και τη σερβίρετε ζεστή.

(Η συνταγή της γαλλικής κρεμμυδόσουπας είναι από το homefood.gr)