Η αναζήτηση του καλού κρέατος, η εξερεύνηση των νέων τεχνικών και τρόπων κοπής και ψησίματος, οι νέες ιδέες στο street food, το πλήθος των επιλογών έχουν ανοίξει νέους ορίζοντες για τους φίλους των κρεατικών. Στο αφιέρωμα που ακολουθεί ανιχνεύουμε σημεία της Θεσσαλονίκης, όπου πρωταγωνιστεί το κρέας και έχει το καθένα τη δική του ταυτότητα. Διαφορετικές προτάσεις συνθέτουν ένα παζλ νοστιμιάς ενώ δε μένουμε μόνο στο επίπεδο της εστίασης αλλά μαθαίνουμε πολλά και χρήσιμα για το κρέας από ένα κορυφαίο σύγχρονο κρεοπωλείο της πόλης. Ας ξεκινήσουμε την αναζήτησή μας!

Cover photo: Gonzalo Guzman (Pexels)

Καντίνα Ντερλικατέσεν 
Δημητρίου Φωκά 8, Πυλαία
Τ. 2310300064

Η περιφερειακή οδός έχει μία νόστιμη στάση που επιβάλλεται να κάνουμε. Στην έξοδο περιφερειακού για Πανόραμα μας περιμένει μια καντίνα, η νέα δημιουργία του Ντερλικατέσεν, με το γνωστό σουβλάκι να πρωταγωνιστεί αλλά και με πολλές ακόμα πεντανόστιμες προτάσεις. Υπάρχει ένα σημείο πλέον δίπλα στον Περιφερειακό (έξοδος Πανοράματος-Πυλαίας) που μπαίνεις, χτυπάς Ντερλικατέσεν  και αμέσως ξαναβγαίνεις στον περιφερειακό και συνεχίζεις το ταξίδι σου. Τόσο εύκολα, τόσο απλά, τόσο νόστιμα. Παρακάτω θα δείτε κάποιες επιλογές που δεν πρέπει να λείπουν από την παραγγελία σας.


Το Στέκι Steakhouse
Παύλου Μελά 9, Τρίλοφος
Τ: 2392062051

Ανεβαίνουμε στον Τρίλοφο, όπου στο Στέκι Steakhouse μας περιμένουν άνθρωποι φιλόξενοι που μας κάνουν να νιώθουμε οικεία από την πρώτη στιγμή και μοιράζονται μαζί μας την αγάπη τους για το καλό κρέας. Εδώ συνδυάζεται η παραδοσιακή ταβέρνα με τις νέες κοπές και τα επιλεγμένα κρέατα ωρίμανσης, που ετοιμάζονται στο ίδιο το εστιατόριο. Γευστικές επιλογές ελληνικών και εισαγόμενων premium κρεάτων, ποικιλία σε κοπές και το κατάλληλα «ζουμερό» ψήσιμο είναι τα μυστικά της επιτυχίας.


Abbaco Meat Eatery
Παπάφη 168
T: 2311828286

Οι άνθρωποι του Abbaco έβαλαν δυο στόχους στο μυαλό τους. Και τους πέτυχαν. Ποιότητα και ταχύτητα. Φτάνει να περάσεις από την βιτρίνα με τις σούβλες και θα με καταλάβεις. Δε μένουν, όμως, μόνο σ’ αυτά. Θα σου προτείνουν και burgers, φτερούγες κοτόπουλου, σουβλάκι από κοτόπουλο και χοιρινό μέχρι μοσχαρίσιο και πρόβειο, μερίδες αλλά και με το τεμάχιο, σε τορτίγιες, σε πίτες και όλα λαχταριστά. Ακόμα και για τους vegetarians έχουν φροντίσει.


Κρόνος Παρα θιν’ Αλός
Θ. Σοφούλη 77, Καλαμαριά
Τ. 2310415871

Πρόκειται για μια καλόγουστη ταβέρνα με παραδοσιακές, αυθεντικές αλλά και σύγχρονες γεύσεις. Φημίζονται για τα πεντανόστιμα σουτζουκάκια τους που γράφουν ιστορία από το 1961 μέχρι και σήμερα. Μόλις τα δοκιμάσεις θα μας θυμηθείς. Αγαπημένο, εξίσου, παραδοσιακό πιάτο είναι το μοσχαρίσιο συκώτι μαγειρεμένο στα κάρβουνα. Ακολουθεί, βέβαια, και τις νέες τάσεις στο φαγητό ανανέωσε το μενού του με εκλεκτής ποιότητας μοσχάρια που κυκλοφορούν στην αγορά με προέλευση από την Αργεντινή ή την Ουρουγουάη. 


