Ένα παγκόσμιο καλλιτεχνικό γεγονός, η 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με διοργανωτή το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και θέμα τις ΦΑΝΤΑΣΙΑΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ, ξεκινά από τις 30 Σεπτεμβρίου 2017 και θα διαρκέσει ως τις 14 Ιανουαρίου 2018, στη γειτονιά μας, στη Μονή Λαζαριστών, στη Σταυρούπολη του Δήμου Παύλου Μελά.

Φέτος ο Δήμος Παύλου Μελά συμπράττει και υποστηρίζει τη Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης και μέσω του προγράμματος και της ειδικής καμπάνιας «Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ, ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ» που προωθεί το Τμήμα Παιδείας, η Αντιδημαρχία Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση ΙΡΙΣ, ενισχύει τη διασύνδεση της Εκπαιδευτικής Κοινότητας, μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων – κηδεμόνων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Σταυρούπολης, Πολίχνης, Ευκαρπίας με το θεσμό και καλεί τους πολίτες του Δήμου Παύλου Μελά και όλης της Θεσσαλονίκης, να επισκεφθούν την 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης στη Μονή Λαζαριστών και σε άλλους 18 χώρους της Θεσσαλονίκης για να παρακολουθήσουν τις ειδικές ξεναγήσεις, δράσεις και πρωτοβουλίες του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ 6ης ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης; Μα τι είναι αυτό;

Η λέξη Μπιενάλε- Biennale είναι ιταλική και σημαίνει «κάθε επόμενο χρόνο» περιγράφοντας γεγονότα που συμβαίνουν κάθε δύο χρόνια. Στον κόσμο της σύγχρονης τέχνης χρησιμοποιείται για να δηλώσει ένα παγκόσμιο καλλιτεχνικό γεγονός και η προέλευση της είναι η Μπιενάλε της Βενετίας που ξεκίνησε το 1895.

Κάθε δύο χρόνια λοιπόν, από το 2007, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που στεγάζεται στη Μονή Λαζαριστών, στην Οδό Κολοκοτρώνη 21 της Σταυρούπολης Δήμου Παύλου Μελά,  διοργανώνει τη μεγάλη γιορτή της σύγχρονης τέχνης, ένα παγκόσμιο καλλιτεχνικό γεγονός  στην πόλη μας.

Φέτος γιορτάζει τα δέκα της χρόνια και η 6η Μπιενάλε θα διαρκέσει από τις 30 Σεπτεμβρίου 2017 έως τις 14 Ιανουαρίου 2018, με πολλές εκθέσεις σύγχρονης τέχνης στις οποίες συμμετέχουν πάνω από 95 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, σε όλη την πόλη.

 

Ο φετινός τίτλος; Φαντασιακές εστίες!

Κάθε Μπιενάλε, έχει έναν διαφορετικό τίτλο, ένα θέμα, βάσει του οποίου οι καλλιτέχνες εκθέτουν τη δουλειά τους. Φέτος, ο τίτλος της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης είναι ΦΑΝΤΑΣΙΑΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ / IMAGINED HOMES και πραγματεύεται το τι σημαίνει ΕΣΤΙΑ, για τον καθένα μας, ΣΠΙΤΙ, ΚΑΤΟΙΚΙΑ, ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ / ΠΑΤΡΙΔΑ, ΤΟΠΟΣ όπου νιώθει ασφαλής και αποδεκτός σε μια εποχή που όλα αλλάζουν.

 

Τι θα δούμε;

Εκθέσεις με έργα σύγχρονης τέχνης (ζωγραφική, βίντεο, γλυπτά κ.ά), σε πολλά σημεία και χώρους της πόλης.

 

Σε ποια περιοχή;

Φέτος ο Δήμος Παύλου Μελά συμπράττει και υποστηρίζει την Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης. Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης είναι εξάλλου ένας από τους τέσσερις χώρους όπου θα αναπτυχθεί η κεντρική έκθεση της διοργάνωσης, στη Μονή Λαζαριστών, στη Σταυρούπολη, στη γειτονιά μας.

 

Που αλλού γίνονται εκθέσεις;

Εκτός από το ΚΜΣΤ, σε άλλους 18 χώρους σε όλη τη Θεσσαλονίκη!

Η είσοδος είναι δωρεάν;

Κάθε Πέμπτη, η είσοδος στο ΚΜΣΤ στη Μονή Λαζαριστών θα είναι δωρεάν!

Γενικότερα υπάρχει εισιτήριο εισόδου σε κάποιους χώρους, ενώ σε κάποιους άλλους η είσοδος είναι δωρεάν. Επίσης ισχύουν και συνδυαστικά εισιτήρια εάν κάποιος θέλει να δει πολλούς χώρους.

Τι ωράριο έχει;

Κάθε χώρος έχει το δικό του ωράριο. Ειδικά το ΚΜΣΤ στη Μονή Λαζαριστών είναι ανοιχτό Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 10:00-18:00, και κάθε Πέμπτη 10:00-22:00.

 

Γιατί να πάω;

Γιατί αυτό το ραντεβού με τη σύγχρονη τέχνη στη γειτονιά μας, στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών, δεν χάνεται!

 

Γενικές πληροφορίες
www.thessalonikibiennale.gr
τηλ. 2310 589141 & 143
Πληροφορίες για ξεναγήσεις σχολείων και ομάδων: [email protected] / 2310 589222

από έως
Πολιστιστικά Νέα