Μπορεί η St. Patrick’s Day να μην έχει καμία απολύτως σχέση με τα ελληνικά έθιμα, όπως το Χάλογουιν για παράδειγμα, αλλά εφόσον μας δίνεται μια ευκαιρία να γιορτάσουμε γιατί να μην το εκμεταλλευτούμε; Μάζεψε την παρέα στο σπίτι, γέμισε το ψυγείο με τις αγαπημένες σου μπίρες και το μπαρ με Jameson και ετοιμάσου να σερβίρεις αυτές τις υπέροχες, παραδοσιακές ιρλανδικές πίτες από πατάτα (ονομάζονται farls, από τη λέξη fardel που σημαίνει «τέσσερα κομμάτια»).

Υλικά

4 μεσαίες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες
1 πρέζα αλάτι
1/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο ακόμα για το πασπάλισμα
1κ.σ. λιωμένο βούτυρο

Εκτέλεση

1. Βάλε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα, κάλυψε τες με νερό και αφήσε τες να βράσουν σε δυνατή φωτιά. Αφού πάρουν μια βράση, άφησε τες να σιγοβράζουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν (περίπου για 20 λεπτά). Κλείσε το μάτι, στράγγιξε τες, ξαναβάλε τες στη κατσαρόλα και άφησε τες να στεγνώσουν πάνω στο ζεστό μάτι. Έπειτα λιώσε τε με ένα πιρούνι μέχρι να γίνουν πουρές.
2. Βάλε τον πουρέ σε ένα μπολ. Ρίξε το αλεύρι, το αλάτι και το λιωμένο βούτυρο και ανακάτεψε ελαφρά μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.
3. Αλεύρωσε καλά μια επιφάνεια και ζύμωσε το μείγμα απαλά. Η ζύμη πρέπει να γίνει κολλώδης. Απλώσε την με έναν πλάστη σε πάχος περίπου 1 δάχτυλου και κόψε την σε 4 τριγωνικά κομμάτια.
4. Πασπάλισε με λίγο αλεύρι ένα βαθύ τηγάνι και ψήστε τις πίτες για 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Αλάτισε τες ελαφρά και σέρβιρε τες ζεστές.