Η 8η ημέρα του Μάρτη σηματοδοτεί τη γιορτή της γυναίκας. Όλες οι γυναίκες στον κόσμο γιορτάζουν ενώ, στη χώρα μας τουλάχιστον, αυτή η ημέρα σφύζει από ευχές, λουλούδια και δώρα.

Και γιατί όχι; Οι γυναίκες σήμερα έχουν την τιμητική τους. Υπάρχει όμως και μια ουσία πίσω από αυτήν την εορτή. Ωραίες οι ευχές, τα δώρα και οι χαρές, αλλά ορισμένες φορές πρέπει να αναλογιζόμαστε και την ιστορία, τα γεγονότα που γέννησαν αυτή την ημέρα.

Ξέρατε για παράδειγμα πως, η ημέρα αυτή περνάει ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ της ισότητας ανδρών και γυναικών; Ξέρατε πως η πρώτη ημέρα της γυναίκας μας γυρίζει πίσω το μακρινό 1857;

Τα γεγονότα πίσω από τη γιορτή της γυναίκας (8/3/1857)

Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως μέρα της γυναίκας σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες διαδήλωναν ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ήταν μία από τις πρώτες κινήσεις διεκδίκησης δικαιωμάτων από γυναίκες.


Διαβάστε ακόμα: 4+1 ισχυρές γυναικείες προσωπικότητες που άλλαξαν την ιστορία


Έκτοτε, κι ένα παραπάνω από το 1909, αυτή η ημέρα γιορτάζεται ανά τον πλανήτη ενώ από το 1975 η μέρα της γυναίκας διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την ανάδειξη των γυναικείων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.

Η ημέρα της γυναίκας θεσμοθετήθηκε ως επί το πλείστον, ως ένα σύμβολο ισότητας. Μια ημέρα να υπενθυμίζει σε όλους πως ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας και εθνικότητας, οι γυναίκες θα έπρεπε να έχουν ίσα με τους άνδρες δικαιώματα.

Χώρος για περαιτέρω ανάπτυξη

Ωστόσο για κάποιες χώρες στον πλανήτη αυτή η ημέρα δεν αποτελεί ούτε σύμβολο, ούτε τους κάνει να αλλάζουν στάση και πολιτική απέναντι στο γυναικείο φύλο. Παραδειγματικά, κι ενώ έχουν περάσει σχεδόν 2 αιώνες από τον αγώνα αυτόν για ισότητα, γυναίκες στη Σαουδική Αραβία απέκτησαν δημόσια αξιώματα και ίσα εργασιακά διακαιώματα με τους άντρες για πρώτη φορά πέρυσι.

Και για να μην αναφερόμαστε μόνο σε χώρες και πολιτισμούς μακρυά από τους δικούς μας, σημειώνουμε πως ακόμα και στην Ευρώπη του 2018 υπάρχει σημαντική διάκριση τόσο στους μισθούς ανδρών και γυναικών (διαφορά από 12,5% – 25% στην Ε.Ε.),  όσο και στην αντιμετώπιση των εργοδοτών απέναντι στο γυναικείο φύλο.