Η 8η ημέρα του Μάρτη σηματοδοτεί τη γιορτή της γυναίκας. Όλες οι γυναίκες στον κόσμο γιορτάζουν ενώ, στη χώρα μας τουλάχιστον, αυτή η ημέρα σφύζει από ευχές, λουλούδια και δώρα.

Η ημέρα αυτή υπάρχει για να μας υπενθυμίζει την ισότητα και τα δικαιώματα που έχουν οι γυναίκες σε σχέσεις με τους άντρες. Η πρώτη Διεθνής μέρα γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και από το 1975, τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με σκοπό την ανάδειξη των δικαιωμάτων της γυναίκας ανά τον κόσμο.

Με αφορμή την ημέρα αυτή, βρήκαμε 5 ισχυρές προσωπικότητες που άλλαξαν την ιστορία και, θέλοντας και μη, συνδυάσαμε τα ονόματά τους με την 8η Μαρτίου!

1. Σιμόν Ντε Μπουβουάρ – “Γυναίκα δεν γεννιέσαι, γίνεσαι”

Δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα η Σιμόν Ντε Μποβουάρ (1908 – 1986), η οποία ήταν το σύμβολο φεμινισμού του 20ου αιώνα, που με το έργο της και το προοδευτικό μυαλό της «βαφτίστηκε» ως «Μητέρα του φεμινισμού». Για να δείτε πόσο προοδευτική ήταν, η ίδια είχε δηλώσει πως δεν παντρεύτηκε τον επί ετών σύντροφο της γιατί «ο γάμος είναι περιορισμός, αστικοποίηση, αλλά και θεσμοθετημένη παρέμβαση του κράτους στην ιδιωτική ζωή των πολιτών»

2. Coco Chanel

Η Coco Chanel ήταν η μόνη γυναίκα από το χώρο της μόδας που συμπεριλήφθηκε στο περιοδικό Time, ανάμεσα στις πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου.

Η ίδια καινοτόμησε στο χώρο της μόδας, αντλώντας έμπνευση από τα κοινωνικά ζητήματα και άθελα της, με τα απελευθερωμένα σχέδια της, αποτέλεσε κίνητρο για το φεμινιστικό κίνημα και τις γυναίκες γενικότερα. Η σχεδιάστρια είχε πει : «Δεν μπήκα στην κοινωνία αυτή επειδή έπρεπε να σχεδιάσω ρούχα. Σχεδίασα ρούχα, ακριβώς επειδή μπήκα στην κοινωνία αυτή. Επειδή ήμουν η πρώτη που έζησε τη ζωή αυτού του αιώνα »

3. Μαρί Κιουρί

Η λαμπρή επιστήμονας της ιστορίας, Μαρί Κιουρί (1867-1934) και ήταν η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ για την ανακάλυψη της ραδιενέργειας (1903). Μάλιστα, σήμερα οι καλύτεροι επιστήμονες στον κόσμο, λαμβάνουν υποτροφία και ονομάζονται «Μαρί Κιουρί».

Οι ανακαλύψεις της είναι αμέτρητες και η συνεισφορά της στην επιστημονική κοινότητα ακόμη μεγαλύτερη. Ήταν η μόνη γυναίκα που αναπαύεται στο Πάνθεον-το μαυσωλείο – στο οποίο βρίσκονται θαμμένοι οι σπουδαιότεροι της Γαλλίας.

4. Ίντιρα Γκάντι

Η Ίντιρα Γκάντι (1917-1984)- Ένα όνομα που είναι συνυφασμένο με τον φεμινισμό και αντιπροσωπεύει τον δυναμισμό και τη γυναικεία μαχητικότητα. Η πρώτη και μοναδική πρωθυπουργός της Ινδίας που ώθησε τις γυναίκες να μη φοβούνται. Η ίδια καταπολέμησε την φτώχια και έκανε σημαντικές αλλαγές στην αγροτική τάξη.

Ο θάνατος της έφερε τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και συγκεκριμένα 20,000 Σιχ που μάχονταν κατά των Ινδουιστών.

5. Malala Yousafzai

H Malala Yousafzai (1997 – …. ) , ξεκίνησε το έργο της σε ηλικία έντεκα ετών, όταν ξεκίνησε να μάχεται κατά των Ταλιμπάν. Η ακτιβιστική της δράση κόντεψε να της κοστίσει τη ζωή αφού δέχτηκε εν ψυχρώ σφαίρα στο κεφάλι και νοσηλευόταν για πολύ καιρό σε νοσοκομεία της Αγγλιας.

Η Malala συνεχίζει το έργο της και έχει αποσπάσει για Νόμπελ Ειρήνης και βραβείο Ζαχάρωφ (Διεθνές βραβείο για την ελευθερία της σκέψης). Είναι ένα γενναίο κορίτσι, με τεράστια αποθέματα ψυχής και δεν είναι τυχαίο που οι Time την κατέταξαν στις 100 ισχυρότερες γυναίκες του κόσμου.