Γνήσιον
Δόξης 1, Λαδάδικα
Τ: 2310567220

Έχει τον συνδυασμό του ποιοτικού κρέατος, που σερβίρεται με διάφορους τρόπους και ενός μενού με ποικιλία και στις τιμές. Ένα εξειδικευμένο εστιατόριο στο κρέας, όπου όλες οι γεύσεις  και τα είδη εμπλουτίζουν τον κατάλογό του ώστε να βρίσκετε πάντα το σωστό προϊόν στη σωστή τιμή. Αυτό σημαίνει, απλά και πρακτικά, ότι έχετε στη διάθεσή σας ένα μενού που έχει από κλασσικές προτάσεις, όπως μια τηγανιά, ένα φιλέτο κοτόπουλο μέχρι και premium κοπές ή κρέατα ωρίμανσης, όπου και αυτά είναι σε καλύτερες τιμές από τον μέσο όρο.


Pulled Meat Factory
Αλκαμένους 1, Χαριλάου
Τ: 2310351550

Είναι ένας εξαιρετικός, minimal και απλός χώρος που δημιουργήθηκε, για να απολαύσεις το κρέας που θα σου προσφέρουν. Οι άνθρωποι του Pulled Meat Factory, είναι στ’ αλήθεια «της δουλειάς», οι περγαμηνές τους έχουν πάνω από 20 χρόνια ενασχόληση με την εστίαση, άρα ξέρουν τι ακριβώς χρειάζεσαι. Η άψογη πρώτη ύλη και η εξυπηρέτηση όποιου ήρθε για να μαγευτεί από τις γεύσεις τους είναι η πρώτη τους προτεραιότητα.


Το Δίλαβο
Αντώνη Τρίτση 98, Εύοσμος
Τ:2310609878

Από τα πιο φημισμένα και μοντέρνα ψητοπωλεία στα δυτικά, που έχει τους δικούς του τακτικούς θαμώνες. Εδώ μας περιμένουν εξαιρετικής ποιότητας κρεατικά, όπως το πεντανόστιμο μπιφτέκι από μοσχαρίσιο κρέας, τα καλοψημένα και ζουμερά χοιρινά σουβλάκια, χωρίς λίπος, από προσεγμένα κομμάτια μπούτι, μαριναρισμένα με «τον δικό τους» τρόπο, και πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε, τα σουβλάκια κοτόπουλο, τις σεφταλιές, τα λουκάνικα, την τρομερή πανσέτα, τα σουτζουκάκια και το εξαιρετικό μπριζολάκι που λιώνει στο στόμα και θα γαργαλίσει γευστικά τον ουρανίσκο σας.


Λόρδον Παντσετο-σουβλακερί 
Πλατεία Παραμάνας 18, Θέρμη
Τ. 2310024900

Στο κέντρο της Θέρμης καλύπτει όλες τις γευστικές επιλογές στο κρέας και με όλα τα αγαπημένα σου συνοδευτικά. Κρεατικά, sandwiches, πλούσιες μερίδες, burgers, γύρος, χοιρινός και κοτόπουλο, τεμάχια, ορεκτικά, ζουμερές σαλάτες, γιαουρτλού είναι κάποιες από τις επιλογές του καταλόγου που θα ανεβάσουν τη γευστική σας εμπειρία. Μην αφήσεις εκτός παραγγελίας τα πρόβεια παϊδάκια και το lamb burger (αρνίσιο μπιφτέκι), ενώ έρχονται και κοπές από μοσχάρι. Όσο για τις τιμές ήταν και είναι πολύ προσιτές.


