Είμαστε σίγουροι πως τα πρώτα ροφήματα που σας έρχονται στο μυαλό είναι περίεργοι καφέδες, τσάι και ζεστή σοκολάτα ή κακάο. Κι όμως υπάρχουν πολλά περισσότερα ροφήματα που μερικοί από εμάς δεν έχουμε φανταστεί.
Δεν μας αρέσει να περιοριζόμαστε και γι’αυτό πάμε να δούμε μαζί 10 παραδοσιακά ροφήματα από όλο τον κόσμο που μας έκαναν εντύπωση.
Γράφει η Χριστίνα Μισιρλή
Hot Toddy, Ηνωμένο Βασίλειο
Μίξη με ουίσκι, λεμόνι, καστανή ζάχαρη ή μέλι και βραστό νερό. Αυτά είναι τα υλικά που χρειάζεται το ζεστό αυτό ρόφημα με ρίζες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πολλοί το προτιμούν πριν τον ύπνο για να τους βοηθήσει να κοιμηθούν ή και σαν γιατρικό για το κοινό κρυολόγημα.
Anijsmelk, Ολλανδία
Το anijsmelk είναι ένα κλασικό, ολλανδικό ποτό, που παραδοσιακά ετοιμάζεται μουλιάζοντας γλυκάνισο σε γάλα. Σήμερα, φτιάχνεται περισσότερο με κύβους ζάχαρης γλυκάνισου ή anjis blokjes, οι οποίοι ανακατεύονται σε ζεστό γάλα και δίνουν το ίδιο, μοναδικό αποτέλεσμα.
Agua Dulce
Σημαίνει «γλυκό νερό» και η προετοιμασία του δεν είναι τίποτα παραπάνω από ανεπεξέργαστο ζαχαροκάλαμο, διαλυμένο σε ζεστό νερό. Στην Κόστα Ρίκα το προτιμούν πολύ στο πρωινό τους, προφανώς για να ξεκινήσουν… γλυκά την ημέρα τους.
Api Blanco, Βολιβία
Τυπικό βολιβιανό ρόφημα, το api morado είναι ένα εκχύλισμα μοβ καλαμποκιού και ανανά με πρόσθετα αρωματικά μπαχαρικά, όπως κανέλα, γαρίφαλο και ξύσμα πορτοκαλιού. Το ρόφημα είναι τόσο παχύρρευστο που μπορεί να φαγωθεί και με κουτάλι, ενώ συνήθως σερβίρεται στο πρωινό. Υπάρχει και άλλη μια βερσιόν του ροφήματος αυτού, το api blanco, το οποίο φτιάχνεται με γάλα, ζάχαρη, κανέλα και άσπρο καλαμπόκι.
Atole, Μεξικό
Με ρίζες που φτάνουν στις προ-κολομβιανές εποχές, το atole είναι ένα παραδοσιακό ρόφημα στο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική. Φτιάχνεται με masa (χυλό καλαμποκιού), νερό, ζάχαρη, κανέλα και βανίλια. Στην όψη, μπορεί να είναι παχύρρευστο και να θυμίζει πόριτζ ή ελαφρύ και νερουλό, ανάλογα με τα γούστα. Θεωρείται εορταστικό ποτό και σερβίρεται συχνά την Ημέρα των Νεκρών Día de los Muertos και τα Χριστούγεννα.
Hot Chocolate, France
Οι Γάλλοι δεν ξεφεύγουν πολύ από τα καθιερωμένα, προτιμώντας ζεστή σοκολάτα σε μεγάλα φλιτζάνια τύπου μπολ. Λέγεται, μάλιστα, πως όποιος παραγγείλει chocolate chaud à l’ancienne, δηλαδή την παραδοσιακή σοκολάτα, τότε καταλαβαίνει τι πραγματικά σημαίνει ζεστή σοκολάτα. Η λιωμένη σοκολάτα, πάντως, φαίνεται πως είναι το τέλειο αντίδοτο στις χαμηλές θερμοκρασίες.




Δημοφιλές ζεστό ρόφημα στην Αίγυπτο είναι το sahlab, το οποίο παραδοσιακά φτιάχνεται με αλεσμένο βολβό της ορχιδέας Orchis mascula. Η σκόνη αναμειγνύεται με βρασμένο γάλα και ζάχαρη, ενώ το άμυλο του σπόρου της ορχιδέας κάνει το ρόφημα πιο παχύρρευστο. Στο τέλος, πασπαλίζουν κανέλα και το αποτέλεσμα είναι πλούσιο και χορταστικό.