κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη επιβεβαίωσε την φημολογία που υπήρχε για το μήνυμα του πρωθυπουργού αναφορικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Παράλληλα, η κυρία Πελώνη αποκάλυψε ότι θα υπάρξει και ενημέρωση από τον επικεφαλής του κράτους για το καθεστώς λειτουργίας των κλειστών χώρων στην εστίαση και τη διασκέδαση από το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

«Αναγκαία καθίσταται και η μετάβαση στην τρίτη φάση της εμβολιαστικής στρατηγικής μας. Έτσι, μέχρι αύριο o πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της Κυβέρνησης που αφορούν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένα πεδία, καθώς και το πλαίσιο λειτουργίας των κλειστών χώρων από το τέλος αυτής της εβδομάδας» είπε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Οπως όλα δείχνουν μετά τους υγειονομικούς θα ακολουθήσουν και άλλες επαγγελματικές κατηγορίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθήσουν εργαζόμενοι και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους που θεωρούνται κρίσιμοι για τη λειτουργία του κράτους και συγκεκριμένα στους εξής τομείς:

  • Πολιτική Αεροπορία
  • ΔΕΔΔΗΕ
  • ΑΔΜΗΕ
  • ΔΕΣΦΑ
  • Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασία

Στο τραπέζι και υποχρεωτικότητα στην Εκκλησία

Ο μεγάλος αριθμός «αρνητών» κληρικών κάνει σημαντικό τον εμβολιασμό και στην Εκκλησία. Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η αυριανή (Τρίτη, 13 Ιουλίου) συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου στη Μονή Πετράκη, όπου αναμένεται να λαληθούν περαιτέρω μέτρα στο πλαίσιο της βοήθειας που η Εκκλησία καλείται να προσφέρει προς την κυβέρνηση στο θέμα του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού. Στη συνεδρίαση αναμένεται να είναι παρών και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, και ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας. 

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των κληρικών, καθώς και η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού από την πλευρά των πιστών για να εισέρχονται στους ναούς.

Κυρώσεις για όσους αρνηθούν

Κυρώσεις για όσους αρνηθούν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, προανήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης.  «Σε πρώτη φάση ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα αφορά εργαζόμενους σε μονάδες κοινωνικής φροντίδας και σε δεύτερη φάση το υγειονομικό προσωπικό της χώρας».

«Προφανώς θα υπάρχει ένα κυρωτικό πλαίσιο που θα συνοδεύει την άρνηση εμβολιασμού, όταν αυτός καταστεί υποχρεωτικός για τις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες», είπε. Σημείωσε ότι για να επεκταθεί το μέτρο και σε άλλους εργαζόμενους, θα πρέπει να υπάρξει νέο αίτημα προς την Επιτροπή Βιοηθικής. «Μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθεί ένα πρώτο πλαίσιο για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, με βάση το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής».

Παράλληλα, ο κ. Κοντογεώργης αναφέρθηκε στο άνοιγμα της πλατφόρμας για τους εμβολιασμούς κάτω των 18 ετών, παραπέμποντας στις σχετικές ανακοινώσεις που θα γίνουν το απόγευμα από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού. Διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει συζήτηση περί υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, προκειμένου να επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο από τον Σεπτέμβριο.