Σαββίκος

  • Πλατεία Αριστοτέλους 8
  • Πολυτεχνείου (προέκταση Τσιμισκή) με Δωδεκανήσου γωνία
  • Γρ. Λαμπράκη 131 (Τούμπα)
  • Καραολή και Δημητρίου 92 (Εύοσμος)
  • One Salonica Outlet Mall (2ος όροφος)

T: 2310 510910 & 6981 510910

Είναι η σταθερή αξία κάθε φορά που σκέφτεσαι ποιοτικό, καθαρό και νόστιμο fine fast food. Μια μεγάλη παράδοση, από το 1947 που προσθέτει συνεχώς νέα κεφάλαια. Σύγχρονο επίπεδο στην ποιότητα, στην επικοινωνία μαζί σου για να γνωρίζεις το μενού ανά πάσα στιγμή και να μπορείς να το παραγγείλεις εύκολα ή να το απολαύσεις σ’ ένα από τα πέντε καταστήματα “Σαββίκος” στη Θεσσαλονίκη. Πιάτα, όπως η γυρλού, η Ρολέτα, οι χειροποίητες σάλτσες και οι χορταστικές μερίδες, κάνουν τον Σαββίκο σημείο αναφοράς.


Horns Smokehouse BBQ
Αγ. Μηνά
T: 2311827294

Αν τρως κρέας αυτή είναι μία πολύ καλή είδηση. Το “Horns”, ένα Urban Smokehouse BBQ, όπως αυτά που βλέπεις στο Netflix και στο YouTube από τον Αμερικανικό Νότο, σου φέρνει τις καπνιστές νοστιμιές στο πιάτο. Οι ιδιοκτήτες του, έχοντας επαγγελματική εμπειρία λόγω του εστιατορίου που διατηρούσαν στο Houston την ΗΠΑ και βρίσκοντας τον chef και συνιδιοκτήτη Παναγιώτη Καραφουλίδη ως συνοδοιπόρο έχουν καταφέρει να μας ταξιδεύουν με κάθε μπουκιά στη μεγάλη αυτή παράδοση του καπνίσματος που δίνει ιδιαίτερη γεύση, υφή σε εκλεκτά κομμάτια κρέατος διατηρώντας τα ζουμερά. Το “Horns Smokehouse BBQ” δεν είναι απλά μια νέα πρόταση για τους φίλους του καλού κρέατος αλλά ουσιαστικά είναι αυτό που λέμε “μια κατηγορία από μόνο του”.


The Grill Brothers
Κωνσταντινουπόλεως 80 (περιοχή Ιπποκρατείου)
Τ: 2310810446

Με περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στον χώρο της εστίασης, οι άνθρωποι που δημιούργησαν το «The Grill Brothers» ήθελαν να δημιουργήσουν μία διαφορετική πρόταση στον χώρο του ψητού κρέατος. Σ’ ένα καλαίσθητο περιβάλλον απολαμβάνεις παρασκευές χειροποίητες, όπως η μυστική συνταγή για τα μπιφτέκια τα οποία ζυμώνονται δύο φορές την ημέρα και είναι από 100% μοσχάρι. Βέβαια δεν είναι οι μόνες επιλογές αφού μπορείς να δοκιμάσεις και γύρο, hot dogs και premium sandwiches.

Και ένα σύγχρονο κρεοπωλείο με ό,τι χρειάζεται να γνωρίζεις για το κρέας

Meating Place Διδασκάλου

Γεωργίου Παπανδρέου 86, Καλαμαριά
Τ: 2313092597

Ο Γιάννης Διδασκάλου επιλέγει κρέατα από την Ελλάδα και από κορυφαίους παραγωγούς του εξωτερικού, διαθέτει όλες τις κοπές και μπορεί μαζί με τον chef και την έμπειρη ομάδα του κρεοπωλείου του να σας προτείνει μαριναρίσματα και ποικιλία τρόπων να ψήσετε ή να μαγειρέψετε κάθε είδος κρέατος με τον καλύτερο τρόπο. Εννοείται ότι θα σας δώσει και τις κατάλληλες συμβουλές για να μπορέσετε να αξιοποιήσετε μαγειρικά την επιλογή σας. Παράλληλα, διαθέτει όλα εκείνα τα προϊόντα που αναδεικνύουν όχι μόνο τη γεύση του κρέατος αλλά και των συνοδευτικών του. Διάφορα είδη αλατιού, πιπεριών, μπαχαρικά, μουστάρδες, τσάτνεϊ και πολλά ακόμη εξειδικευμένα προϊόντα που ολοκληρώνουν την εμπειρία απόλαυσης του κρέατος. Εμείς εμπιστευόμαστε απόλυτα το Meating Place Διδασκάλου.